Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Királyhelmec


Ünnepélyes tanévzáró
Június 27-én 9.00 órakor az iskola udvarán került sor az ünnepélyes tanévzáróra.

Novella Ivett igazgatónő és Kalapos Árpád alpolgármester úr ünnepi beszédei után minden diák a saját osztályában vehette át osztályfőnökétől a kitűnő, netán közepes, esetleg nem túl sikeres bizonyítványt – ki-ki egész éves teljesítményétől függően. Az előttünk álló két hónapban remélhetőleg tanár és diák egyaránt kipiheni a 2013/2014-es tanév összes fáradalmát, és szeptemberben frissen, tettre készen találkozunk az új tanév megnyitóján.

MINDENKINEK JÓ PIHENÉST ÉS KELLEMES SZÜNIDŐT KÍVÁNNAK A WEBOLDAL SZERKESZTŐI:

ILLÉSNÉ POPÁLIA IRÉN és DOBOS ANDRÁS ;-)Ballagás
A 2013/2014-es tanév a végéhez ért, és a hagyományokhoz híven, csütörtökön (június 26-án) elbúcsúztattuk végzős diákjainkat.

A IX.A és IX.B osztályból összesen 46 tanuló búcsúzott az iskolától, tanítóiktól, diáktársaiktól.

A ballagás a tanári teremben vette kezdetét, ahol a diákok a tantestület tagjainak köszönték meg egy-egy szál virággal eddigi munkájukat. A ballagók ezután sorra járták az iskola folyosóit, osztályait, majd az iskola ebédlőjében kezdetét vette az ünnepélyes búcsúzás. Novella Ivett igazgatónő ünnepi beszéde után a legkisebbek, az első osztályosok rövid műsorral köszöntek el kilencedikes társaiktól. Ezután a nyolcadikosok műsora következett, melyben segítségükre volt Balla Viktória tanító néni. A ballagó diákok nevében Kása Kincső megható verssel, Gáspár Sándor pedig ünnepi beszédével köszönte meg a szülőknek, az osztályfőnököknek – Icsó Edit, Bajusz Alica - a törődést, odafigyelést, amit a kilenc év alatt irántuk tanúsítottak. A nyolcadikosok nevében Tamás Ádám kívánt további sikeres éveket a ballagó diákok számára.

Az ünnepi köszöntők után oklevelek kiosztására került sor. Jutalomkönyveket kaptak azok a végzős diákok, akik a különböző versenyeken eredményesen képviselték iskolánkat.

IX.A osztály:


Bók Viktória

Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Verseny
Szép Magyar Beszéd-kiejtési verseny
Magyar Nyelvért Hajdók Géza-díj, valamint
kitűnő előmenetel és példás magaviselet

Gáspár Sándor

Tompa Mihály Vers-és Prózamondó verseny
Diákönkormányzat megalakítása, vezetése
kitűnő előmenetel

Magyar Dávid

matematika versenyeken elért eredmények
kitűnő előmenetel, példás magaviselet

Pankovics Andrea

a kémiai olimpiászon elért eredménye
kitűnő előmenetel, példás magaviselet

IX.B osztály:


Körmöndi Krisztián

a matematika versenyeken elért eredmények
a Diákönkormányzatban végzett munka

Pankovics Levente

irodalmi és történelmi versenyeken elért eredmények
kitűnő tanulmányi eredmény

Kecskés Kreszcensz

a történelmi vetélkedőkön való sikeres szereplés

Hogya László

a sportversenyeken elért eredmények

Július első hetében Bók Viktória, Körmöndi Krisztián és Magyar Dávid jutalomüdülésen vehetnek részt Balatonlellén, testvérvárosunk, Ferencváros meghívására.

Búcsúzó diákjainknak az egész iskola nevében kívánjuk, hogy az új közösségekben is megtalálják helyüket, további életükben sikeresek, eredményesek legyenek!Angol nyelvi levelező verseny
Iskolánk tanulói a 2013/2014-es tanévben első alkalommal kapcsolódtak be a „csatANGOLók” megnevezésű, határokon átívelő levelező versenybe, de máris szép eredményeket értek el. A diákok a tanév során négy feladatlapot töltöttek ki, és projekteket készítettek. Három különböző feladattípusban mérhették össze tudásukat a magyarországi és szlovákiai gyerekekkel.

A negyedikesek és néhány nyolcadikos játékos nyelvtani feladatokat oldottak meg. A hatodik és hetedik osztályos tanulók az angol nyelvterület jelentősebb országainak földrajzával, kultúrájával ismerkedtek meg. Az angol nyelvi olvasóklubba szintén a nyolcadikos tanuló kapcsolódtak be. Ők egy angol nyelvű könyvet olvastak el, majd szövegértési feladatokat oldottak meg. Az első tíz helyezett könyvjutalomban részesült, a többi résztvevő oklevelet vehetett át.

A versenyzők névsora: Pandi Ádám (IV.B), Szálka Vivien (IV.B), Tóth Balázs (IV.B), Bányácski Ákos (VI.B), Bányácski Alexandra (VIII.A), Kovács Emese (VIII.A), Kopasz Orsolya (VII.B), Loksa Melinda (VII.B), Németh Dániel (VIII.A), Tamás Ádám (VIII.A), Tóth Vivien (VIII.A), Trosko Zsófia (VIII.A)

Az angol nyelvi levelező verseny legeredményesebb megoldói:

2. hely --> FUNNY GRAMMAR --> Németh Dániel, Tamás Ádám ( VIII.A)

4. hely --> GLOBE TROTTER --> Loksa Melinda, Kopasz Orsolya (VII.B)

7. hely --> READING CLUB --> Bányácski Alexandra (VIII.A), Tóth Vivien (VIII.A)

9. hely --> READING CLUB --> Trosko Zsófia (VIII.A)

Felkészítő pedagógusok: Máté Adrianna, Trosko Zita, Icsó Edit, Balog AdélNEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

BUDAPEST – FERENCVÁROS


Bók Viktória kapta a Magyar Nyelvért

„Hajdók Géza” Díjat
2014. június 5-én reggel iskolánk énekkarának néhány tagja - Bacskai Viktória, Bodnár Nikoletta, Bók Viktória, Eszenyi Lilla, Lipán Lóránt, Loksa Melinda és Tóth Sebastian – Balla Viktória tanító néni kíséretében Budapestre utazott. Meghívást kaptunk ugyanis Királyhelmec testvérvárosától, Ferencvárostól a Nemzeti Összetartozás Napja (az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap) tiszteletére rendezett megemlékezésre.

Vendéglátóink finom uzsonnával vártak bennünket. Ezt követően a Ferencváros testvértelepüléseiről érkező csoportok előadták bemutatkozó műsorukat. A mi kis csapatunk a tokaji bor történetét mutatta be. Vacsora után sétáltunk a Duna- parton és megnéztük a Művészetek Palotáját.

Másnap reggel metróval Budára utaztunk, ahol megcsodáltuk a gyönyörű Budai Várat, a Halászbástyát, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a Parlament épületére. Délután 15.00 órakor vette kezdetét a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezés, ahol a meghívott csoportok tagjaival, valamint a helyi diákokkal közösen elénekeltük a Himnuszt, a Szózatot, a Székely Himnuszt és még jónéhány magyar népdalt. A magyar nyelv ápolásában jeleskedő diákok számára hozta létre Ferencváros Önkormányzata a Magyar Nyelvért díjat, melyet a testvérvárosok egy-egy kiemelkedő személyiségéről neveztek el.

Iskolánkból Bók Viktória IX.A osztályos tanuló vehette át idén a Magyar Nyelvért „Hajdók Géza Díjat”.

A díjátadó után ünnepélyes faültetés következett a testvérvárosok polgármesterei részvételével. Balogh József, városunk polgármestere mellett az ünnepségen részt vett még Kalapos Árpád alpolgármester és Godzsák Renáta, iskolánk igazgatóhelyettese is.
Az utolsó napon, szombaton korán keltünk, hiszen 8.00 órától városnézés következett idegenvezető kíséretében. Körbejártuk egész Budapestet. Voltunk a Hősök terén, a Népligetnél, a Lánchídon, a Margit hídon, a Parlamentnél és megálltunk a Gellért- hegyen is.
Ebéd után megköszöntük a szíves vendéglátást, és hazafelé indultunk rengeteg fényképpel és élménnyel. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, és reméljük, lesznek még hasonlóan szép alkalmak a látogatásra, és ezúton is köszönjük a meghívást Ferencváros Önkormányzatának!

Loksa Melinda, Bók Viktória

Bók Vikinek ezúton is gratulálunk, megérdemelten vehette át a díjat, hiszen számtalan eseményen képviselte eredményesen iskolánkat!ÉV VÉGI ÜNNEPI GÁLAMŰSOR


Június 20-án tartottuk a már hagyományos év végi gálaműsorunkat, ahol azok a műsorok kerültek bemutatásra, amelyekkel a tanév folyamán a különböző ünnepségekre, versenyekre készültek tanulóink.

Délelőtt 10.00 órától a nyilvános főpróbán az alsó és felső tagozat tanulói nézhették meg az ünnepi műsort, délután 15.00 órától pedig a szülők, nagyszülők, iskolabarátok foglalhatták el a Művelődési Ház színháztermének széksorait. Novella Ivett igazgatónő üdvözlő beszéde után az iskolai kórus nyitotta a délutánt két népdalfeldolgozással, melyet Balla Viktória kórusvezető tanító nénivel közösen énekeltek.

A beiratkozás az egyik legfontosabb esemény a tanév folyamán. Ilyenkor az első osztályosok ünnepi műsorral köszöntik az iskolánkba beiratkozó óvodásokat. Ezt a műsort most a gálaműsor közönségének is bemutatták. Felkészítőik Illésné Popália Irén és Szabó Ferdinánd voltak.

A Tompa Mihály Vers-és Prózamondó verseny országos elődöntőjéig jutott I.B osztályos Kozsár Zsombor „Szabó T. Anna: Famese”című versét adta elő. Felkészítője Illésné Popália Irén tanító néni volt.

A legkisebbek után ismét az iskolai kórus vette birtokba a színpadot. Egy népi játékot mutattak be sok szép népdallal és tánccal fűszerezve. Balla Viktória tanító néni nemcsak betanította, de aktív résztvevője is volt az előadásnak.

Őket a Hittankör tagjai követték Kovács Katalin tanító néni vezetésével. Gitáron Balla Viktória kísérte a kis éneklőcsoportot.

Szintén a vers, és prózamondó verseny országos elődöntőse volt a IV.B osztályos Tóth Balázs, aki „Varga Ibolya: Állati mesék –helyszíni tudósítás „című tréfás versét adta elő. Ő is, akárcsak az elsős Kozsár Zsombor, ezüstsávos minősítést nyertek a versmondók versenyén. Tóth Balázs felkészítője Dobos Tímea tanító néni volt.

Az Anyák napjára készült verses-zenés összeállítást a negyedikesek előadásában láthattuk újra. Ezzel a műsorral a városi Anyák napi ünnepségen köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat. Felkészítőik Dobos Tímea és Szentpétery Éva tanító nénik voltak.

Már évek óta működik iskolánkon a Vargovčík Róbert által vezetett társastánc csoport. Most a legkisebbek, a negyedikesek is bemutatkoztak. Latin táncokat adtak elő nagy sikerrel.

Hajdók Virág VIII.A osztályos tanuló a prózamondók között jeleskedett a járási fordulón Karinthy Frigyes: Halandzsa című elbeszélésével. Felkészítője Pandi Zsuzsa tanító néni volt.

Az ünnepi műsor mi mással is fejeződhetett volna be, mint a társastánc csoport nagysikerű előadásával, melynek címe: A tánc története. Ezt a műsorukat már többször is bemutatták, s nemcsak itthon, de többek között Magyarkanizsán, testvérvárosunk Gyermekfesztiválján is nagy sikert arattak vele, hiszen kategóriájuk győztesei lettek ezzel a produkcióval. Felkészítőjük Vargovčík Róbert.

A gálaműsort megtisztelő nézők idén is színvonalas, szép előadásokat láthattak. Köszönjük a közönségnek a sok tapsot, a fellépőknek és a felkészítőknek pedig az élményt, amellyel megörvendeztették a nézőközönséget!BODROGKÖZI SPORTOLIMPIA

2014. június 13. - Tiszacsernyő
Az idei sportolompián iskolánkat a következő tanulók képviselték:

Fiúk:

Nagy Richárd
Lakatos Ádám
Hogya László
Szűcs Pál
Dócs Krisztián
Balla Ádám
Lakatos Antal
Kállai Dávid
Géczi Tibor
Ficzu Roland
Mádi Dávid
Stubnya Dylan
Pankovics Bence

Lányok:

Világi Virág
Kiss Emese
Semján Csenge
Kiss Evelyn
Bohács Alexandra
Kecskés Flóra
Kopasz Orsolya
Novákovics Zsófia
Géci Alexandra
Tippan Beáta
Lakatos Mária


Kísérő pedagógusok:

Dako Henrietta Géczi Aranka
Dobos András


Eredmények:

Futás 50m                               I. hely Világi Virág
Futás 800m                                I. hely Semján Csenge
Futás 4X200m                        I. hely Kiss Evelyn
                                                     Kiss Emese
                                                      Semján Csenge
                                                      Világi Virág
Súlylökés:                        III.hely Lakatos Mária
                       III.hely Géczi Tibor

A versenyen résztvevő 11 alapiskola közül összesítésben a III. helyen végeztünk.Sportnap
2014. jùnius 17-én a Diákönkormányzat kezdeményezésére az alsó tagozat tanulói Sportnapon vehettek részt. Délelőtt a városi focipályán különféle erőnléti, ügyességi és gyorsasági versenyben mérhették össze tudásukat az egyes osztályok. Volt zsákbanugrálás, váltó futás, feleségcipelő verseny, bólyakerülgetés, vízhordás, ugrálókötelezés és hulahoppkarikás futás.

A rendhagyó nap délután a napközis gyerekekkel folytatódott tovább az iskolai étkezdében Zenés teadélután keretén belül. Itt is sok játékban lehetett részt venni. Volt széktánc és kacsatánc is, amelyekhez a zenét Berta tanító bácsi biztosította. A műsorvezető Gáspár Sándor, a DÖK elnöke volt. A buli három óra után fejeződött be. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát. Köszönet mindenkinek, akik segítettek abban, hogy ez a jókedvű nap megvalósulhatott!ÚSZÓTANFOLYAM


2014. június 3-tól 12-ig iskolánk alsó és felső tagozatos tanulói úszótanfolyamon vehettek részt Šíraván, a katonai edzőközpontban.

A 80 résztvevőt 4 szakképzett pedagógus – Dako Henrietta, Trosko Zita, Géczi Aranka, Dobos András – irányította az úszás technikájának elsajátításában. Három úszásfajtát tanulhattak meg a gyerekek: mell-, hát- és gyorsúszást.

