Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Királyhelmec


Határon átnyúló, új oktatási program

Iskolánk a 2017/2018-as tanévben egy határon átnyúló projekt keretén belül új, hatékonyabb oktatási módszert vezet be. A Komplex Instrukciós Program (KIP) olyan alternatív pedagógiai módszer, mely a különböző társadalmi helyzetű, különböző képességű és teljesítményű gyerekek hatékony együttnevelését tűzte ki célul.

A projekt segítségével a módszer két szlovákiai magyar iskolában, Királyhelmecen és Ógyallán, valamint a magyarországi Komáromban kerül bevezetésre.

A világszerte kiváló eredményeket hozó tanítási módszer lehetővé teszi a pedagógusok számára a magas szintű csoportmunka szervezését olyan osztályokban, ahol a tanulók között nagy a tudás, és kifejezőkészségbeli különbség.

Az SKHU Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt nyitó konferenciáját szeptember 22-én tartották Komáromban, a Selye János Egyetemen. A konferencián résztvevő észak-komáromi Rotary Club elnöke Bara Zoltán hangsúlyozta, hogy az az új tanítási módszert világszerte rengeteg helyen bevezették már, Szlovákiában viszont az ógyallai és királyhelmeci alapiskolák lesznek az elsők. „Szándékosan választottunk egy nyugati és egy keleti országrészben található iskolát, hogy ezek a jövőben központokká váljanak, ahonnan tovább terjedhet az újszerű módszer más környékbeli tanintézményekbe“

A projektben résztvevő iskolák intenzívebbé szeretnék tenni a pedagógusok, diákok és szülők közötti kapcsolatot is.. Nagyobb figyelmet fordítanának a tehetséggondozásra. A szervezők közös versenyek, sportrendezvények szervezésével is számolnak az iskolák között.

Csapatépítő tréning Pácinban


A KIP projekt keretén belül tantestületünk kétnapos tréningen vett részt Pácinban. Balázs Lilla és Urbán Péter, a komáromi TANDEM nonprofit szervezet két tagja csapatépítő játékokkal és feladatokkal tarkított képzésen világított rá erősségeinkre és gyengeségeinkre. Az együtt töltött két nap célja az volt, hogy a közös élményen és annak közös feldolgozásán keresztül erősödjön a csapatszellem, az együttműködés és empátia, ami rengeteg konfliktushelyzet megelőzését eredményezheti.

A trénerek véleménye az együtt töltött két napról:

„Egy újabb csapat, akik összetartozásban erősödtek – a Királyhelmeci Magyar Tannyelvű Alapiskola tanári karának tartottunk csapatépítő tréninget, rendhagyó helyszínen, intenzív együttléttel.”

A tréningek novemberben, februárban és áprilisban folytatódnak, és az ott szerzett tapasztalatok birtokában remélhetőleg lélekben és csapatszellemben megerősödve megalapozhatjuk a tantestület és a rá bízott új feladatok elvégzésének sikerességét.

Illésné Popália Irén

Két napot töltöttünk Komáromban iskolánk ötödikes tanulóival
Utazásunk a KIP-es projekt keretén belül történt, melynek apropója Arany János születésének 200. évfordulójáról való megemlékezés volt, közösen a Komáromi Feszty Árpád Általános Iskola és az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola tanulóival karöltve. Ennek jegyében egy játékos ügyességi vetélkedőn vettünk részt.

A kirándulás és a testvériskolákkal való találkozás sok élményt, érdekességet nyújtott számunkra.

Ottlétünk alatt átsétálhattunk a két Komáromot összekötő hídon és megtekintettük a komáromi erődöt, amelyre méltán büszke a város. Láttuk a hajógyárat is, a hatalmas daruival együtt, nagy sétát tettünk e szép városban.

Kellemesen éreztük magunkat, jó buli volt. Hamarosan ismét útra kelünk, de akkor Ógyalla lesz az úti célunk.

A verseny a résztvevő gyerekek szemével:

Az indulás napja nagyon izgalmas volt, hiszen iskolatáska helyett bőröndökkel felpakolva indultunk iskolába. A 4. tanítási óra után buszba szálltunk, és két tanító néni ( Leczo Kornélia és Balog Adél) kíséretében elindultunk Komárom felé. Az út elég hosszú és fárasztó volt, de az élmények kárpótoltak minket. A Panoráma Hotelben aludtunk, majd másnap a Monostori erőd megtekintése után részt vettünk az Arany János emlékére rendezett versenyen, ahol a központi téma az „arany” volt. A versenyszámok érdekesek és izgalmasak voltak, és emellett új barátságokat is kötöttünk.

Mgr. Leczo Kornélia, Pandy Antónia, Pcsolinsky Kitty, Dubík Sonja (V.B)