Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Királyhelmec


Nyitott nap          2010. január 25-én a nulladik és az első évfolyamban nyitott napot tartottunk. A szülők részt vehettek az első három tanítási órán. Megfigyelhették a gyerekek és a pedagógusok munkáját. Huszonöt szülő tisztelte meg jelenlétével a tanítási órákat és valamennyien elismerően nyilatkoztak a látottakról.

Mgr. Illés Irén

          Most, hogy elsős kislányommal túl vagyunk az első féléven és az évente megrendezett nyitott napokon, nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy jól döntöttünk, amikor tavaly ilyenkor a MTNYAI-át választottuk, ma sem döntenénk másként. Kisláyom mindig jókedvűen, örömmel megy iskolába és számomra nincs is ennél fontosabb. Ebben az intézményben tényleg a gyerekekért vannak, tényleg a gyerek a legfontosabb. A pedagógusok kedvességét, mi szülők is tapasztaljuk nap mint nap. Az iskola és a pedagógusok bebizonyították nekem -illetve talán bátran kijelenthetem az ismerős szülök nevében is- nekünk, hogy ebben az iskolában magas szintű oktatás folyik, a gyerekek fegyelmezettek, motiváltak, és ami még szerintem nagyon fontos, hogy életkoruknak megfelelő oktatást kapnak, korszerű tantermekben. Személy szerint elégedett vagyok azzal, amit az iskola az eddigi félév alatt nyújtott.

Dako Henrietta


Képek a galériában.

Sítanfolyam          A kaposi alapiskolával közösen újra megrendezésre került a sítanfolyam, amelyre Királybocán (Vyšná Boca) került sor február 7. és 12. között. Iskolánkból 24 tanuló vett részt a tanfolyamon, ebből 8 haladó és 16 kezdő volt. Nagy örömömre szolgált, hogy mindenki megtanult síelni és talán többen még jobban megszerették ezt a sportot.

Máté Adrianna.
          A sítanfolyam megrendezésére február hetedikén került sor. Mindenki nagyon várta ezt a kirándulást. A kaposi csoporttal együtt indultunk Királybocára (Vyšná Boca). Ennek nagyon örültünk, hiszen már több éve a megszokott tanárokkal és diákokkal veszünk részt a sítanfolyamon. Az időjárás kegyes volt hozzánk és a sípálya is megfelelő volt. Délelőttönként még fáradtan álltunk a pályán de az esti szórakozásnál annál aktívabbak voltunk. Ahogy teltek a napok sok-sok élménnyel gazdagodtunk, új barátságok kötődtek. A hét gyorsan elszaladt és szerencsére mindenki épségben hazaért.

Godzsák Ági, Andaházy Noémi. IX. A

Képek a galériában.

Szavalóverseny          A Tompa Mihály vers- és prózamondók versenyének iskolai fordulója 2010. február 23-án délután került megrendezésre. Az előkészületek során a felkészítők és a tanulók mindent megtettek annak érdekében, hogy szép és gazdag élményekben legyen részünk.

A körzeti szavalóversenyre tovább jutottak:

Vers - Bodnár Nikoletta, Illés Adrián, Kiss Emese, Nagy Evelin.

Próza - Bohács Alexandra, Bók Barbara, Molnár Bernadett, Novákovics Emese.

A továbbjutóknak ezután is sok sikert kívánunk!


Máté Adrianna.
Pitagoriász          2010. április 12-én és 13-án valósult meg a Pitagoriász (Pytagoriada) matematikai verseny járási fordulója. Iskolánkat 12 tanuló képviselte.

Sikeres megoldóink név szerint:

Magyar Dávid - V.A – 3. helyezett – 18 ponttal. Felkészítője Kastély Mária tanító néni.

Dóè Csilla – VIII.A – 10. helyezett – 14 ponttal.

Asszonyi Eszter – VIII.A – XII. helyezett – 12 ponttal. Felkészítője Lázár Teréz tanító néni.