A foglalkozások minden nap bemelegítéssel indultak, majd fokozatosan a láb és kéztecnikákat sajátították el. A szívós munka meghozta gyümölcsét, melyet a kis úszópalánták versenyen is bizonyíthattak. A versenyzők között nagyon sok arany-, ezüst- és bronzérem talált gazdára. Akik pedig nem voltak még elég bátrak a versenyzéshez, kitartásukért oklevelet kaptak.

Reméljük, a következő tanévben is sikerül megszervezni egy hasonlóan színvonalas úszótanfolyamot.

Vesenyeredmények:

1. hét ( június 3-tól június 6-ig)

Gyorsúszás

fiúk: lányok:

1. Dobos György 1. Spišák Chiara
2. Bányácski Ákos 2. Ballók Tamara
3. Nagy Balázs 3. Világi Virág, Bohács Alexandra

Mellúszás

1. Dobos György 1. Bohács Alexandra
2. Bányácski Ákos , Nagy Balázs 2. Világi Virág
3. Kótka Dániel 3. Kecskés Flóra

Különdíj Víz alatti úszás

Lányok : Bohács Alexandra
Fiúk: Bányácski Ákos

Víz alatti kitartás

Lányok: Horváth Zsanett
Semján Csernge
Fiúk: Bányácski Ákos


2. hét ( június 9 – június 12)

Gyorsúszás 1. csoport

Fiúk: 1. Juhász Dominik Lányok: 1. Nagy Evelin
2. Fazekas Mihály 2. Dako Fanni
3. Tóth Sebastián 3. Blanár Panna

2.csoport

1. Szűcs Dániel 1. Kása Krisztina
2. Tóth Balázs 2. Resko Klaudia
3. Wéber Botond 3. Pokol Lilla

3.csoport

1. Kiss Mátyás 1. Rácz Anita
2. Cseh Kristóf 2. Halász Viktória
3. Szepesi Cyntia

4.csoport

1. Fekete Ádám 1. Majer Noémi
2. Majerník Ádám 2. Lucó Emma
3. Hornyák Gábor 3. Balla Bíborka

5.csoport

1. Petruska Orsolya
2. Vasko Alexa
3. Kosztyu Szilveszter

Mellúszás 1.csoport

1. Fazekas Mihály 1. Nagy Evelin
2. Juhász Dominik 2. Dako Fanni
3. Lipán Lóránt 3. Eszenyi Lilla

2.csoport

1. Tóth Balázs 1. Kása Krisztina
2. Sunitra Máté 2. Pokol Lilla
3. Szűcs Dániel 3. Juhász Antónia
Resko Klaudia

3.csoport

1.Kiss Mátyás 1. Majer Noémi
2. Kresztyanko Dániel 2. Lucó Emma
3. Balla Bíborka

4.csoport

1. Fekete Ádám 1. Rácz Anita
2. Halász Viktória
3. Bohács Boglárka

Különdíj Víz alatti kitartás

Lányok: Nagy Evelin
Fiúk: Juhász Dominik„CSÜTÖRTÖK ESTI LÁZ”
2014. május 15-én 15.00 órától indult a „Csütörtök esti láz“, amelyet lelkes segítők közreműködésével Vargovčík Róbert pedagógiai asszisztens szervezett és bonyolított le. A rendezvény előzményeiről elmondta:

„Március elején figyeltem fel egy EU-s pályázatra, melynek fő célja, hogy a gyerekeket felállítsa egy kis időre a számítógép elől és más, érdekes időtöltést is megismertessen velük. A pályázatot az Iskolaügyi Minisztérium KomPrax Iuventa projekt keretében hirdették meg. Pályázatom, melyben egy barátom is segítségemre volt, sikeres lett, így 360 euróból gazdálkodhattunk. Ebből az összegből értékes nyereményeket, valamint bőséges hidegtálakat és gyümölcsöstálakat biztosíthattunk a gyerekek számára.”

A résztvevő gyerekek nagy izgalommal várták a csütörtök délutánt. Az iskola étkezdéje feldíszítve várta őket, a bulizók pedig felöltötték legelegánsabb ruháikat. A táncon kívül ügyességi, erősségi versenyek, táncverseny színesítette a délutánt. A versenyek nyereményei valóban értékesek voltak: többek között gazdára találtak hajvasalók, fülhallgatók, érmek, kupák, hogy csak a legérdekesebbeket említsem.

Az estébe nyúló remek hangulatú buli valóban elérte célját, hiszen a gyerekek nem a számítógépen keresztül, hanem élőben beszélgettek, szórakoztak, szóval jól érezték magukat, s kulturált körülmények között, remek zene mellett, barátok társaságában hozták lázba a csütörtök estét. Reméljük, lesz folytatása…Vasárnapi iskola a

Sárospataki Református Kollégium

Általános Iskolája tanárainak szervezésében


„Az első fecskék” Királyhelmecen

(2014.05.21.)

Tantestületünk 7 tagja 2014. május 17-én, szombaton Királyhelmecen járt, ahol egy szentendrei kezdeményezésre Vasárnapi Iskolát tartottunk a határon túli magyar gyermekek számára. Pünkösd közeledtével a gondolataink és a terveink is e téma körül forogtak. Mivel soha nem voltunk még ilyen kezdeményezésnek részesei, nagy izgalommal készültünk erre a délelőttre. Programunkat áhítattal és imádkozással kezdtük, majd bemutatkozás következett. Diák, képek segítségével mutattuk meg és be a gyermekeknek városunk természeti kincseit és történelmét. Ezt követően egy mesét hallhattak a tanulók Szent Erzsébetről, városunk szülöttjéről. A történet után egy ifjúsági éneket tanítottunk meg nekik. Egy kis szünet következett, majd kézműveskedtünk, ahol pünkösdi rózsát, lángnyelves hengert, galambos forgót és tüzes könyvjelzőt készítettünk a gyermekekkel. Délelőttünket egy táncházzal zártuk, ahol néhány egyszerű lépést tanulhattak meg a növendékek. Tartalmas, barátságos, közvetlen légkörben telt el a délelőtt, melyet köszönhettünk a szíves vendéglátásnak, a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola közreműködő pedagógusainak és nem utolsósorban a magyar anyanyelvű aktívan részt vevő gyermekeknek. Reméljük, hogy fokoztuk magyarságtudatukat, (életkoruknak megfelelő módon) s e kezdeményezés méltó követőkre talál máshol is. A tantestületünk már a következő alkalmat tervezgeti.

Gálné Kaczvinszki Johanna
munkaközösség-vezető

(forrás: www.reformatus-sp.sulinet.hu)PÁRIZSI KIRÁNDULÁS
A 2013/2014-es tanév tavaszán iskolánk vezetősége Godzsák Renáta szervezésében a Francerelax utazási iroda királyhelmeci munkatársa Kosťu Gabriella ajánlata alapján május 15-19 között ISKOLAI TANULMÁNYUTAT szervezett Párizsba az 5-9. évfolyam tanulói részére, akik a program keretén belül Párizs történelmi nevezetességeit tekinthették meg.

Két résztvevő, Gáspár Sándor és Bók Viktória élménybeszámolója a párizsi útról:

„Másoknak talán csak egy álom. Nekünk is az volt. De szokás mondani, hogy az álmok valóra válnak, ha nagyon akarjuk. És mi akartuk. Május 15-én hajnali háromkor 9 diák és 3 pedagógus indult el élete nagy útjára, Párizsba. Előre tudtuk már, hogy nem egy rövid út áll előttünk, egészen pontosan 26 óra utazás busszal. De nekivágtunk, úgy is mondhatnám, a „végtelenbe, és tovább”.

A hosszú és fárasztó út után megérkeztünk Franciaország fővárosába, a szerelmesek városába, Párizsba. Amikor először vetettünk pillantást Párizs jelképére, az Eiffel-toronyra, mindenki ámulatba esett, és percekig csak bámultuk a hatalmas és világhírű építményt. Nem is kellett sokat várnunk, hogy az „Öreg Dámát” testközelből is megnézhessük, ugyanis az volt az első programunk. Felejthetetlen élmény volt 250 méter magasból nézni Párizst, azt a várost, amelyre addig csak a legmerészebb álmainkban gondoltunk. Ezután az Invalides múzeum felé vettük az irányt, majd Monet és Manet festményeket tekintettünk meg az Orangerie képtárban. Láttuk a Notre Dame-t, valamint a Louvre múzeumban megcsodálhattuk Mona Lisa portréját. Szombaton reggel buszra szálltunk, és elindultunk Versailles felé.” (Gáspár Sándor)

„A vasárnap szintén nagyon mozgalmas volt, hiszen szebbnél szebb és híresebbnél híresebb látnivalók vártak bennünket. Elsőként a Diadalívet csodálhattuk meg, aminek az az érdekessége, hogy pilléreken áll, és bármikor elmozdítható a helyéről. Ezután a nem kevésbé híre Pantheonba mentünk, ahol olyan neves történelmi személyek sírhelyei vannak, mint Voltaire, Victor Hugo, Rousseau, a Curie házaspár.

Felejthetetlen élmény marad a mesés sétahajózás a Szajna folyón, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálni. Végezetül a híres párizsi börtönt, a Bastille-t tekintettük meg, majd fájó szívvel, de élményekkel bőven felszerelkezve hazaindultunk.” (Bók Viktória)JUTALOMKIRÁNDULÁS - SÁROSPATAK2014. május 7-én iskolánkat négy diák képviselte a Nagyszelmencen megrendezett „Dobó István és kora” című történelmi versenyen.

Csapatunk – Loksa Melinda VII.B, Jakab Zsófia VIII.A, Németh Dániel VIII.A, Tamás Ádám VIII.A – 10 csapattal mérte össze tudását, felkészültségét, s végül az előkelő 3. helyen fejeztük be a versenyt.

A verseny dobogósai: Boly, Nagyszelmenc és Királyhelmec csapata jutalomkiránduláson vehetett részt, melyre 2014. május 20-án került sor. Az egynapos kirándulás első állomása a sárospataki Rákóczi Múzeum volt, ezen belül a Vörös-torony és a Rákócziak dicső kora című kiállítás megtekintése. Mindkettőt szakmai tárlatvezetéssel ismerhettük meg. Érdekességnek számított a kápolna és a lovagterem, ahol a kiváló akusztikát kihasználva néhányan dalra fakadtak. Ezt követte egy séta a várkertben, ahol egy történelmi játszótéren hosszabban elidőzhettünk.

A látnivalók megtekintése után jólesett a Sátoraljaújhelyen elfogyasztott pizza. Utolsó állomásunk a Zempléni Kalandpark volt, ahol a bobozás mindenki tetszését elnyerte. Köszönet a verseny szervezőinek ezért az eseménydús napért!

Tamás Ádám, Loksa MelindaSULILESŐ

Nyitott nap a felső tagozaton
Április utolsó napján került sor a felső tagozat pedagógusai, valamint az iskola vezetősége által rendezett Nyitott napra, melyen mi, jelenlegi ötödikesek és szüleink „leshettük meg” a felsőbb osztályokban folyó munkát. Ez a délután mindannyiunk számára rengeteg meglepetést tartogatott.

Mi az idei tanévben lettünk „felsősök”, és nagyon sok új dologgal találkoztunk. Ezen a délutánon azonban a tanító nénik és tanító bácsik nagyon érdekes, sokszor vicces dolgot mutattak be nekünk a különböző foglalkozásokon.

A kémia szaktanteremben a Gáspár Krisztián tanító bácsi által bemutatott kísérletek érdekesek, de egyben viccesek is voltak. Tetszett a fehér köpeny viselete, a vízcsappal ellátott padok, a páraelszívós üvegszekrény. Az informatika szaktanteremben Berta István tanító bácsival fényképezhettünk, majd retusálhattuk is a képeket számítógép segítségével. Ja, és a keverőpult is nagyon szuper volt. Ez a foglalkozás nem csak a mi kedvünkért készült, hanem szakkör formájában is működik. A zeneteremben tartott énekórán Balla Viktória tanító néni a csángókról mesélt, majd énekeltek és egy táncot is bemutattak az énekkarosok, amibe mi is bekapcsolódhattunk. A tornateremben Géczi Aranka tanító néni aerobic bemutatóval várt bennünket. Itt szívesen időztünk volna még egy ideig, de mennünk kellett tovább. A nyelvi laborban Balog Adél tanító nénivel angol nyelvi játékot játszottunk a számítógépen.

Végül a tanáriban, ahová a diák csak ritkán léphet be, finom sütemények, és üdítő várt bennünket, melyet a tanító nénik készítettek számunkra. Az egész délután nagyon tetszett, köszönjük szépen az élményt!

Fazekas Mihály V.BBudapesti jutalomkirándulás
Még 2013 decemberében került sor a Herczegh Alapítvány által meghirdetett versenyre „Mesél a múlt” címmel. A versenyzőknek az 1. és 2. világháború lakóhelyükre és családjukra gyakorolt hatását kellett feldolgozniuk és képekkel illusztrálniuk.

A résztvevő díjazott tanulóknak – Pankovics Levente IX.B, Tamás Ádám, Ténai Krisztina és Németh Dániel VIII.A – valamint a nagykaposi versenyzőknek Herczegh Melinda asszony ígéretet tett egy budapesti kirándulásra. Ez a kirándulás valósult meg 2014. május 8-10-én, melynek során a gyerekek meglátogatták a Parlamentet, a köztársasági elnök rezidenciáját a Sándor-palotában, valamint megcsodálhatták az Operaház felújított épületét.
A sok szép látnivaló mellett a legnagyobb meglepetést az Áder János köztársasági elnökkel való személyes találkozás jelentette. A versenyen bemutatott prezentációt megnézhetitek a Diákjaink munkái menüpont alatt.

Bajusz AlicaTEKER A SULI

következő fejezet
Május 9-én újra (bicikli)nyeregbe pattantunk, hogy új helyeket ismerjünk meg és új élményeket szerezzünk. A túra ezúttal már nemzetközi szintűre emelkedett, hiszen a Teker a suli történetében először léptük, illetve tekertük át az országhatárt. Továbbá rendhagyó volt azért is, mert Berta tanító bácsi ezen a túrán belül meghirdette a Teker a tanító alfejezetet is, melynek résztvevői:

- Berta István
- Gáspár Krisztián
- Géczi Aranka
- Leczo Kornélia
- Balla Viktória
- Szabó Nándor
voltak.

Az útvonal: Királyhelmec (városháza) - Perbenyik - Lácacséke - Semjén - Kisrozvágy - Nagyrozvágy - Pácin - Nagykövesd - Őrös - Nagygéres - Kisgéres - Királyhelmec (városháza)

Meglátogattuk többek között a Bodrogköz egyik legszebb műemlékét, a pácini várkastélyt, majd ebédidőre Örösbe érkeztünk. Hazafelé Nagygéresen át vezetett az út, ahol nem hagyhattuk ki az új játszótér kipróbálását.

