Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Királyhelmec


Ügyes kezek, virágos eredmény          A Bodrogközi Kulturális Fesztivál keretén belül iskolánk, a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 9. alkalommal rendezte és szervezte meg a már hagyományossá vált játszó – és alkotóházat. Mint minden évben a rendezvény vezetői iskolánk nevelőnői voltak /Bystránsky Klára, Horosz Valéria, Balla Anita/. A munkák a környezetünkben megtalálható anyagokból készültek. Idén a kertekben hulladékként kezelt kukoricacsuhét használták fel, szebbnél szebb virágok készültek belőle. A játszóházon több mint 200 gyerek vett részt, akik városunk óvodásai is iskolánk diákjai voltak.
Valami új, valami más…          A királyhelmeci kiskertészek felkérésének eleget téve iskolánk első ízben kapcsolódott be a szüreti ünnepség keretén belül megrendezett gyümölcs- és zöldség kiállításba. A gyerekek lázas izgalommal hozták a gyümölcsöket, zöldségeket, melyekből esztétikusan elkészített ikebanák, zöldség- és gyümölcs tálak születtek, melyek kicsit talán eltértek a többi kiállított gyümölcstől, zöldségtől. Bemutattuk, hogy egy kis fantáziával, kreativitással csodálatos asztali díszeket lehet varázsolni, melyhez elég a mindennap fogyasztható zöldség és gyümölcs is. Az alapanyagok bebiztosításáért köszönet a szülőknek, gyerekeknek, a munkákat Horosz Valéria és Bystránsky Klára készítette.
"Földünkért világnap"          Az I.B osztály 2011. október 21-én részt vett a "Földünkért világnap" keretén belül megrendezett eseményen. Egy rövid előadás és vetítés a környezetvédelemről, egy kis beszélgetés, majd ajándékkiosztás következett. Az eseményre a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézetében került sor.
Tánc a nyugdíjas délutánon          Kellemes meglepetésben volt részem, amikor október első hetében a Kiralyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai elképesztő szereplési vágyukat és szorgalmukat elém és a kedves közönség elé tárták. Ami még nagyobb örömet szerez még ma is, hogy az érdeklődés mindmáig is tart, sőtt, fokozódik. Azt hiszem nyugodt szívvel állíthatom hogy a kemény munka meghozta gyümölcsét és sikerült a gyermekeknek az elvárt szinten felül teljesíteni. A munka jelenleg is folyik, az iskola sok segítséget nyújt igényeink kielégítésére. A közeljövőben szeretnénk még sok hasonló kis összeállítással kedveskedni.

Vargovèík Róbert


KARÁCSONYI MűSOR          Igazi ünnepi hangulatban búcsúztatták iskolánk tanulói a 2011-es évet. Kisszínpadunk nézőterét először az alsó, majd a felső tagozatos tanulók töltötték meg. Az I. Szent István Cserkészcsapatot képviselő Takács István elhozta iskolánkba a Betlehemből induló öröklángot, ennek átadásával vette kezdetét az ünnepi műsor.
         Színjátszóink és táncosaink megható, szívet, lelket gyönyörködtető karácsonyi műsorral kedveskedtek diáktársaiknak, tanítóiknak.
          Az alsó tagozat mellett működő APRÓKA színjátszó csoport A téli csillag meséje című rövid mesejátékot mutatta be. A Hittan-kör tagjai karácsonyi dalokkal tették még ünnepibbé a hangulatot. A VI.A osztály tanulói verses – zenés karácsonyi műsort készítettek. A felső tagozatos tanulókból álló BODROGKÖZI APRÓSZÍNPAD tagjai két karácsonyi történetet vittek színre. A 6 -7. évfolyamosok a Hókirálynő meséjét a 8 -9. évfolyamos színjátszók pedig Panov apó történetét játszották el. A családias, meghitt karácsonyt Szilveszter követi, amikor már a mulatásé, a táncé a főszerep. Ebből nyújtott ízelítőt az idei tanévben alakult formációs tánccsoport, amelynek tagjai igazi vadnyugati hangulatot varázsoltak a színpadra, és country-táncukkal fergeteges sikert arattak.
         A műsor végeztével iskolánk vezetősége minden diáknak és pedagógusnak kellemes ünnepeket kívánt, majd kezdődhetett a várva-várt téli szünidő, amely így utólag visszatekintve nem is volt igazán téli, hiszen hóval csak a legutolsó napon örvendeztetett meg bennünket.