A többi résztvevő a középmezőnyben végzett.

Körmöndi Krisztián – 9p (V.B)
Binó Ádám – 8p (VII.A)
Juhász Tamás – 8p (IV.A)
Hric Nikolett – 7p (III.A)
Toronyi Zoltán – 6p (VII.A)
Szabó Annamária – 6p (IV.A)
Kiss Emese – 5p (III.A)
Hajdu Klaudia – 5p (IV.A)
Blanár Patrik – 4p (VI.A)

A nyerteseknek és minden résztvevőnek gratulálunk.


Lázár Teréz.
Ismerd meg a szlovák nyelvet          A napokban, április 14-én Kassán került megrendezésre az "Ismerd meg a szlovák nyelvet" verseny kerületi fordulója.
         Iskolánkat idén az 1. kategóriában Tóth Adrián 4. osztályos tanuló képviselte. Választékos beszédét, gazdag szókincsét a zsűri bronzfokozattal jutalmazta.
         Egy vállalat, valamint a "Mosoly, mint ajándék" polgári társulás jóvoltából Adrián kedves kis ajándékcsomagot vehetett át.


Mgr. Kovács Katalin.
          Gojdiè Laura a VIII.A osztály tanulója, az "Ismerd meg a szlovák nyelvet" elnevezésű verseny járási 1. helyezettje, 2010. április 14-én résztvevője volt a kassai kerületi fordulónak. A négy részből álló megmérettetés a kassai Domino Szabadidőközpontban zajlott le. Az igényes verseny alapos felkészülést igényelt. A tanuló a nehéz mezőnyben itt is megállta a helyét, ahol bronzfokozattal értékelték. Megérdemli a dícséretet.
Felkészítője Vasko Ilona tanítónéni volt.


Vasko Ilona.
          2010. 4. 14. - 2010. 4. 16. Molnár Bianka, IV.B osztályos tanuló résztvevője volt a Kassán megrendezett "Szép magyar beszéd" kiejtési versenynek. Az első kategóriában került sor a megmérettetésre. A verseny három részből állt. Az első részben a versenyzők a magukkal vitt szöveget olvasták fel. A második részben a kapott szöveget értelmezték, majd be is mutatták. A verseny harmadik része délután folytatódott. Megadott témák közül választva összefüggő mondatokat alkottak. Iskolánk tanulója nem ért el helyeztést, de nagyon ügyesen szerepelt.

Szentpétery Éva.
          2010. május 14-én került sor Rimaszécsen a "Nyújtsd a kezed" elnevezésű vers és prózamondó versenyre, melyen iskolánk három diákja mutathatta be a rátermettségét; Bodzás Edina IV.B, Horváth Margaréta VII.A és Dinó Benjámin VIII. A osztályos tanulók. Mindhárom résztvevő a saját kategóriáján belül a méltán dicséretes 1. helyezésért járó oklevelet és az ezzel járó díjakat vehette át.

Szentpétery Éva.
          2010 május 22 és 25-e között zajlott a Tompa Mihály vers és prózamondó megzenésített versek és lírai kisszínpadok versenye, melyen Bodzás Edina IV.B osztályos tanuló képviselte iskolánkat. Az első nap a közönség a megzenésített versek résztvevőinek előadásait élvezhette. A második napon a versek és prózák vetélkedőjének lehetett részese. A harmadik nap délelőttjén két színdarabbal szórakoztatták a résztvevőket. Az esti díjkiosztó gálán iskolánk képviselője átvehette a megérdemelt bronzsávos oklevelet.