Ezen a túrán is, csakúgy, mint az előzőeken, rengeteg élményben volt részünk. Mindenki remekül érezte magát és már nagyon várjuk a következőt!!!

Világi VirágÜnnep a költészetértKiveszendőben van a költészet? Vajon olvasnak-e a mai fiatalok verseket, regényeket, prózát? Egyáltalán, szépirodalmat. A gyerekek ugyan tanulnak verseket az iskolában, de sajnos egyre kevesebben ülnek le egy-egy könyv mellé, csak úgy, kedvtelésből. Nem értik a versekben rejlő lényeget, nincs motiváció és sajnos egy pillanatra sem érinti meg őket az a csoda, ami ott rejlik a nagy költők alkotásaiban. Ezért, a Teremtő anyanyelv című szavalóverseny, amelyet a Magyar Nyelv Múzeumában rendeztek meg immáron hatodik alkalommal Széphalmon célja az volt, hogy a személyiségükhöz passzoló versek választására ösztönözze a diákokat.

Idén a mi iskolánk tanulói is beneveztek erre a versenyre, ahol Sátoraljaújhely, Sárospatak, Hegyköz, Bodrogköz, Budapest és Nagykapos iskoláiból közel 70 diák mérettetett meg három kategóriában. A Magyar Nyelv Múzeuma nem tett kikötést a versválasztásban, csak azt határozta meg, hogy magyar költő tollából származzon az alkotás.

A széphalmi fogadtatás nagyon kellemes volt, a szervezők minden mozdulatukkal vendégszeretetükről biztosítottak bennünket. Három szavalónk, név szerint Blanár Panna ( V.B), Balla Fanny ( VI.B) és Ténai Krisztína (VIII.A) izgatottan várták, hogy rájuk kerüljön a sor. A résztvevők többnyire klasszikus szerzők hazafias érzelmű költeményeit szólaltatták meg, igazán komoly témájú verseket választottak. A pontozást pedig szakavatott zsűrire bízták a szervezők.

Végül, a díjkiosztó előtt részt vettünk még Fűzfa Balázs irodalomtörténész, tankönyvíró „Gondoltam fenét!” című előadásán, aki a költészetben előforduló jelekről, jelrendszerekről beszélt a hallgatóságnak.

A nap azzal vált teljessé, kerekké és csodaszéppé, hogy szavalóink közül Blanár Pannát I. kategóriában, míg Ténai Krisztínát pedig II. kategóriában különdíjjal jutalmazták. Balla Fannyt oklevéllel díjazták szerepléséért. Mindhármukat Pandy Zsuzsa tanítónő készítette fel a megmérettetésre.

Reméljük, jövő éven is ott leszünk!

Leczo KornéliaAnyák napja


ünnepi műsor a Városi Művelődési Házban
2014. május 7-én az édesanyákat köszöntöttük a Városi Művelődési Ház által rendezett ünnepi műsoron.

A sokéves hagyománytól eltérően idén nem csak a negyedikesek, de az iskola énekkara és tánckara is fellépett. Először a negyedik évfolyam tanulói léptek színpadra és köszöntötték verses-dalos összeállítással az édesanyákat. A negyedikesek ünnepi műsorát Dobos Tímea tanító néni állította színpadra. Őket követte az iskolai énekkar, akik színpompás, igazi tavaszköszöntő műsorral kedveskedtek a közönségnek. Felemelő élmény volt látni és hallani a csodaszép énekszámokat, és látni, ahogy a szereplők szinte teljesen megtöltik a színpadot. Őket Balla Viktória tanító néni készítette fel. A műsor végére maradt a táncosok összeállítása, amely Vargovčík Róbert munkáját dícséri. Jókedvű és méltó befejezése volt a színvonalas műsornak.

Minden felkészítőnek és szereplőnek köszönet a csodálatos élményért!„Dobó István és kora"

történelmi verseny
2014. május 7-én Nagyszelmencen került megrendezésre a „Dobó István és kora” elnevezésű történelmi verseny. Iskolánkat a következő csapat képviselte:

Jakab Zsófia VIII.A, Loksa Melinda VII.B, Tamás Ádám VIII.A, Németh Dàniel VIII.A.

Hagyományőrző történelemóra, régi mesterségek bemutatója, korhű fegyverek felvonulása, ügyességi próba, elméleti vetélkedő – ezekben a versenyszámokban mérhettük össze tudásunkat és ügyességünket kilenc iskola csapatával.
Mikor megérkeztünk, ízletes pogácsával kínáltak bennünket, majd kezdődhetett a vetélkedő. Délre a feladatok nagy részét már teljesítettük. Jöhetett a jól megérdemelt ebéd: gulyásleves és töltött káposzta. Ebéd után íjásztudományunkat kellett megmutatni. Ezt követően a 10. és a 16. század fegyvereiről és kovácsmesterségéről hallgathattunk meg egy előadást, amiből aztán kérdéseket is kaptunk. Három óra után vette kezdetét az eredményhirdetés.
Az ügyességi feladatok megoldásában 1., az elméleti tudást igénylő kategóriában 3. helyezést értünk el. A csapat minden tagja könyvet, oklevelet vehetett át, valamint egy egynapos jutalomkiránduláson is részt vehetünk majd Sárospatakon. Hazaindulás előtt még kenyérlángossal is megkínáltak bennünket. Délután 4 óra után kísérőnkkel, Dobos András tanító bácsival hazaindultunk.

A versenyre Pandi Zsuzsanna tanító néni készítette fel a csapatot.

Loksa Melinda VII.B„ POZNAJ SLOVENSKÚ REČ“

„ISMERD MEG A SZLOVÁK NYELVET”

kerületi forduló2014. április 16-án a kassai Domino Szabadidőközpont adott otthont az „Ismerd meg a szlovák nyelvet” elnevezésű verseny kerületi fordulójának.

Tóth Adrián VIII.A osztályos tanulónk - aki márciusban a járási versenyen 2. helyezést ért el - képviselte iskolánkat a kerületi megmérettetésen.

Adrián ezen a versenyen is dicséretesen helytállt, a III. helyen végzett, így továbbjutott az Érsekújvárban megrendezésre kerülő országos döntőbe, melyre június első felében kerül sor.

Adriánnak és az őt felkészítő Vasko Ilonka tanító néninek gratulálunk, és reméljük, az országos döntőben is sikeresen képviselik majd iskolánkat.Teker a suli
Ha tavasz, akkor biciklitúra. 2014. április 14-én került sor az idei év első biciklitúrájára. A királyhelmeci városháza előtt gyülekeztünk 9:00 órakor. Még hűvös, de napsütéses időben vágtunk neki az útnak. Ezen a túrán 23 diák és 6 felnőtt vett részt. Első megállónk Szentesben, a Lingónál volt. Innen folytattuk utunkat Boly felé, majd a Latorca menti töltésen tekertünk. Az Oázis étteremben ejtettük meg az ebédet. Ebéd után Lelesznek vettük az irányt,ahol a Spartacus íjász klubban kipróbálhattuk íjásztudományunkat. Ez jó móka volt. Idei első túránkat a városházánál fejeztük be. Mire hazaértünk, már nagyon el voltunk fáradva, ami a letekert 40 kilométer után nem is csoda. Mindent összevetve nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük szépen ezt a csodálatos napot Berta tanító bácsinak, a szervezőnek. Már izgatottan várjuk a következő biciklitúrát. :)

Loksa Dávid (VI.B) és Loksa Melinda (VII.B)„HÚSVÉTI KUPA”Pedagógusaink röplabdacsapata több versenyen is jeleskedett áprilisban.
2014. április 11-én a Tiszacsernői Alapiskola rendezésében került sor a „Húsvéti kupa” elnevezésű tornára.

Iskolánk csapatát a következő pedagógusok alkották:
Géczi Aranka, Dobos András, Berta István, Szabó Ferdinánd
Meghívott játékosok: Móric Krisztina, Dako Péter A röplabdatornán 6 iskola csapata vett részt.

Csapatunk 1. helyezett lett, megszerezve ezzel a Vándor-kupát.

Ezen kívül serleget és oklevelet is kaptak a játékosok.
Gratulálunk, és még sok ilyen fényes győzelmet kívánunk nekik!„VANCÁK KUPA”Április 9-én a Tiszacsernői Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola rendezésében a Királyhelmeci Szakközépiskola tiszacsernői tornaterme adott otthont a Vancák István pedagógus emlékére megrendezett hagyományos röplabdatornának.

Iskolánkat a Géczi Aranka, Dako Henrietta, Dobos András, Berta István, Szabó Ferdinánd, Vargovčík Róbert, valamint Lukács Adrián-meghívott játékos – alkotta csapat képviselte.

A tornán résztvevő 7 csapat közül a 2. helyet sikerült megszerezni, ezzel együtt oklevelet és tortát vehettek át a játékosok.MAGYARKANIZSA

VII.GyermekfesztiválÁprilis 10-13-a között rendezték testvérvárosunkban, Magyarkanizsán a VII. Gyermekfesztivált, melyen iskolánk 8 diákja is részt vehetett Novella Ivett, Dako Henrietta és Vargovčík Róbert kíséretében.

Nagy izgalommal indultunk a hosszú, 8 órás útra, de végül szerencsésen megérkeztünk Magyarkanizsára, ami a magyar határ közelében van. Nagyon szép kis város tiszta parkokkal, és kedves emberekkel. Az ottani magyar iskola diákjai szállásoltak el bennünket saját otthonukban. Rajtunk kívül voltak még gyerekek Magyarországról, Erdélyből és Szerbiából is A fellépés előtt nagyon izgultunk, de végül nagyon nagy sikerünk volt, a közönség lelkesen tapsolt.

Három versenyszámban mutatkoztunk be: tánc, ének, prózamondás.

Hajdók Virág (VIII.A) prózamondásban 1. helyezést ért el
Dako Fanni (V.B) az énekversenyen szerepelt kitűnően
Táncosaink: Bányácski Alexandra, Kovács Emese, Ténai Krisztina (VIII.A Körmöndi Krisztián, Balassi Zsolt(IX.B), Nagy Richárd (IX.A) a 3. helyen végeztek.


Ottlétünk alatt nagyon sok új barátot szereztünk, akik bemutatták nekünk városuk nevezetességeit és iskolájukat. Búcsúzóul diszkót rendeztek, amelyen nagyon jól szórakoztunk.
Remélem, találunk még rá alkalmat, hogy találkozzunk, és viszonozhassuk ezt a szép és emlékezetes kirándulást. Mi nagyon szívesen részt vennénk a következő, VIII. Gyermekfesztiválon is.

Ténai Krisztina VIII.AMatematikai Olimpiász2014. április 9-én két tanulónk vett részt Terebesen a 2013/2014-es tanévre meghirdetett Matematikai Olimpiász járási versenyén.
A 7. évfolyamot Loksa Melinda, a 8. évfolyamot Tamás Ádám képviselte.

Mindeketten sikeres megoldók lettek:

Tamás Ádám a 4. helyen
Loksa Melinda a 13. helyen
fejezte be a versenyt.

Felkészítőjük Berta István.Kossuth – staféta 2014
2014. április 5-én több mint 450 futó részvételével indult a Sárospatak – Sátoraljaújhely futóverseny. A rajt Sárospatakon, a cél Sátoraljaújhelyen volt. A futóversenyre váltóban 8, egyéniben 6 kategóriában lehetett benevezni.

A váltóversenyben 4x3km –es távot kellett teljesíteni.

Iskolánkat két csapat, a Párduc lányok és a Futó cipők képviselték.

A Párduc lányok:

Világi Virág
Semján Csenge
Kiss Emese

Kiss Evelyn
, mindannyian VII.B osztályos tanulók 1: 17 : 00 idő alatt teljesítették a távot, s ezzel a korosztályukban induló öt csapat közül az

5. helyet szerezték meg.


A felnőtt kategóriában rajthoz álló Futó cipők csapata:

Géczi Aranka
Berta István
Géczi István
Gáspár Sándor

59:18 -as eredményükkel dobogósok lettek, 2.helyezést értek el.

Mindkét csapat megérdemli a gratulációt ezért a kiváló teljesítményért!!!Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny

országos elődöntő2014.április 1-jén került sor Nagykaposon a vers és prózamondók országos elődöntőjére.

Iskolánkat 5 tanuló képviselte:

Dubík Sonja Antoinette I.B osztályos tanuló - vers kategóriában
Kozsár Zsombor Bendegúz I.B osztályos tanuló - próza kategóriában
(felkészítőjük Illésné Popália Irén)
Tóth Balázs IV.B osztályos tanuló – vers kategóriában (felkészítő Dobos Tímea)
Sico Ferdinánd IV.A osztályos tanuló – próza kategóriában ( felkészítő Szentpétery Éva)
Blanár Panna V.B osztályos tanuló - vers kategória (felkészítő Pandi Zsuzsanna)

Eredmény:

Dubík Sonja, Kozsár Zsombor, Tóth Balázs és Blanár Panna - ezüst sávos minősítés

Sico Ferdinánd - bronz sávos minősítés„Ismerd meg a szlovák nyelvet -

Poznaj slovenskú reč”A nagykaposi Szabadidőközpont szervezésében idén március derekán került megrendezésre az „Ismerd meg a szlovák nyelvet” elnevezésű verseny.

A Bodrogköz és Ung-vidék magyar tanítási nyelvű alapiskolák 4. évfolyamos tanulói mellett idén a versenybe a 3. évfolyam tanulóit is bevonták.

A versenyre való felkészülés és maga a megmérettetés nagyon igényes feladatokból állt:

- versek, kiolvasók előadása
- kifejező és hangsúlyos olvasás
- szövegalkotás és annak előadása adott témára
- felolvasott történet tartalmának visszamondása

Iskolánkat Tóth Krisztina III.B, Semján Sárika IV.B és Szálka Vivien IV. B osztályos tanulók képviselték.

Versenyzőink ezüst, illetve bronz sávos minősítést kaptak.

Kovács Katalin, felkészítő pedagógusRákóczi versenyA sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesület idén is megrendezte a II. Rákóczi Ferenc életéről és szabadságharcáról szóló vetélkedőt a 12-14 éves korosztály számára, immár 22. alaklommal. Iskolánk évek óta résztvevője ennek a történelmi vetélkedőnek.

2014. március 27-én (a „nagy fejedelem” születésnapján) a Városháza dísztermében a következő tanuló mérték össze tudásukat más iskolák csapataival:

Pankovics Levente
Roman Alex
Kecskés Kreszcensz, mindhárman IX. B osztályos tanulók
Tamás Ádám, VIII.A


A vetélkedő 5 fordulóból állt: prezentáció, teszt Rákóczi életéről, a szabadságharcról, vaktérkép, szituációs játék. A feladatok zömét írásban kellett megoldani.

A 14 résztvevő csapatból Szlovákiát 5 település képviselte: Szomotor, Nagytárkány, Nagykapos, Zemplén és Királyhelmec.