„ISKOLATEJ” PROGRAM          A környezetvédelemre való nevelés mellet iskolánk a gyerekek egészséges táplálkozására is igyekszik figyelmet fordítani. Éppen ezért nagy örömmel fogadtuk, amikor a Rajo cég képviselője felajánlotta, hogy az ISKOLATEJ program keretén belül tej-automatát helyeznének üzembe nálunk féléves próbaidőre. Az ajánlatot már csak azért is érdemes volt elfogadni, mert így biztosíthatjuk, hogy tanulóink necsak a különböző cukrozott és egészségtelen üdítőitalokat fogyasszák. A tej-automata az iskola földszinti folyosóján kapott helyet. Használata egyszerű, mivel feltölthető kártyával működik. A kártya feltöltését az iskola konyhafőnöknőjénél lehet igényelni 5 és 10 eurós összeggel. A kínálat: vanília, kakaó és karamella ízesítésű tej, valamint almalé. Napi egyszeri tejvásárlás esetén egy doboz ára 28 cent, a második, illetve minden további doboz 30 centbe kerül. A tej-automata népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az óraközi szünetekben rendszeresen sorban állnak előtte a tanulók.
A Rajo céggel kötött szerződés júniusig szól, s ha a program fogadtatása pozitív lesz, a szerződést meghosszabbítják. Aki bővebben szeretne tájékozódni, elég felkeresni a www.skolskemlieko.sk oldalt, ahol további hasznos információkhoz juthatnak.


A Via Nova Ifjúsági Csoport Beíratkozási Körútja Királyhelmecre érkezett         A Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola adott otthont 2012. január 27-én a Via Nova Ifjúsági Csoport Beiratkozási Körútjának.

         A nap főszereplőit, vagyis az iskolába készülő óvodásokat és az őket elkísérő szülőket a délelőtti program első felvonásként egy bábszínházi előadással szórakoztatták az alapiskola diákjai. Utána Varga Tibor, a Via Nova ICS Ung-vidéki vezetője mutatta be az ifjúsági szervezetet, annak működését és céljait a szülőknek, majd az iskolaválasztás, az anyanyelvű oktatás jelentőségéről beszélt, számos érvet felsorakozatva amellett, hogy magyar gyermeknek magyar iskolában a helye. Ezután minden szülő megkapta a Beiratkozási Körút tájékoztató füzeteit, amelyek ismert és sikeres felvidéki magyarok magyar iskola mellett szóló érveit tartalmazzák. Miután a gyerekek is megkapták ajándékaikat, bekapcsolódhattak a kézműves foglalkozásba. Közben a szülőkhöz Novella Ivett, az iskola igazgatója intézett beszédet magyar kultúráról, nemzetről, nyelvről, majd ismertette az iskolával kapcsolatos tudnivalókat, eredményeket és terveket.

     A szülők végül kivetítő segítségével megtekinthették a Hencze Angelikával, pedagógiai-pszichológiai tanácsadóval készült beszélgetést. A gyerekek közben nagy örömmel vették igénybe a terem másik végében felállított légvárat. A 23 óvodás, és az őket kísérő 21 szülő tartalmas délelőttöt tölthetett el nálunk, s a szórakozás mellett hasznos információkhoz jutottak a beíratkozással kapcsolatban.