Szentpétery Éva.
A „VILÁG FOTÓSSZEMMEL“          Az ARTCENTRUM Ógyalla Polgári Társulás az Ógyallai Művészeti Alapiskola és a Komáromi Területi Népművelési Központ közösen idén tavasszal, második alkalommal rendezték meg a "Világ fotósszemmel" elnevezésű fotóversenyt. A verseny témája 2010-ben az „Utca” volt. A versenyre az egész országból jelentkezhettek az alap- és középiskolások. A jelentkezési határidő március 21-e volt. Minden résztvevő maximum négy fotóval nevezhetett, amelyeket a neves szak zsűri különböző kategóriákba sorolt és értékelt. A verseny kiértékelése és a díjátadó gála májusban lett megrendezve az ógyallai kiállító teremben, ahol az öt legjobb munkát díjazták. A díjazottak mellett minden résztvevő oklevelet vehetett át. A megmérettetésen iskolánkat Godzsák Ágnes és Andaházy Noémi a IX.A osztály tanulói képviselték. Godzsák Ágnes, munkájával az első kategória kiemelt díjazottja lett. A válogatott fotókból készült kiadványban mindkettejük munkája megtekinthető. Gratulálunk a lányoknak a sikeres szerepléshez és külön gratulálunk a díjazottnak.
A díjnyertes fotó
Godzsák Ágnes: Vizikapu.Godzsák Ágnes: Utcai szürkület.Andaházy Noémi: Furcsa.Andaházy Noémi: Esti fények.


Dobos András, felkészítő pedagógus.
A „KOMÉDIÁZÁS“ ÖRÖME          Az alapiskolában immár 10 éve sikerrel foglalkozik a legkisebbekkel Illésné Popália Irén, akik APRÓKA néven számos alkalommal léptek fel hazai és külföldi rendezvényeken. Az idén a KISKONDÁS c. mesejátékkal örvendeztették meg társaikat és szüleiket.
A felső tagozaton 1980-ban indította útjára a gyermekszínjátszást a Nádasdi házaspár, Hilda és János, akik több mint negyed évszázadig foglalkoztak a gyerekekkel. Főként mesejátékokat dolgoztak fel nagy sikerrel. Produkcióik eljutottak a Duna Menti Tavaszra is, ahonnan különféle díjakkal, elismerő oklevelekkel tértek haza, hírnevet szerezve a bodrogközi régiónak.
Nyugdíjba vonulásuk után sem szünetelt iskolánkon a gyermekszínjátszás. A folyton váltakozó tagokkal újabbnál újabb darabokat gyakorolunk be, s évente három – négy alkalommal lépünk gyerek- és felnőtt közönség elé. Rendszeresek a karácsonyi és március 15-i műsoraink, továbbá mindig friss darabbal készülünk az iskolaévet záró gálaműsorra.
Az idén Budapest – Ferencváros meghívására részt vettünk a SZÍNJÁTÉKFORGÓ elnevezésű nemzetközi seregszemlén, ahol a fővárosiakon túl jelen voltak az erdélyi és vajdasági testvérvárosok gyermekcsapatai is.
A LATORCA MENTI TAVASZ, az országos seregszemle társrendezvénye, a Kassa megyébe tartozó gyermekszínjátszó és bábos csoportok regionális vetélkedője, az idén meghozta számunkra a továbblépés lehetőségét. Így a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő APRÓ BODROGKÖZI eljutott a XXXV. DUNA MENTI TAVASZ –ra, ahol Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? c. darabjával lépett színre a kamaszkor problémáira érzékenyen reagáló lelkes gyerekközönség előtt .
          Munkánkat abban a reményben folytatjuk, hogy tanulóinkból az anyanyelvet, az irodalmat és színházat szerető felnőttek válnak majd, akik számára feloldódást, örömet jelent a „komédiázás“. S tesszük ezt azért is, hogy az idén már ötödik évfolyamához érkezett SZÍNHÁZI TAVASZ még sok-sok évet érjen meg, s a nézőtér mindig megteljen a felnőttek mellett a színház szeretetével beoltott fiatal nemzedékkel is.


Bajusz Alica
az Apró Bodrogközi csoportvezetője