Csapatunk az előkelő 4. helyen végzett. Tanulóink elismerő oklevélben és tárgyi jutalomban részesülte.

Pandi Zsuzsa, felkészítő pedagógus„Mozogj az egészségedért!” – túradélutánAz iskolai klub által meghirdetett „Mozogj az egészségedért!” program második rendezvényére március 21-én, a tavasz első napján került sor. Egy közös természetjáró túrával köszöntöttük a várva várt tavaszt.

A túra vezetője Horosz Valéria napközis tanító néni volt. Minden csoport a saját napközis tanító nénije felügyelete alatt vágott neki a hegynek. Azzal a céllal indultunk útnak, hogy megismerjük a városunk határában elterülő Nagyhegy természeti szépségeit. A gyerekek izgatottan várták a délutánt, szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, hiszen gyönyörű, napsütéses időben indulhattunk útnak. Gyönyörködtünk az ébredő természetben, az első tavaszi virágokban. Színes élményekkel, és illatos ibolyacsokrokkal tértünk vissza az iskolába.

Azt szeretnénk elérni, hogy ezeken a sportdélutánokon minden napközis gyerek részt vegyen. Szeretnénk, ha a szülők is felismernék ennek a programnak a fontosságát, előnyeit: egy kis mozgással sokat tehetünk az egészségünkért, továbbá megismerjük városunk környékének szépségeit, és nem utolsó sorban megtanítjuk gyermekeinket a természet szépségeinek felfedezésére, értékelésére és megőrzésére.

Horosz ValériaPYTAGORIADA - matematika verseny

járási forduló2014. március 18-án és 19-én a Pytagoriada matematika verseny járási fordulóján vettek részt alsó és felső tagozatos tanulóink.

Március 18-án az alsó tagozatról

Cseh Kristóf és Tóth Krisztina III.B osztályos tanulók
(felkészítőjük Rigó Katalin)

Pandi Ádám és Tóth Balázs IV.B osztályos tanulók
(felkészítőjük Dobos Tímea)

Március 19-én a felső tagozatról

Tóth Antónia és Nagy Balázs V.B osztályos tanulók

(felkészítőjük Majer Tímea)

Kasko József VI.B ( felkészítő Berta István)
Loksa Melinda , Kótka Dániel VII.B (felkészítő Berta István)
Tamás Ádám VIII.A (felkészítő Berta István)


Legeredményesebb helyezések:

Tóth Antónia - 4. hely

Tamás Ádám - 4. hely

Loksa Melinda - 8. hely
Tompa Mihály Vers-és Prózamondó VersenyIskolai forduló - 2014. február 26.

I.kategóriaVERS PRÓZA
Pandi Antónia I.B Dubík Sonja I.B
Kozsár Zsombor I.B Veres Botond I.B
Bálint Rebeka I.B Kiss Máté I.B
Kulcsár Norbert I.B Miklós Ádám II.B
Fekete Ádám II.A Kosztyu Szilveszter II.A
Szeidler Réka II.B Rácz Anita II.B
Tóth Dávid János II.B Stefan Gyula II.B
Hecsko Maximilian III.B Majer Noémi III.B
Hajdók Gábor III.B Murinčák Bettina III.B
Luczo Emma III.B Tóth Krisztina III.B


A zsűri tagjai: Géczi Aranka, Bosznai Izabella, Szabó Nándor

Felkészítők: Illésné Popália Irén (I.B), Trosko Zita (II.A), Máté Adrianna (II.B), Rigó Katalin (III.B)

Továbbjutók a körzeti fordulóba:VERS PRÓZA
Kozsár Zsombor I.B Dubík Sonja I.B
Fekete Ádám II.A Miklós Ádám II.B
Szeidler Réka II.B Rácz Anita II.B
Hajdók Gábor III.B Majer Noémi III.B


Körzeti forduló : 2014.március 11.

A körzeti fordulóból a járási fordulóba jutottak:


Kozsár Zsombor I.B Dubík Sonja I.B
Fekete Ádám II.A Majer Noémi III.B
Szeidler Réka II.B


Járási forduló: 2014.március 25.

A járási fordulóból az országos elődöntőbe jutottak:

Kozsár Zsombor I.B               Dubík Sonja I.B


II. kategória

Iskolai fordulóVERS PRÓZA
Tóth Balázs IV.B Demeter József IV.B
Pandi Ádám IV.B Bodzás Zsolt IV.B
Sunitra Máté IV. B Szálka Vivien IV.B
Balog Emese IV.B Kása Krisztina IV.B
Lakatos Cyntia V.A Sico Ferdinánd IV.A
Fényes Anasztázia V.A Bacskai Viktória V.B
Blanár Panna V.B Blanár Panna V.B
Nagy Balázs V.B Dako Fanni V.B
Nagy Evelin V.B Fazekas Mihály V.B
Ténai Lucia V.B Tóth Antónia V.B
Balla Fanni VI. B
Dicko Rebeka VI.B


A zsűri tagjai: Kovács Katalin, Dako Henrietta, Balla Viktória

Felkészítők: Szentpétery Éva (IV.A), Dobos Tímea (IV.B), Pandi Zsuzsanna (V.B, VI.B)

Továbbjutók a körzeti fordulóba:


VERS PRÓZA
Tóth Balázs IV.B Demeter József IV.B
Sunitra Máté IV.B Bodzás Zsolt IV.B
Balog Emese IV.B Szálka Vivien IV.B
Nagy Balázs V.B Kása Krisztina IV.B
Nagy Evelin V.B Sico Ferdinánd IV.A
Balla Fanni VI.B Bacskai Viktória V.B
Blanár Panna V.B
Dako Fanni V.B


Körzeti forduló: 2014. március 11.

A körzeti fordulóból a járási fordulóba jutottak:


VERS PRÓZA
Tóth Balázs IV.B Demeter József IV.B
Balog Emese IV.B Szálka Vivien IV.B
Nagy Balázs V.B Sico Ferdinánd IV.A
Balla Fanni VI.B Blanár Panna V.B


Járási forduló: 2014.március 25.

Járási fordulóból az országos elődöntőbe jutottak:

Tóth Balázs IV.B              Sico Ferdinánd IV.A
                                              Blanár Panna V.B


III.kategória

Iskolai forduló


VERS PRÓZA
Loksa Melinda VII.B Bányácski Alexandra VIII.A
Kopasz Orsolya VII.B Bodzás Edina VIII.A
Jakab Zsófia VIII.A Hajdók Virág VIII.A
Ténai Krisztina VIII.A Kása Kincső IX.A
Gáspár Sándor IX.A


A zsűri tagjai: Leho Mónika, Vasko Ilona, Szabó Lovas Emőke

Felkészítők: Pandi Zsuzsanna, Icsó Edit

Továbbjutók a körzeti fordulóra:

A körzeti fordulóra minden versenyző továbbjutott

A körzeti fordulóból a járási fordulóba jutottak:


Kopasz Orsolya VII.B               Hajdók Virág VIII.A
Jakab Zsófia VIII.A

A III. kategóriából nincs továbbjutó az országos elődöntőbe.

Országos elődöntő: 2014. április 1., Nagykapos
Megemlékezés az 1848-49-es forradalomról

és szabadságharcról
Március 14-én iskolánk tanulói is megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharcról és forradalomról. Az ünnepi műsort idén a VII.B osztály tanulói, valamint az iskola énekkara készítette.

Az iskola kisszínpadán először az alsó tagozat, majd az ötödik órán a felső tagozat tanulói emlékezhettek együtt a szereplőkkel. Az idei műsor különlegessége az volt, hogy egy ünnepi megemlékezés próbájának kellős közepébe cseppentünk rögtön az előadás elején. A szereplők éppen március 15-re készítenek műsort, amiben a versek mellett a korabeli huszárok hadba vonulását is bemutatják. Nagyon kellemes színfoltja volt az előadásnak az iskolai énekkar, a kis huszárok és az énekes lányok tánca.A szereplők délután 15.00 órától a városi ünnepségen is bemutatkoztak a Csemadok „Hajdók Géza” Királyhelmeci Alapszervezete által készített ünnepi megemlékezésen, ahol a közönség vastapssal jutalmazta előadásukat. Köszönet illeti mindazokat a pedagógusokat, akik részt vettek ennek a színvonalas műsornak az elkészítésében, és segítségére voltak a felkészítő pedagógusoknak. Az ünnepi műsort késztették: Bajusz Alica, Pandi Zsuzsanna, Balla Viktória tanító nénik, segítségükre volt a városi ünnepségen Máté Adrianna tanító néni.


2014.március 13-án került sor az „Ismerd meg a szlovák nyelvet” elnevezésű verseny járási fordulójára.

A versenynek a Nagykaposi Szabadidő Központ adott otthont. Iskolánkat Tóth Adrián VIII. A osztályos tanuló képviselte. A II. kategóriában Bodrogköz és Ung-vidék magyar tanítási nyelvű alapiskoláinak 9 képviselője közül Adrián bizonyult a legjobbnak. A zsűri 1. helyet nem osztott ki, így Tóth Adriáné lett az előkelő 2. hely, ezáltal továbbjutott az április 14-én, Kassán megrendezésre kerülő kerületi fordulóra.

A versenyre való felkészülés és maga a verseny nagyon igényes, kreatív gondolkodást és jó szlovák nyelvtudást igényel. Marián sikeresen helytállt, ezért dicséret illeti. Szorítunk neki, hogy a kerületi fordulón is sikeresen szerepeljen.

Vasko Ilona, felkészítő pedagógusEgy kalandos nap a Kalandparkban
Hogy hogyan lehet egy kis izgalmat csempészni a szürke iskolai hétköznapokba? Természetesen kirándulással! Már az ötlet is nagyon tetszett a tanító nénitől, hogy tavaszodik, szervezzünk egy szórakoztató napot a szabadban. Az első kitűzött időpontot sajnos „elmosta az eső”. Nem csüggedtünk, jó volt a várakozás izgalma is, tervezgettünk, próbáltuk rábeszélni a szülőket, hogy minél több élményelemet kipróbálhassunk.

Március 1-jén végre az időjárás is kegyes volt hozzánk, így indulhatott a kalandtúra. Sok tanító néni és tanító bácsi kísért el bennünket/ kalandozott velünk. Mikor megérkeztünk, nem sokáig tétlenkedtünk, azonnal megrohamoztuk a bobpályát. Volt, aki a barátjával száguldott lefelé, de volt olyan is, aki a (megfontolt, óvatos) tanító néni, bácsi társaságában. Mindenkinek nagy élmény volt, de különösképpen azoknak, akik először jártak kalandparkban.

A bobozáson kívül korcsolyáztunk is, sokaknak most volt először korcsolya a lábán.

Köszönjük a lehetőséget, ezt a szép délutánt!

Nagy Balázs, Liska Nikolas (V.B)V. Valentin-napi röplabda torna
2014.február 28-án immár ötödik alkalommal adott otthont az alapiskolák sportkedvelő alkalmazottai számára rendezett Valentin - napi röplabdatornának a Királyhelmeci Szakközépiskola. A tornára az iskola tiszacsernői tornatermében került sor kilenc alapiskola részvételével.

Ez a torna mára már a bodrogközi alapiskolák által is komolyan jegyzett és számon tartott sportesemények egyike, melyre a csapatok hetekkel korábban elkezdik a felkészülést.

Az idei tornán iskolánkat a következő pedagógusok képviselték:

Dako Henrietta, Géczi Aranka, Szabó Nándor, Dobos András, Vargovčík Róbert, Berta István, valamint Lukács Adrián és Móricz Krisztina, nem iskolai alkalmazottak.

A 8.00 órakor kezdődő veseny egészen este 19.00 óráig tartott. A számos mérkőzés után iskolánk csapata az előkelő III. helyet szerezte meg a bodrogszerdahelyi és a királyhelmeci szlovák alapiskolák mögött. Kiváló teljesítmény ez, ha figyelembe vesszük, hogy a nyertes csapatok közül egyedül a mi iskolánk nem rendelkezik röplabdaedzésekre felszerelt tornateremmel, ennek ellenére mégis kivívtuk ezt a dobogós helyezést.Szép Magyar Beszéd – járási forduló2014.február 6-án és 7-én került sor a nagykaposi Szabadidőközpontban a Szép Magyar Beszéd járási fordulójára.
Február 6-án az alsó tagozat, február 7-én pedig a felső tagozat tanulói versengtek egymással olvasás, szövegértés és fogalmazás témakörökben.

Az alsó tagozatosok közül
Resko Klaudia (IV.B, felkészítője Dobos Tímes) a 2. helyen,

a felső tagozatosok közül
Bók Viktória (IX.A, felkészítője Icsó Edit) az 1. helyen végzett, és továbbjutottak a kerületi fordulóra.

A kerületi fordulót Kassán rendezték február 27-én.
Bók Viktória itt is sikeresen vette az akadályt és továbbjutott, így részt vehet az áprilisban megrendezésre kerülő országos versenyen.

Reméljük, ott is hasonlóan szép eredményt ér majd el.Nembál

"Bál is, meg nem is, diszkó is, meg nem is, őrültség is, de nagyon is."
Ebben a mondatban minden benne van. Bál, mert a legelegánsabb ruháinkat vettük fel. Diszkó, mert a legmodernebb, legjobb zenékre táncoltunk. Őrültség, mert a legelegánsabb ruháinkban a legjobb zenékre buliztunk egy jót, frappáns versenyek közepette. S hogy mindezt mikor és hol? Február 27-én, az iskola ebédlőjében.

Mikor megérkeztünk nagyon izgatottak voltunk. Mindenkiről készítettek egy, vagy több fotót, majd ezután kezdődtek a játékok. A műsorvezető Vargovčik Róbert tanító bácsi volt, a DJ szerepét Berta István tanító bácsi töltötte be. Volt almatánc, nutellás kenyérevő verseny, szörpivó verseny, széktánc, pohárból tornyot építő verseny is. Választottunk Nembál királyt és királynőt is. (Világi Virág és Tóth Marián) . Volt tombola is, ahol különféle nyeremények voltak. A főnyereményt, azaz egy egyest matekból Kopasz Orsolya nyerte.

Fergeteges buli volt, amelyben mindenki jól érezte magát,tanár és diák egyaránt.
Bízunk benne, hogy a közeljövőben még sok ilyen akcióban lesz részünk.

Bányácski Alexa, 8.AMécs László szavalóverseny

„ Vadócba rózsát oltok,
hogy szebb legyen a föld.”
( Mécs László)


A királyhelmeci Mécs László Keresztény Központ Polgári Társulás idén 15. alkalommal rendezte meg február 23-án a Mécs László szavalóversenyt, melynek a Mailáth József Regionális Múzeum adott otthont.
A versenyzőknek Mécs László egyik versét, vagy egy határon túli magyar költő hitvalló költeményét kellett előadniuk.
A verseny korosztályok szerinti kategóriákban zajlott. Az 1. kategóriába az alsó tagozatos tanulók nevezhettek be. Iskolánkat ebben a kategóriában Rácz Anita (II.B), Stefán Gyula (II.B), Tóth Dávid János (II.B), Bodzás Zsolt (IV.B), Demeter József (IV.B) és Szálka Vivien (IV.B) osztályos tanulók képviselték.

Helyezésük:

1. hely Bodzás Zsolt
3. hely Szálka Vivien

A zsűri elnökének különdíját Tóth Dávid János kapta

A 2. kategóriában a felső tagozatos tanulók versenyeztek.
Itt Bodzás Edina (VIII.A), Kopasz Orsolya (VII.B), Loksa Melinda (VII.B), Ténai Lúcia (V.B) osztályos tanulók képviselték iskolánkat.

Helyezésük: Közönségdíj Kopasz Orsolya

A versenyen résztvevő tanulók fontos lépést tesznek annak érdekében, hogy a bennük rejlő legtisztább értékeket felszínre hozzák, s hogy egykoron majd magukévá tegyék Wass Albert sokatmondó szavait: „Mert hirdetem, hogy testvér minden ember, s hogy egymásra kell leljen végre egyszer mindenki, aki jót akar.”
A tanulókat Kovács Katalin és Pandi Zsuzsanna készítették fel.

Kovács KatalinXXV. Zrínyi Ilona matematikaverseny

2014. február 21-én 18 diákunk vett rész a kassai Márai Sándor Gimnáziumban megrendezett Zrínyi Ilona matematikaverseny megyei fordulóján.
Közülük a legeredményesebben teljesítő versenyzők március 17-re meghívást kaptak Kassára, a verseny kiértékelésére.

Tamás Ádám VIII.A osztályos tanuló 1. helyezést ért el !!!!!!!!!!!

Ténai Krisztina VIII.A osztályos tanuló 3. helyezést ért el !!!!!!
Mindkettőjüket Berta István tanító bácsi készítette fel.Tóth Vivien 7. lett a 8. osztályosok kategóriájában.
A 7. osztályosok kategóriájában Loksa Melinda VII.B osztályos tanuló is az első tíz között végzett – 6. lett. Felkészítőjük Berta István.
Az 5. osztályosok kategóriájában Tóth Antónia 4. helyezést ért el, Nagy Evelin pedig a 7. lett
Tóth Sebastian a 9., Bacskai Viktória pedig a 10. helyen végzett.
Felkészítőjük Majer Tímea tanító néni volt.
Mindannyiuknak gratulálunk a szép eredményhez!


A többiek nevét is érdemes megemlíteni, hiszen sokat készültek a versenyre:
Kótka Dániel, Kiss Emese, Bohács Alexandra, Bodnár Nikoletta, Bodnár Ildikó, Ténai Lucia, Milá Nikoleta, Dako Fanni, Tóth Balázs, Csopák János.Mozogj az egészségedért!Az iskolai klub a 2013/2014-es iskolai év második félévében elindította a „Mozogj az egészségedért” programját. A program keretén belül havonta közös sportprogramokat szerveznek napközis csoportjaink.

Az első ilyen közös programra február 14 - én délután 14:00 órától került sor az iskola tornatermében. Rendhagyó aerobic órán tornázhattak, mozoghattak gyerekeink. A foglalkozást Eszenyi Adrianna napközis tanító néni vezette, persze aktívan tornázott a többi napközis tanító néni is.

A gyerekek nagy örömmel fogadták ezt a kezdeményezést, és már izgatottan várják a következő közös foglalkozást.

Horosz ValériaSítanfolyam 2014.

A 2013/2014-es tanévben is megvalósult a felső tagozatos tanulók számára szervezett sítanfolyam. Idén is Tatranská Lomnicán síelhetett 21 tanulónk két pedagógus, Máté Adrianna és Géczi Aranka felügyelete alatt a február 10 – 15-e közötti héten.

Kulik Rebeka, Jakab Zsófia és Magyar Dávid is közöttük volt, és néhány mondatban elmondták az egy hét alatt összegyűlt élményeiket:

„Az előzőekhez hasonlóan ez a sítanfolyam is hozta a szokott formáját: NAGYON JÓ VOLT! Igaz, az időjárás nem mindig volt síelésre a legalkalmasabb, de ennek ellenére is élvezhető volt, és még friss havon is síelhettünk. A tanfolyam végén élveztük a versenyzést. Amikor éppen nem a sípályán voltunk, akkor sem unatkoztunk, mert a szálláshelyünk is nagyon jó volt, beleértve a szobákat, a bőséges kosztot. A tanító nénik érdekes és néha viccesre sikeredett programokkal töltötték ki az estéket. Amikor szabadidőnk volt, azt is igyekeztünk együtt tölteni, de sikerült új barátságokat is kötni, egyszóval nem unatkoztunk. Ilyen szuper hét után érthető, hogy senkinek se akarózott hazajönni. Egyszóval JÓ BULI VOLT!Valentin napi asztalitenisz verseny

Diákjaink február 14-én a királyhelmeci szlovák tanítási nyelvű alapiskola által szervezett Valentin napi asztalitenisz versenyen vettek részt. A megmérettetésen a következő iskolák diákjai szerepeltek: Magyar Tanítási Nyelvű Alapsikola Királyhelmec, Szlovák Tanítási Nyelvű Alapiskola Királyhelmec, a tiszacsenői szlovák nyelvű alapiskola, valamint a királyhelmeci gimnázium. Iskolánkat Stubnya Dylan, Mádi Dávid, Bányácski Ákos és Demko Olivér képviselte. Diákjaink szépen helytálltak, sajnos dobogós helyezést nem értek el.


Beiratkozás

Az idei tanév Beiratkozási programján belül nagyon sok foglakozáson láttuk vendégül a jövendőbeli első osztályosokat. Volt kézműves foglalkozás, játékos angol- , torna-, és zeneóra is.
A program kicsúcsosodása mindig az ünnepélyes beiratkozás, ahol a szülők beíratják az első osztályba gyermeküket.

Február 9-én délután, 14.00 órakor már hagyományosan a jelenlegi első osztályosok ünnepi műsorával kezdődött az ünnepélyes beíratás. A kis elsősök bátran és ügyesen mutatták be dalok és versek segítségével, mit tanultak szeptembertől az olvasás, matematika és szlovák órákon. Felkészítőik Illésné Popália Irén és Szabó Ferdinánd pedagógusok voltak.

Az ünnepi műsor után az iskola vezetősége, valamint Balog József polgármester úr is köszöntötte a jövő tanév elsőseit és szüleiket. A gyerekek bemutatkoztak ( volt aki bátran, de volt, aki még anyuka kezét szorongatva), majd ajándékcsomagot vehettek át a tanító néniktől.

Ezután, az utóbbi években már szintén hagyományossá vált interaktív meseelőadás várta őket. Mácsai Katalin drámapedagógussal Malac Julcsa történetét játszották el a kisszínpadnál. Ez alatt az idő alatt a szülők hivatalosan is beíratták gyermekeiket az első osztályba. Itt a napközis tanító nénik, valamint az iskolai asszisztensek segédkeztek.

A gyerekeket a meseelőadás után sütemény és üdítő várta. Az ünnepélyes beiratkozás után 43 elsősünk van, és reméljük, szeptemberig ez a szám még növekedni fog. Tehát a jövő tanévben szintén megnyithatjuk a 0. osztályt, valamint két első osztályt.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden kedves szülőnek, aki bizalommal volt irántunk, és a következő tanévtől ránk bízta gyermekét, hiszen a lehető legjobban döntött, amikor az anyanyelvi oktatást választotta, tudatosítva azt, hogy „ Gyökér nélkül nincsen termés”.La Mancha lovagja

a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis kórusának zenés színházi bemutatója


A lovagi ideál eszményeit követő Don Quijote mindenki szerint álomvilágban él.
Álom hinni abban, hogy mindenkiben van érték? Álomvilág az, ahol mindenkivel udvariasan bánnak?
Nevetséges álmodozó az, aki mer hinni egy jobb világban, a szeretetben, az érdekek nélküli életben?

Ezzel a figyelemreméltó bevezetővel ajánlja legújabb darabjának bemutatóját a miskolci Magis kórus, akik már nem először látogattak el hozzánk. Két évvel ezelőtt a Damaszkusz című előadást láthattuk tőlük, karácsony előtt pedig a Városi Művelődési Házban adtak gyönyörű karácsonyi koncertet.

Február 7-én A La Mancha lovagja című előadásuk egy több helyszínes turné keretén belül jutott el hozzánk. Királyhelmecen kívül Kisvárdán és Nyíregyházán is bemutatták a musicalt.

A Magis kórus, melynek több mint 80 tagja van már csütörtökön este megérkezett hozzánk. Szállást az iskola épületében biztosítottunk számukra. Pénteken délelőtt a Városi Művelődési Házban mutatták be a rengeteg szereplőt felvonultató zenés darabot a 2-9.évfolyamok tanulói részére. A csoport vezetője és egyben rendezője Herpainé Velkey Klára magyar - ének szakos tanár. Segítője Mozgó Endre volt.

Egy ekkora létszámú csoportot színpadon mozgatni bizony óriási munka, de már a Damaszkusz előadásnál is megbizonyosodhattunk róla, hogy nem lehetetlen. A közönség élvezte a majd kétórás előadást, a színészpalánták pedig a játékot. Utána városnézés következett, majd szombaton reggeli után a csoport továbbindult a turné következő helyszínére.

Reméljük, sokszor találkozunk még velük, és tapsolhatunk a következő előadásaikon is.Nyitott nap az első osztályban

2014. február 5-én ismét megtartottuk a már hagyományos Nyitott napot az I.A (osztályfőnök Szabó Ferdinánd), I.B (osztályfőnök Illésné Popália irén), valamint a 0. osztályban (osztályfőnök Szuperák Mária), amelyre szeretettel vártuk a jelenlegi elsősök szüleit, valamint az iskolaköteles óvodásokat és szüleiket.

A nyitott napra szép számmal érkeztek szülők, közöttük óvodások is jöttek szüleikkel együtt. Az első három tanítási órán vehettek részt az érdeklődők, s követhették végig az olvasás, matematika, szlovák, valamint készségfejlesztő órákon zajló munkát.

Álljon itt most néhány szülő véleménye a látottakról:

Liska Andrea ( I.B): Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt megtekinteni az első osztályban folyó munkát, látni, miként sajátítják el gyermekeink a tananyagot. Láttuk, hogyan folyik egy olvasás, matematika, valamint szlovák óra, s elégedetten tapasztaltuk, hogy a tanítás játékos formában zajlik. Bár a gyerekek először kissé félénkek voltak, de később már bátran és ügyesen feleltek a tanító néni kérdéseire. Gyermekeink tevékenységével elégedett vagyok, látszott rajtuk, hogy a szeretetteljes és kedves légkörnek köszönhetően a kisebb akadályokat is könnyen áthidalják, és szívesen járnak iskolába.

Pčolinský Otília (I.B):A tanítási órák motivációja és felépítése látványos volt. Csoportos és individuális foglalkozást egyaránt láthattunk. Nem észleltem passzív gyereket az órákon, mindenki folyamatosan be volt vonva a foglakozások menetébe. Még a gyengébben teljesítő gyerekekből is igyekezett a tanító néni a maximumot kihozni. Matematika órán logikus gondolkodásra, önálló munkára való nevelést láthattunk. A számok világában minden kis elsős otthonosan mozgott, olvasás órán pedig szójátékokkal színesített feladatokon keresztül ismerkedtek meg az új betűvel, a foglalkozás interaktív tábla felhasználásával zajlott. Tévedünk, ha azt hisszük, hogy a magyar iskolába járó gyermekek félnek a szlovák nyelvtől. Didaktikus játékok segítségével, vizuálisan sajátították el a tananyagot. Óráról-órára bővülő szókészletükkel biztosan helytállnak majd a mindennapi életben is. Mindhárom tanítási óra gyönyörűen tükrözte a gyerekek és a tanító néni fél éves, lelkes odaadó munkájának gyümölcsét. Külön megemlíteném még a gyerekek és a tanító néni közötti megfelelő személyes kapcsolatot, hiszen : „ A személyes kapcsolatok jelentik a termékeny talajt, amelyből a való életben minden előrelépés, minden siker, minden teljesítmény kicsírázik.”( Ben Stein). Sokszor egy gesztus, egy bátorító szó, vagy egy mosoly nagyobb ösztönzést nyújt gyermekeink számára. Köszönjük, hogy éreztette velük, hogy az ő gondolataik is fontosak, és bennük is rejlik rengeteg érték, amivel hozzájárulhatnak a tanítási órákhoz.

Kulcsár Andrea ( I.B, szlovák 2. csoport, Kovács Katalin): A nyitott nap keretén belül a szlovák órán vettem részt. Nagyon tetszett, hogy a tanító néni játékos formában igyekezett megismertetni a szlovák nyelvet a gyerekekkel. Minden tanuló aktívan bekapcsolódott a tanítási óra menetébe. Ilyen hozzáállással játszva és könnyen sajátítják el a szlovák nyelvet.

Kiss László ( I.B): Köszönjük, hogy részt vehettünk a tanítási órákon, nagy ajándék volt ez számunkra. Mindig szerettük volna tudni, hogyan telik Máté egy napja az iskolában. Nagyon jó érzésekkel távoztunk, mert amit láttunk, azzal maximálisan meg voltunk elégedve. Tetszett, hogy az oktatás játékos formában zajlik. Annak ellenére, hogy nagy létszámú osztályról van szó, minden gyerek aktívan részt vett az óra menetében, amiért minden elismerésünk a tanító nénié.JelmezbálVan egy vágyam: gomba lenni, nagyra nőni fél nap alatt,
lenne rajtam csipkegallér, és egy jó nagy pöttyös kalap.
Talán mégis rendőr inkább, tányérsapkás, komoly, délceg,
esetleg egy kalóz vezér, vagy egy fehér lovas herceg.
Van még pár nap eldönteni, mi legyen a tuti jelmez,
Az a fő, hogy nemsokára felvonulós jelmezbál lesz:
ágyú dördül, sípszó harsan: fület sértő-bántó fals hang.
Dudafújó, kerepelő, télkergető, zsongó farsang.
2014. január 30-án, az utolsó tanítási óra után felbolydult méhkashoz hasonlított az első emeleti folyosó.

Jelmezbál készülődött. És ha jelmezbál, akkor csak találgathatod, éppen ki jön veled szemben. Királyfi, hercegnő, fogkrémes tubus, űrhajós, kalózok, keleti harcművészek, hastáncos nők, karácsonyfa, teáscsésze és még hosszan sorolhatnám az ötletesebbnél ötletesebb jelmezeket. Bizony, nagyon sok jelmeznél még csak sejteni sem lehetett, kit rejt az álarc, annyira tökéletesre sikeredett az álcázás.

A jelmezes maskarák – akik pontosan 96-an voltak idén – bevonulása 13.30-kor kezdődött. Addigra a szülők, nagyszülők, érdeklődők már megtöltötték az iskola étkezdéjét. A zenés bevonulás után mindenki bemutatkozott. Az idei jelmezbál kissé eltért az eddigiektől, ugyanis nem volt zsűri, vagyis nem a versengés, hanem a felszabadult jókedv kapta a főszerepet ezen a délutánon. Igaz, a gyerekzsűri tagjai kiválaszthatták a nekik leginkább tetsző három jelmezest. A résztvevők a kihúzott számok alapján kaptak ajándékcsomagokat, senki sem ment haza üres kézzel.

Külön öröm volt számunkra, hogy néhány óvodás is részt vett a maszkabálon. Idén sem maradtak el viszont a tomboladíjak. A boldog nyertesek örömmel, a kevésbé szerencsések kissé lógó orral állták körbe a szerencseszámokat rejtő kalapot. De mindent feledtetett az utána következő közös tánc, és reméljük, elég hangosak voltunk ahhoz, hogy elűzzük a telet, és minél hamarabb előcsalogassuk a tavaszt.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden támogatónak, hogy ajándékokkal támogatták jelmezbálunkat:
Támogatóink


1. MÓDA – Szürös Berta
2. Vegyes kereskedés – Boršoš Andrea és László
3. GNK – FOTOLAB – Orechovska Klára és Gyula
4. AVON – kampány a nőkért – Ťahla Éva
5. Dr. Max gyógyszertár
6. GOLD ORIENT – ékszerüzlet – Bodzás Éva és László
7. GRÁCIA üzlet – Világi Zsuzsanna
8. POMO – papírüzlet – Ing. Molnár Árpád
9. RÉGIÓ – papírüzlet – Fülöp Zoltán
10. EUROMIX – Novákovics Krisztina és Zsolt
11. G.A.B.I. – Ing. Iván Kornélia
12. IRIS virág üzlet – Vaszily Róbert
13. GEM computer – Némethi Flóra
14. Magyar könyves – Gerenyi Olga
15. Virág és ajándék üzlet – Kresťanko Mária
16. Fischer – Nagy Mónika és Sándor
17. Lakatos Gizella
18. Hajdók Angelika
19. Csótó Rita – Magyar üzlet
20. Balla Anikó
21. Kiss Lívia
22. Ricsin Anetta
23. Cseh Kristóf
24. Tarcali Erika
25. Balogh Melinda
26. Szeidler Réka Klaudia
27. Iván Beáta
28. Rácz Anikó
29. Juhász Mária
30. Cseh Fanni
31. Majerník Ádám
32. Bodok Mária
33. Szepesi Cynthia
34. Bohács Edina
35. Asszonyi Gergő
36. Bacskai Viktória
37. Bacskai Bernadett
38. Ténai Lúcia
39. Csomós Márton
40. Rapcsák Amália
41. Andrej Boglárka
42. Trunkó Aranka
43. Tóth Szebasztián
44. Luczo Janka
45. Milá Nikoletta

és minden iskolai alkalmazottnak!

KÖSZÖNJÜK!!!
Játékos zenei foglalkozás ovisoknak

Iskolánk Beiratkozási programjára látogattak el újból a jövőre iskolába készülő gyerekek 2014. január 15-én egy játékos zeneórára. A foglalkozást Eszenyi Adrianna és Balla Viktória pedagógusok tartották. Az óra célja volt fogékonnyá tenni a gyermekeket a zene és a művészetek iránt, melyeknek közismerten emberformáló ereje van és kihat az egész személyiségre.
Az óra játékos légzőgyakorlattal és hangképzéssel kezdődött, majd zenei találós kérdéssel folytatódott. A sikeres megoldások után a gyerekek vidáman énekeltek a megfejtésekben szereplő motívumokról. Az énekeket a pedagógusok a dal hangulatához illő ritmus- és dallamhangszerekkel kísérték, melyek később bemutatásra is kerültek. A gyerekek tetszését leginkább a csörgő ritmushangszerek nyerték el.
A foglalkozás befejező részében népi gyermekjátékokat és körjátékokat játszottak és tanultak a gyermekek. Meggyőződésünk, hogy minden népzenei nevelésének a saját néphagyományából kell kiindulnia, amit évszázadok óta anyáink és nagyanyáink játszottak a gyermekekkel. Ezt tartjuk a legértékesebb zenei anyagnak. Így játszva alapozzuk meg a gyermekek zenei hallását, ritmusérzékét, harmonikus mozgáskultúráját és nem utolsó sorban magyar nemzeti öntudatát.Rendhagyó történelemóra

2014.január 15-én nem mindennapi történelemóra részesei lehettünk. Vendégünk volt Dr. Hidán Csaba László, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, régész, történész, aki interaktív előadás keretében mutatta be a honfoglaláskori magyarok életét, harcművészetét. A magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet által támogatott rendhagyó történelemórán három felvidéki iskolában, Komáromban, Dunaszerdahelyen és Királyhelmecen vehettek részt a diákok.
Dr. Hidán Csaba Lászlótól, és segítőjétől, Bobay István Zoltán egyetemi hallgatótól az előadást követően sok érdekes dolgot tudtam meg.
Elmondásuk szerint a Kutatóintézet programjának legfontosabb célja, hogy összefogja a Kárpát-medence magyarságát, erősítse magyarságtudatukat, és bővítse a diákok történelmi ismereteit. Előadásaikkal igyekeznek történelmileg hiteles információkat nyújtani, és arra ösztönözni a diákokat, hogy legyenek büszkék őseikre, vállalják büszkén magyarságukat. Mindketten olyan családban nőttek fel, ahol fontos volt a történelmi gyökerek megismerése, és azok továbbadása.
Dr. Hidán Csaba László 25 évvel ezelőtt költözött családjával Magyarországra, miután házukat Romániában lerombolták. 20 éve mint egyetemi oktató dolgozik, és emellett a régi magyar harcművészetet kutatja, mutatja be harcművészeti előadásokon és harcművészeti táborokat is szervez. Honfoglaló vitézek öltözékébe öltözve nemcsak tudást, de élményt is szeretne nyújtani a gyerekeknek.
A szablya, íj, fokos bárd használata bizony nem mindennapi látványosság volt, főleg azoknak, akik ki is próbálhatták a harci eszközöket. Felszerelése – ruházata, honfoglalás korabeli használati tárgyai, valamint a harci eszközök – mind a saját tulajdonát képezik. Ruháit saját kezűleg készíti, melybe szabó édesapja is segítségére van. A szablyákat, fokos bárdokat, kardokat fegyverkovácsok készítik. A beszélgetés során külön kiemelte, hogy a felszerelése, használati eszközei, valamint az előadás során elhangzott valamennyi kijelentése hiteles, történelmileg alátámasztott.
Azonban nemcsak diákoknak tart előadásokat. Nemzetközi filmsorozatok - pl. a Tudorok, a Borgiák – katonai és harci szakértőjének is felkérték, ő a csatajelenetek kidolgozója, de kaszkadőröket is képez, többek között Jeremy Irons testőre is a tanítványa volt. A beszélgetés végén mindketten nagyon elismerően nyilatkoztak iskolánkról, jólesett az előadást követő kötetlen beszélgetés az iskola vezetőségével, egyszóval jó érzésekkel távoztak Királyhelmecről.
Az már csak az én megjegyzésem, hogy a szünetekben néha jól jönnének ilyen, már csak a puszta nézésükkel is fegyelmet parancsoló ősmagyarok a folyosókon. Talán kicsit csendesebbek lennének a szünetek.

Illésné Popália IrénCsibeavató

Úgy két-három évvel ezelőtt figyeltem fel egy magyarországi folyóiratot olvasva egy érdekes címre: Csibeavató. Már akkor nagyon megtetszett maga a szó, majd a cikket végigolvasva az ötlet is, hogy a végzős diákok felavatják, maguk közé fogadják a legkisebbeket, az elsősöket. Akkor elhatároztam, ha legközelebb első osztályom lesz, ezt mindenképp megvalósítom. Az ötletet mindenki támogatta. Az iskola vezetősége, valamint a Diákönkormányzat tagjai is úgy gondolták, semmi akadálya a megvalósításnak. December elején összeültünk, és megbeszéltük a részleteket. A lányok vállalták, hogy kitalálják a játékokat, Bohács Szasi és Gáspár Sanyi pedig a műsorvezetést. Mivel zenét is szerettünk volna, megkörnyékeztük Berta tanító bácsit, akinek nem volt más választása, mint igent mondani.

2014. január 14-én a terv megvalósításra került. Délután fél kettőkor a tornaterem feldíszítve várta az apróságokat. Az ünnepélyes bevonulás és bemutatkozás után következhetett az erőpróba. Volt széktánc, egyensúlyozó verseny, hullahopp karika pörgetés, felfüggesztett csokis kenyér evése, almatánc, vízivó verseny. A próbatételek után tyúkanyó és kakasapó segítségével az elsősök ünnepélyesen fogadalmat tettek, hogy keltetőjüknek engedelmes kiscsibéi lesznek, és a tudás magjait szépen felcsipegetik, begyükben jól elteszik. Ezután a Kacsatáncot Csibetáncnak kinevezve közösen eltáncoltuk az avatótáncot.

Azt gondolom, annak ellenére, hogy először került sor iskolánkon Csibeavatóra, egész tűrhetőre sikeredett. Sokat nevettünk, szurkoltunk, egyszóval jól éreztük magunkat. Reméljük, a következő tanévben folyt. köv.

Köszönet mindenkinek, aki a szervezésben segédkezett.

Illésné Popália IrénOsztálytisztasági versenyAz iskolánkon működő Diákönkormányzat a 2013/2014-es tanévre is meghirdette az osztályok tisztasági versenyét, melynek eredményhirdetésére Január 10-én, pénteken került sor.

Az alsó tagozatosok a második tanítási óra utáni szünetben gyülekeztek az első emeleti folyosón. A kicsik izgatottan várták a végeredményt, mely a következő lett:

1. hely: I. B osztály - jutalmuk egy finom torta volt
2. hely: III.A osztály - nyereményük csokoládé
3. hely: III.B osztály - mindenki egy- egy müzlit kapott jutalmul

A felső tagozat számára a nagyszünetben tartották az értékelést:

1.hely: V. B osztály - torta
2. hely: IX.A osztály - csokoládé
3. hely: VII.B osztály - müzli

Reméljük, az osztályok tisztán és rendben tartása nem ért véget a versennyel, és ezután is odafigyeltek majd a rendre és a tisztaságra.Karácsonyi műsor

2013. december 18-án, a karácsonyi szünet előtti utolsó tanítási napon színes ünnepi műsorral búcsúztattuk az óévet.
Sokéves hagyomány ez már iskolánkon. Ilyenkor bemutatkoznak színjátszó és tánccsoportjaink, éneklőcsoportunk, és vidám, vagy éppen szívet melengető műsorszámokkal szórakoztatják az alsó és felső tagozatos társaikat. Idén a kis elsősök nyitották a sort, akik két karácsonyi dalt adtak elő gitárkísérettel. Őket követték a negyedikes tanulók egy nagyon szép, igazi karácsonyi hangulatot idéző műsorral. A hittankör tagjai minden évben készülnek néhány szép karácsonyi dallal. A felső tagozatos színjátszók egy napjainkban játszódó, barátságról, szeretetről szóló karácsonyi történetet adtak elő. Az idei tanévben alakult éneklőcsoport Regős játékot és karácsonyi dalokat adott elő nagy tetszést aratva. Az ünnepi műsort most is a társastánc csoport tagjai zárták.
Az ünnepi műsor végeztével iskolánk igazgatónője mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánt, és végre kezdődhetett a várva várt, és jól megérdemelt karácsonyi szünet, amiből csak egyvalami hiányzott, mégpedig az igazi, karácsonyi friss, fehér hó. De reméljük, ami késik, nem múlik!Mikulás műsorral kedveskedtünk az
óvodásoknak

2013. december 11-én iskolánk negyedikes tanulói ellátogattak a város két óvodájába. Dobos Tímea tanító néni vezetésével Mikulás műsort készítettek a kis ovisok számára, akik nagyon fegyelmezetten és figyelmesen hallgatták az iskolások előadását.
Tanulóink persze nem mentek üres kézzel. Színes ceruzát, ceruzát, radírt vittek ajándékba, vagyis mindazokat a fontos dolgokat, amelyekre egy leendő első osztályosnak szüksége lesz majd.
A kezdeményezés a beíratkozási programunk része, és nagyon szeretnénk, ha ezzel a kis figyelmességgel hagyományt teremthetnénk, és évente meglátogathatnánk a jövendő elsősöket.Mikulás ünnepség – Budapest2013. december 5-én iskolánk 7 negyedikes diákja részt vehetett Budapesten, a Ferencvárosi Önkormányzat által megrendezett Mikulás ünnepségen. Ferencváros Királyhelmec testvérvárosa, ennek köszönhetően a polgármester úr kérésére juthattunk el erre az eseményre.
Az ünnepi műsort szervező Ferencvárosi Úrhölgyek Polgári Egyesületének tagjai azt kérték az ünnepségre meghívott ferencvárosi gyerekektől, hogy belépő gyanánt mindegyikük hozzon egy könyvet ajándékba, amelyeket a királyhelmeci gyerekeknek küldenek majd el. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek felvegyék egymással a kapcsolatot, s ily módon akár barátságok is szülessenek. A könyvek mellé többen levelet is írtak. Az ajándékokat a Budapest Music Center épületében egy vidám hangulatú ünnepi műsor keretében adták át tanulóinknak.
A műsort Ferencváros polgármestere nyitotta meg, aki a fellépő együttes segítségével megtanított a gyerekekkel egy rövid, Szent Miklósról szóló dalt a jól ismert „Hull a pelyhes, fehér hó” dallamára.
Balog József, Királyhelmec polgármestere is intézett néhány kedves szót a ferencvárosi gyerekekhez, majd a mi kis csoportunk egy rövid műsorral köszönte meg a könyveket ajándékozó gyerekeknek, hogy ilyen adakozóak, és szeretetteljesek voltak.
A csodálatos koncert után megebédeltünk, majd a Vörösmarty téren felállított karácsonyi vásárban nézelődtünk. A gyerekek ennek nagyon örültek, hiszen ilyen nagyszabású karácsonyi vásárban még nem nagyon jártak, sőt többen közülük Budapesten is most jártak először.
Az iskolánkat képviselő negyedikesek - Demeter József, Szabó Barbara, Pandi Ádám, Pokol Lilla Júlia, Balog Emese, Kása Krisztina, Tóth Balázs - hazaérve az ajándékot továbbították tanulóinknak. Mi ezúton is szeretnénk megköszönni a barátság jeleként kapott könyveket, és reméljük, ezek az ajándékok valóban beteljesítik küldetésüket.

Dobos TímeaDíjeső NagykaposonMikuláskor, december 6-án került sor Nagykaposon, a Magyar Közösségi Házban a „Mesél a múlt” című verseny kiértékelésére.

A Herczeg Károly Alapítvány pályázatot írt ki olyan fogalmazások és prezentációk készítésére, melyek a 20. század történelmi eseményeinek hatását mutatták be az egyes településekre, vagy családokra vonatkozóan.

A versenybe 18 tanuló kapcsolódott be. Iskolánkat 4 diák képviselte, akik közül

Pankovics Levente (IX. B) 1. helyezést
Ténai Krisztina ( VIII. A) 3. helyezést
Tamás Ádám (VIII.B) az ifjúsági szervezet különdíját
Németh Dániel (VIII.B) pedig Balog József kuratóriumi tag könyvjutalmát
érdemelte ki.

Felkészítőik Pandi Zsuzsa és Bajusz Alica osztályfőnökök voltak.
A díjak átadásánál a gyerekek nemcsak a zsűri tagjaival találkozhattak, hanem Herczeg Melinda asszonnyal is, aki elismerését fejezte ki a tanulók felkészültségét és lelkesedését illetően. Egyben ígéretet tett, hogy 2014-ben a versenyre benevezett valamennyi diák részt vehet egy budapesti kiránduláson, ahol megtekinthetik a történelmi nevezetességeket, köztük a Parlament épületét is.

Ennél szebb Mikulás – ajándékot aligha kaphattak volna a versenyzők!

Bajusz Alica

Az eseményről készült tudósítás, amelyet a Hírek.sk készített ide kattintva tekinthető meg.Suli Buli Dance Party 4.

Ha új tanév, akkor indul a SuliBuli!
Az iskola bejáratánál plakát, a tornateremben pedig ízléses díszítés hirdette a 4. Suli Buli Dance Partyt, amelyet nem a Mikulás, hanem Berta tanító bácsi hozott el nekünk ismét december 5-én délután 15.00 órától.
Idén Berta tanító bácsi és Világi Virág volt a két DJ, keverték is a zenét teljes erőbedobással. Ez alkalommal is vihettünk magunkkal vendéget, így szép számmal összejöttünk. A résztvevők piros, szépen kidíszített karszalagot, ásványvizet és egy kis meglepetést kaptak. A party kezdete előtt újdonság volt, hogy hárman testfestést készítettek. Buli közben előadtuk az előzőleg betanult táncunkat. Ebben két tanító bácsi (Vargovčík Róbert, Berta István), egy tanító néni (Majer Tímea) és tizenkét diák vett részt, és mondanom se kell, hogy nagy sikert arattunk vele.
Összegezve, a 4. SuliBuli ismét remekre sikeredett, nagyon jól éreztük magunkat, a hangulat pedig fantasztikus volt.
Köszönet ezért a buliért Berta tanító bácsinak! Mi már nagyon várjuk a következő SuliBulit.

Loksa MelindaAdventi díszek készítése és Mikulásváró

December 4-én, az utolsó tanítási óra után lázas készülődés, nyüzsgés volt a földszinti, valamint az első emeleti folyosón.
Advent lévén idén is összejöttünk, hogy adventi koszorúkat, különböző karácsonyi díszeket készítsünk. A kicsik az első emeleti folyosón ügyeskedtek a napközis nevelőnők, valamint az osztályfőnökök segítségével, a nagyok pedig a földszinten gyártották a szebbnél szebb koszorúkat, asztaldíszeket. A hangszóróból karácsonyi dalok szóltak, s ez már igazi ünnepi hangulatot varázsolt az iskola falai közé.
Az elkészült alkotások azóta már a bejáratot, az osztálytermeket, és az otthonokat díszítik , ékesítik.

Karácsony előtt, december 6-án azonban még hozzánk is ellátogatott a Mikulás, és az idén végre nem sietett. Igazi lappföldi Mikuláshoz méltón komótosan, kedélyesen megérkezett, helyet foglalt a második emeleti kisszínpadon, és figyelmesen végighallgatta az egyes osztályok kis műsorait. Igaz, a Krampusz néha rendetlenkedett mellette, de mindjárt rendre lett utasítva. A versek, dalok előadása után az osztályok ajándékcsomagokat kaptak.
Igazán szép és élményekben gazdag volt ez a délelőtt az alsó tagozatosok számára, elsősorban a Mikulásnak, de nem elhanyagolhatóan a bőséges ajándékcsomagoknak köszönhetően is.


Királyhelmeci díjátadás

A „Magyar Nyelvért Díj” átadása Felvidéken

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok,
életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható”
Kosztolányi Dezső


Testvérvárosunk, Ferencváros Önkormányzata - csatlakozva az Újbuda Önkormányzata által indított kezdeményezéshez – megalapította a „Magyar Nyelvért” díjat. Ezzel az elismeréssel Ferencváros a Kárpát-medencében található testvértelepüléseinek általános iskolás diákjait támogatja.
Az emlékdíj azon végzős diáknak adományozható, aki általános iskolai tanulmányai során kimagasló eredményt ért el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint tanulmányait gimnáziumban vagy középiskolában kívánja folytatni.
Az emlékdíjat testvértelepülésenként egy diák kaphatja meg, összege testvértelepülésenként évente 100.000,- Ft. Az emlékdíjat a testvértelepülések magyar tanítási nyelvű általános iskolájának tantestülete ítéli oda, az intézményben tanító magyartanár(ok) javaslatára.Az emlékdíjakat olyan, nagy tiszteletnek örvendő egykori pedagógusról, vagy országos hírű személyről nevezte el a képviselő-testület, aki a magyar nyelv művelésének meghatározó személyisége volt az adott településen.

November 16-án „A magyar nyelvért Hajdók Géza” emlékdíjat, az Emléklapot és az azzal járó pénzjutalmat iskolánk tavalyi végzős diákja, Zdibák Ildikó vehette át Kállay Gábornétól, Ferencváros önkormányzati képviselőjétől.

A díjátadás előtt a királyhelmeci katolikus templom kertjébe áthelyezett Szent Erzsébet szobor újraszentelésére, majd ezt követően szentmisére került sor.
A szertartás után Balog József, Királyhelmec polgármestere méltatta a „Magyar Nyelvért díj” névadója, Hajdók Géza magyartanári múltját, szerteágazó közéleti tevékenységét.
Hajdók Géza (1925-2011), királyhelmeci tanár, a Bodrogköz kiemelkedő közéleti személyisége volt. Tanári pályája, kitartó társadalmi tevékenysége révén nagy hatást gyakorolt szűkebb és szélesebb környezetére.
Akit tanított, aligha tudja elfelejteni a magyar irodalomórák hangulatát, ahol hamis pátosz nélkül, őszinte lelkesedéssel tudta szavalni a versek százait, idézni prózai művek részleteit. A tanítási órák végeztével sem volt vége munkájának. Aligha volt társadalmi esemény, ahol ne lett volna jelen, sőt, jómaga is számosat szervezett. Az elmúlt rendszerben nemcsak szavát emelte fel a honi magyar iskolaügy védelmében, de nevét vállalva, tiltakozást fogalmazott meg és küldte el az illetékes szerveknek, vállalva az esetleges következményeket.

Kállay Gáborné Ferencváros önkormányzati képviselője, kulturális tanácsnoka ismertette a díj alapításának körülményeit, célját. Majd méltatta Zdibák Ildikó iskolai és iskolán kívüli közösségi tevékenységét, versenyeken való szereplését, szorgalmát. Zdibák Ildikó megköszönte Ferencvárosnak a díjat, szüleinek és tanárainak a segítségét, akik támogatták, mellette álltak mindvégig, segítették a felkészülésben. Végül egy Sajó Sándor idézettel zárta köszönetnyilvánítását:

„…Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!
Magyarnak lenni nagy szent akarat,
Mely itt reszket a Kárpátok alatt:
Ha küszködőn, ha szenvedőn, ha sírva:
Viselni sorsunk, ahogy meg van írva:
Lelkünkbe szíva magyar földünk lelkét,
Vérünkbe oltva örök honszerelmét,
Féltőn borulni minden magyar rögre,
S hozzátapadni örökkön-örökre!...”

Ildikónak ezúton is gratulálunk, s remélhetőleg sok diákunk követi még őt, és lesz méltó erre a megtisztelő elismerésre.Játékos angolóra és tornaóra ovisoknak2013. november 13-án és 27-én folytatódott a Beiratkozási program, amelynek keretén belül az iskolába készülő ovisokat látjuk vendégül különböző foglalkozásokon.

Az októberi Játszóház után Játékos angolórával várták a kicsiket angol nyelvet oktató pedagógusaink. A két óvodából 20 gyerek vett részt a foglalkozáson, ahol 4 csoportban folyt a „munka”.

Máté Adrianna és Trosko Zita tanító nénik a színekkel ismertették meg a gyerekeket, Szuperák Mária és Géczi Aranka tanító nénik pedig képek, valamint angol dalok és versikék segítségével oldottak meg különböző feladatokat és próbálták ki a nyelv hangzását, ritmusát.

Mivel a csoportok váltották egymást az egyes „állomásokon”, így senki sem maradt ki a feladatok megoldásából, és unatkozásra sem maradt idejük.

A program november 27-én folytatódott Játékos tornaórával, amelyen 17 ovis vett részt. A gyerekeket Géczi Aranka, Dako Henrietta és Dobos András pedagógusok irányították a feladatok megoldásánál.

A tornaóra zenés bemelegítővel kezdődött, majd sorgyakorlatokban, akadályversenyben és labdajátékokban mérhették össze tudásukat és rátermettségüket a jövendőbeli kis elsősök. A versenyek után hullahopp karikával ügyeskedhettek, majd közös játékkal fejeződött be a jó hangulatú óra.Szépkorúak délutánja

Többéves szép hagyomány folytatódott 2013. november 13-án 15.00 órai kezdettel a királyhelmeci Gimnázium épületében, ahol ünnepi délutánt szerveztek városunk nyugdíjas polgárai számára.

A rendezvény vidám, családias hangulatban telt, az idősek terített asztal mellől figyelhették az ünnepi műsort. A köszöntők és beszédek után a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola két művészeti csoportja is köszöntötte a résztvevő vendégeket. Két műsorszámmal szórakoztatták az egybegyűlteket. A tánccsoport Vargovčík Róbert irányításával latin táncokat mutatott be. Az énekkar, amely szeptembertől működik iskolánkon Balla Viktória zene szakos pedagógus irányításával, két énekszámot adott elő, gitáron kísérte őket Szabó Ferdinánd tanár úr.

Reméljük, műsorunkkal sikerült még hangulatosabbá varázsolni ezt a szép, meghitt délutánt.

Balla ViktóriaMárton-napi LibaGaliba

NagytárkányHarmadik éve rendezték meg Nagytárkányban a Márton-napi libagalibát, melyen iskolánk az éven is képviseltette magát. Idén november 11-e helyett kicsit hamarabb, október 26-án tartották a mulatságot, ez a dátum azonban a szervezőknek és résztvevőknek is egyaránt kedvezett: gyönyörű, napsütéses, meleg napra virradtunk.

Az autóbusz reggel, 9 órakor indult Királyhelmecről, útitársaink pedig a borsi énekkórus és a szlovák alapiskola diákjai voltak. Miután Nagytárkányban kiszálltunk a buszból, elégedetten állapítottuk meg, hogy nem érkeztünk se korán, se későn, hanem pont időben ahhoz, hogy kellemes körülmények között terepszemlét tarthassunk. Az árusok és a büfék már kipakoltak és javában árulták portékáikat, melyek között találhattunk kézműves termékeket, házilag készített sajtokat, borokat, de volt, aki tököt árult, vagy éppen játékokat.

Lassan a színpad és környéke is megtelt élettel. A táncpajtában egymást váltották a szebbnél szebb néptánc és népdalt éneklő csoportok, a gőzölgő sátrakban pedig finomabbnál finomabb falatok várták a kedves látogatókat. Nemsokára a mi kis csapatunk is talált egy üres asztalt, ahova leültünk és komótosan belakmároztunk. Aztán mindenki nyakába vette a libagaliba helyszínét és kedvére való programok után kutatva bejárhatta az egész területet. A programok közül választhattunk Ludas Matyi hasonmásversenyt, libaszépségversenyt, játszóházat, íjászversenyt, lovaglást. De régi hagyományokat és népi szokásokat is felelevenítettek a szervezők, mint például tollfosztást, kukoricahántást és káposzta-taposást. Igazi fesztivál hangulat volt, kavalkád a javából, sok-sok ismerőssel és kedves arccal. Tanulóink feltalálták magukat és pár perc alatt már otthonosan mozogtak a nyüzsgő tömegben. Délután két órára megérkezett Bodrogi Gyula színművész úr is, aki a főzőversenyt értékelte, majd előadásával szórakoztatta a nagyérdeműt. A nap fénypontjának számított a résztvevők körében Bangó Margit előadása, amelyet a közönség tánccal, énekléssel és fergeteges tapssal méltatott.

Számunkra a galiba négy órakor ért véget, amikor is autóbuszra ültünk, és hazafelé vettük az irányt. Kedves borsi útitársainknak köszönhetően a buszban is tetőfokára hágott a hangulat, ők ugyanis, énekkórushoz méltóan magyar népdalokat énekeltek egész úton, melyhez mi is – eleinte bár visszafogottan, később azonban - felbátorodva csatlakoztunk.

Mgr. Leczo KornéliaCOOP - focitorna

Október 24-én iskolánk tanulói újabb sporteseményen vettek részt. Iskolánk futballcsapata az idősebbbb korosztályban mérhette össze tudását a királyhelmeci műfüves focipályán. A résztvevők között volt a bolyi-, a bodrogszerdahelyi-, a tiszacsernői-, a szomotori- és a királyhelmeci (szlovák tanítási nyelvű) alapiskola. A reggeli hideg ellenére sportolóink nagy elánnal vágtak neki a megmérettetésnek. Az idő egyre melegedett és a lelkesedés nem hagyott alább. Gyönyörű gólok és helyzetek után az első helyen végeztünk és ezzel tovább jutottunk a járási fordulóra. Gratulálunk diákjaink és a felkészítő pedagógusok kiemelkedő teljesítményéhez.

Résztvevők:

Balla Ádám
Kállai Dávid
Dócs Krisztián
Szücs Pál
Nagy Richárd
Körmöndi Krisztián
Hogya László

Kísérő pedagógus: Dako HenriettaTökparti

Nagy volt a nyüzsgés október 24-én délután az iskola folyosóin. Ismét Tökparti volt, ahogy azt az utóbbi években már megszokhattuk így az őszi szünidő előtt. Bár a töklámpás faragása és kivilágítása nem igazán magyar eredetű ünnep, ugyanis a kelták nevéhez fűződő Halloweenhez kapcsolódik, néhány éve azonban nálunk is szokássá vált.

Az alsó tagozatosok az első emeleti, a felsősök pedig a földszinti folyosón gyűltek össze és ragadtak bicskát, kiskést, valamint egyéb vágó és faragóeszközöket, s nagy hévvel estek neki a kisebb-nagyobb tököknek. A kicsik persze még némi segítségre szorultak, s az osztályfőnökök, valamint a nevelő tanító nénik segítettek is, bár a hangjuk néha elveszett a nagy hangzavarban, amit az „alkotás öröme” okozott. A nagyobbak már egyedül, illetve osztályonként, minden kreativitásukat beleadva alkottak szebbnél szebb műremekeket. Az elkészült töklámpások, őszi dekorációk és egyéb szemet gyönyörködtető alkotások, mint a Kísértetház, vagy a IX.B Fehér lepedős szelleme azóta is a bejárat közelében díszelegnek.

Minden résztvevő osztály oklevelet kapott, amely emlékezteti majd őket erre a vidám hangulatú délutánra, amelynek közösségépítő szerepe sem elhanyagolható. Hiszen nem csak a tanulás teheti széppé az életet. Ovisok az iskolában

A 2013/2014-es tanév beiratkozási programja az őszi játszóházzal kezdődött, melynek során iskolánkba látogattak a Fábry és a Kossuth utcai óvodák iskolaköteles gyerekei.
A játszóházi foglalkozás az ősz jegyében zajlott. Bystránsky Klára, Horosz Valéria, Eszenyi Adrianna és Balla Anita nevelőnők irányításával az ovisok süniket és mozaikalmát készítettek.
Jó hangulatban telt a délelőtt, a gyerekek örültek munkájuk eredményének. Az elkészült mesterműveket természetesen hazavihették. Reméljük, minél többükkel találkozunk majd a februári beíratkozáson, hiszen a gyerekeknek nemcsak a foglakozás, de az iskola is nagyon tetszett, s remélhetőleg meggyőzik az esetleg még bizonytalan szülőket arról, hogy ez a nekik való hely.Iskolai Könyvtári Világnap

Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL = International Association of School Librarianship) elnöke, dr. Blanche Wolls 1999-ben intézett először felhívást az Iskolai Könyvtári Világnap (International School Library Day) megszervezésére. Erre 1999. október 18-án került sor. Azóta minden év októberének negyedik hétfőjére meghirdetik ezt a világnapot, évente más-más témát választva. Az idei év jelmondata: – Iskolai könyvtár: ajtót nyit a világra.

E jeles alkalomból 2013. október 19- én mi is csatlakoztunk a Szlovákiai Pedagógiai Könyvtár által meghirdetett versenyhez, melynek fő témája az Iskolai könyvtár: ajtót nyit a világra!

Az alsó tagozatos osztályok tanulóival közösen Mesefát készítettünk,amelyre a faleveleket a gyerekek saját kezük lenyomatából készítették. A technika szabadon választható volt. Szebbnél-szebb alkotások születtek zsírkréta segítségével. Ezután a „kézleveleket“ közösen felragasztottuk az előre elkészített fatörzsre.

Előtte azonban a gyerekek iskolai könyvtárosunk, Répási Judit (közismertebb nevén Juliska) által készített prezentáció segítségével érdekességeket tudhattak meg a könyv történetéről, a könyvnyomtatásról, régi és mai könyvtárakról, a papír feltalálásáról, valamint Mátyás király híres könyvtáráról, a Corvináról.

Már jócskán esteledett, amikor mesenézésére és meseolvasásra került sor, ennek ellenére sok résztvevő vállalkozott arra is, hogy elmondjanak és eljátszanak számunkra egy kedves mesét.

Az esemény célja persze, túl azon, hogy megemlékezünk erről a jeles napról, mégiscsak az olvasásra, a könyvek szeretetére és megbecsülésére való nevelés. Juliskának pedig köszönet az ötletért és a kivitelezésért.

Reméljük, jövőre is folytatódik ez a szép hagyomány.Színházban voltunk

2013. október 14-én két színházi társulat is ellátogatott hozzánk, hogy előadásaikkal színesítsék a kissé „ unalmas” , csak tanulással telő hétköznapokat.

Az egyik társulat Magyarországról, mégpedig Egerből érkezett, ők voltak az Egri Gyermekszínház, és az alsó tagozatosoknak mutattak be egy ismert mesét, a Babszem Jankót. A kicsik, de nyugodtan mondhatom, hogy még a felnőttek is nagyon élvezték a jobbnál jobb poénokkal és vicces figurákkal teli előadást.

A felső tagozat a Csavar Színház jóvoltából vehetett részt rendhagyó irodalomórán. Gál Tamás és Bodonyi András Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya című vígeposzát mutatták be, természetesen most is humorral jócskán fűszerezve az amúgy is mulatságos történetet. Az előadás hangulatát csak fokozta a magyar zenei motívumok megszólaltatása, tele humorral, fiatalsággal és jókedvű játékossággal.

Mindkét előadás színvonalas szórakozást nyújtott, sok ilyet szeretnénk még látni.Őszi kép termésekből - járási forduló

2013. október 11-én rendezte meg a terebesi Szabadidőkozpont az „Őszi kép termésekből” elnevezésű versenyét.

Iskolánkat az 1. kategóriában – 5.-6. évfolyam – Eszenyi Lilla VI. B és Nagy Evelin V.B osztályos tanulók képviselték. A kreativitást és kézügyességet igénylő versenyen olyan falra akasztható kép készítését kapták feladatul a versenyzők, amelyet őszi termésekkel, magvakkal, levelekkel, száraz virágokkal díszíthettek. Lilla és Evelin is kitűnően szerepeltek.

Eszenyi Lilla 2. helyezett lett, ezzel az eredménnyel továbbjutott a kerületi fordulóra. Nagy Evelin az 5. helyen végzett.Felkészítőjük Eszenyi Adrianna nevelőnő volt. A lányoknak gratulálunk, Lillának pedig szorítunk, hogy a kerületi fordulón is legalább ilyen sikeres legyen.Nemzetközi Békemaraton – Kassa

A hagyományokhoz híven október első vasárnapján – október 6-án – rendezték Kassán a Nemzetközi Békemaraton futóversenyt. A maratoni táv ( 42,195 km) mellett volt félmaraton, MINIMARATON (4,2 km), valamint stafétafutás. A közel 9500 induló között iskolánkat 9 diák, 3 pedagógus és 2 szülő képviselte.

Tanulóink a MINIMARATON távot sikeresen teljesítették:

Mádi Dávid - 22 perc 30 mp
Stubnya Dylan - 22 perc 30 mp
Világi Virág - 22 per 39 mp
Loksa Melinda - 26 perc
Loksa Dávid - 28 perc
Kovács Emese - 30 perc
Kopasz Orsolya - 30 perc
Bohács Alexandra - 31 perc
Kiss Emese - 31 perc


A maratoni távot (42,195 km) három pedagógus, valamint egy szülő stafétafutásban teljesítette:

Géczi Aranka, Berta István, Gáspár Krisztián, Gáspár SándorA Loksa család szinte teljes létszámban képviseltette magát, hiszen Melinda és Dávid mellett apukájuk, Loksa Sándor is sikeresen teljesítette a MINIMARATON távot.

A versenyzőket MVDr. Slosiarik támogatta 100 euróval, melyből a nevezési díjat fedezték, valamint a verseny után Dako Henrietta és Dobos András pedagógusok kíséretében a gyerekek cukrászdába mentek, ahol finom sütikkel pótolták az elégetett kalóriákat.

Minden résztvevőnek köszönjük a példás helytállást és iskolánk méltó képviseletét.

GRATULÁLUNK!!!!!!!!!!!!!!!!!


Illésné Popália IrénÉnekkarunk és tánccsoportunkA Bodrogközi Kulturális Fesztivál nyitóprogramjában iskolánkat két csoport is képviselte.
Az egyik az újonnan alakult gyermekkórus, melyet Balla Viktória, zene szakos tanító néni vezet, aki ebben a tanévben került iskolánkra, és nagy hiányt pótolt ennek a kis énekkarnak az összehozásával. A Szüreti ünnepségre a Tokaji bor legendáját állította színpadra, énekkel, tánccal és hangszeres kísérettel színesítve. A jelenet Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony udvarát elevenítette fel azokból az időkből, amikor a törökök betörései végett a szőlőtermesztést irányító Szepsi Lackó Máté elkésett a szürettel. A tőkéken maradt szőlőszemek megédesedtek, megaszúsodtak, amiből olyan édes bort sikerült előállítania, ami szája ízére volt a nagyságos fejedelemasszonynak, akiről köztudott volt, hogy nem szerette a savanyú borokat. A jelenetben szereplő diákok a kor szellemét nem csak a korhű szövegolvasással és muzsikával, de ruházkodással is igyekeztek hangulatosabbá tenni. A gitárkísérő Szabó Ferdinánd pedagógus, a dobos Jakab Zsófia, a mesélő Loksa Melinda volt, továbbá szerepelt még a Lorántffy Zsuzsannát alakító Hajdók Virág és a Szepsi Lackó Mátét alakító Blanár Panna. A törököket megszemélyesítő lelkes csapatot, a Szulejmán szultán nemzetségéből származó szultánt Lipán Lóránt és a két török nőt Leczo Gabriella és Kukó Olívia keltették életre.


A Vargovčík Róbert által vezetett formációs tánccsoport már 2011-től működik iskolánkon. Az eddig összeállított 5 különböző tematikájú műsorban 40-45 gyerek szerepelt. Maguk mögött tudhatnak már 10 fellépést különböző iskolai és városi rendezvényen, de beneveztek az országos SCHOOL DANCE táncversenybe is fergeteges Country táncukkal. Ezen kívül láthattunk már tőlük Bécsi keringőt, Jive-ot, Cha-Cha-Chát, valamint színpadra vittek egy részletet a nagysikerű Pomádé című musicalből is.
Az idei tanévben az alsó tagozaton indult el a Társastánc szakkör. A csoport tagjai a jövőben szeretnének minél több versenyre eljutni, és ott minél jobb helyezéseket elérni.
Reméljük, az idei tanévben még sok ilyen színvonalas műsorral örvendezteti meg a két csoport úgy a szülőket, mint a város közönségét is.Illésné Popália IrénSzüreti Ünnepség –

Bodrogközi Kulturális FesztiválSzeptember 20-22. között ismét megrendezésre került a Bodrogközi Kulturális Fesztivál, vagyis a Szüreti Ünnepség.
Az előző évekhez hasonlóan ebből a rendhagyó akcióból idén szintén jócskán kivette részét a tanulók, pedagógusok nagy része. Az Iskolai Klub nevelőnői már szeptember elején elkezdték a szüreti felvonuláshoz, valamint a Játszóházhoz szükséges kellékek, alapanyagok gyűjtését, elkészítését. Szeptember 20-án, a kulturális fesztivál első napján „Örömteljes őszi gyerekzsivaj” fogadta a város alapiskolás és óvodás gyerekeit a Kossuth utcai szlovák iskola sportpályáján. Kézműves foglalkozások, sárkánykészítő verseny, focimeccs, arcfestés, karaoke verseny várta a gyerekeket.Iskolánkat két focicsapat is képviselte, ők a 2. és 3. helyet szerezték meg a mérkőzéseken. Felkészítőik Dako Henrietta és Dobos András pedagógusok voltak.Másnap, szombaton szüreti felvonulás kezdődött 9.00 órakor, bár a szemerkélő eső kissé bizonytalanná tette a kezdést, de végül megvalósult. Iskolánkat kb. 90 gyerek és a tantestület tagjai képviselték.Az Őszi kóstoló nevet viselő felvonulás színpompás része voltunk a nevelő tanító nénik (Bystránsky Klára, Horosz Valéria, Eszenyi Adrianna és Balla Anita) által készített jelmezekkel, őszi termésekkel. Bystránsky Klára és Horosz Valéria keze munkáját dicsérik a Zöldség-és Gyümölcskiállításra készített gyönyörű kompozíciók is.A felvonulást követően a városháza melletti színpadon bemutatkoztak városunk iskolásai, óvodásai. Nem mindennapi színfoltja volt ennek a műsornak a nemrég alakult, Balla Viktória zene szakos tanító néni által vezetett gyermekkórus, valamint a már néhány éve működő tánccsoport, amelyet Vargovčík Róbert irányít.Köszönet minden gyereknek és pedagógusnak, aki szabadidejét feláldozva hozzájárult ahhoz, hogy iskolánk sikeresen és színvonalasan vehette ki részét az ünnepségsorozatból.Teker a suli 2.

Az első biciklitúra sikerén felbuzdulva Berta István tanító bácsi megszervezte a következő túrát is.
Szeptember 14-én a Kövesdi vár felé indultunk. Ezen a túrán már valamivel többen, 13-an voltunk. Reggel még hűvös, ködös időben indultunk, de lelkesedésünk később előcsalogatta a Napot a felhők mögül. Most is többször tartottunk pihenőt. Kiskövesden csatlakozott hozzánk Balla Viktória tanító néni, aki megmutatta hogyan is néz ki egy igazi kiskövesdi borospince. Innen a szomszéd faluba, Nagykövesdre tekertünk, ahol megpihentünk a Kövesdi vár alatt. Balla tanító néni elmesélte a vár történetét, majd felsétáltunk a várhoz. Mivel eléggé megéheztünk, Örösben ebédeltünk, majd hazaindultunk. Az 50-60 km-es tekerés után kissé fáradtan, de kellemesen fáradtan érkeztünk vissza Királyhelmecre.
Azt gondoljuk, lehetne gyakrabban hasonló biciklitúra, mivel számunkra ez jó kikapcsolódás volt, és még új ismereteket is szereztünk. Köszönjük a túrát elsősorban is Berta tanító bácsinak, aki a túra főszervezője volt, és a többi lelkes pedagógusnak - Géczi Aranka és Balla Viktória tanító néninek, Gáspár Krisztián tanító bácsinak – hogy nem sajnálták a szabadidejüket, és reméljük, a következőn még többen leszünk.

Loksa Melinda VII.ATeker a suli 1.

Hogy ne csak beszéljünk, de tegyünk is valamit az egészséges életmód érdekében, megszerveztük iskolánk első biciklitúráját.
Három lelkes pedagógus – Berta István, Géczi Aranka és Gáspár Krisztián – kíséretében heten tekertünk ezen az első túrán. Többen is lehettünk volna, de hát minden kezdet nehéz, ahogy mondani szokták. Augusztus 24-én a királyhelmeci Városháza előtt gyülekeztünk, innen indultunk 9.00 órakor, és a battyáni erdő felé vettük az irányt. Útközben többször tartottunk pihenőt. A battyáni lengőhídról megcsodáltuk a Latorcát, majd tekertünk tovább Szirénfalvára. A Latorca melletti Oázisban ebédeltünk, innen indultunk haza.
Az első túrán 45 km-t tekertünk, ami nem kis teljesítmény. Nem beszélve a rengeteg élményről, amit útközben szereztünk. Szép, élményekben gazdag nap volt. Reméljük folyt. köv.

Loksa Melinda VII.B