MASZKABÁL„Farsang napja eljött már, kezdődik a jelmezbál,
Zeneszóra vígan lép, ring a tarka báli nép,
Nagy mulatság van itt ma, ezerféle maskara,
Perdül, fordul, integet, búcsúztatja a telet.”         2012. február 2-a nemcsak a félévi bizonyítványosztás napja volt. Ugyanolyan izgalommal (ha ugyan nem nagyobbal) várták az alsó tagozatos gyerekek, valamint az ötödik évfolyam tanulói a már hagyományos, első félévet lezáró MASZKABÁLT. Ebéd után hatalmas nyüzsgés volt az első emeleti osztályokban, ahol a gyerekek készülődtek. Az öltöztetésben mindenki segített, szülők, napközis tanító nénik, osztályfőnökök. Fél kettőre, indulásra készen állt a szép számú jelmezes sereg. Összesen 65 jelmez, köztük 6 óvodás várta izgatottan a bevonulás pillanatát. A felvezető kör élén stílusosan egy tűzpiros Ferrari robogott, utána következtek a többiek: hercegnők, királykisasszonyok, mesebeli figurák, focisták, zsákbamacska, manócska, pillangók, szőlőfürtök, a legkülönbözőbb házi-és vadállatok és még sokáig folytathatnánk az ötletesebbnél ötletesebb jelmezek felsorolását. Szentpétery Éva tanító néni minden jelmeztől rövid bemutatkozást kért. Egy azonban már a bevonuláskor bizonyos volt: a zsűri nehéz helyzetben lesz. Horosz Valika napközis tanító néni, Leho Mónika tanító néni és Molnár Etelka, aki a szülőket képviselte, valamint a gyerekzsűri tagjai, Illés Csenge és Lipán Csaba IX. A osztályos tanulók voltak hivatottak eldönteni, melyek a legötletesebb, legszebb, esetleg legviccesebb jelmezek. Amíg tanácskoztak, iskolánk táncosai szórakoztatták a jelmezes gyerekeket és a közönséget. A vidám hangulatú country tánc után (amely Vargovèík Róbert munkáját dícséri) Illés Csenge és Lipán Csaba a csa-csa-csa tánclépéseire tanították a gyerekeket. Végül megszületett a döntés: a zsűritagok tízes csoportokban szólították a jelmezeket, mindenki díjat kapott, így szomorkodásra senkinek nem volt oka. Különdíjban részesült a 6 óvodás, akik ötletes jelmezeikkel arattak nagy sikert. Ezután kezdődhetett a tánc, az önfeledt szórakozás, amelyhez a kitűnő zenét Szabó Ferdinánd tanító bácsi és Vargovèík Róbert asszisztens biztosította.
Azt, hogy minden jelmezbe öltözött gyerek díjat kaphatott, és senki sem ment haza üres kézzel, a szép számú támogatónak köszönhettük, akiknek ezúton is köszönjük, hogy idén is támogatták jelmezbálunkat.    Támogatóink

 • GNK FOTOLAB – Orechovský Gyula és Nagy Klára
 • DIAMANT ékszerüzlet - Bodzás László
 • FISCHER - Nagy Sándor és Mónika
 • GRÁCIA ÜZLET – Világi Zsuzsanna
 • MÓDA – Szürős Berta
 • EUROMIX – Novákovics Zsolt és Krisztina
 • AVON kampány a nőkért - ah¾a Éva
 • GEM computer – Némethi Flóra
 • KÖNYVESBOLT – Gerenyi Olga
 • ARANYPÓK – Cziránka Jármila
 • GABI – textil üzlet
 • POMO – Ing. Molnár Árpád
 • Kreatív Art
 • Lovas család
 • NIBBLE IT – Tancsák Péter
 • Rapcsák Amálka
 • Andrej Boglárka
 • Bojti Bence
 • Vegyes kereskedés – Boršoš László és Andrea
 • Balla család
 • Tóháty Erzsébet
 • Iris virág üzlet – Vaszily Róbert
 • Demeter Katalin
 • Hornyák Lili
 • Luczo Janka

S Í T A N F O L Y A M         2012. január 30. és február 4-e között a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 22 tanulója 2 pedagógus, valamint 1 egészségügyi asszisztens kíséretében sítanfolyamon vett részt Tátralomnicon. A szállás és étkezés a „SASANKA“ hotelben volt biztosítva, aminek egyik nagy előnye volt, hogy közel esett a sípályához. A tanulók haladó, középhaladó és kezdő csoportokba voltak beosztva. A nagyon hideg időben a fűtött ülésű sífelvonók nyújtottak némi menedéket. Esténként „Ki Mit Tud?“ vetélkedővel és Karnevállal szórakoztatták egymást a gyerekek. A síverseny kiértékelésére pénteken került sor, s a verseny résztvevőit értékes tárgyi nyereményekkel jutalmazták az oktatók. A szombati nap már a hazautazásról szólt, ami bizony eléggé kalandosra sikeredett a hófúvás miatt, de szerencsére mindenki élményekkel telve, biztonságban hazaérkezett. A résztvevők és a szervezők nevében köszönetet szeretnénk mondani városunk önkormányzatának az anyagi támogatásért.


Máté Adrianna és Géczi Aranka


ESEMÉNYDÚS ELSő FÉLÉVET ZÁRTUNK         Bármilyen hihetetlen is, bizony már a 2011/2012-es tanév eslő félévének végéhez értünk. Úgy tűnik, csupán néhány hét telt el az ünnepélyes tanévnyitó óta, most pedig már a félévi bizonyítványosztás is mögöttünk van. Ez a félév azonban nem csak a tanulásról, a jó, jobb vagy rosszabb jegyek begyűjtéséről szólt, de jócskán bővelkedett kulturális-, sport-, és egyéb rendezvényekben is. A szeptemberi ünnepélyes tanévnyitó után ki-ki erejéhez, energiájához mérten nézett az új tanév kihívásai elé. A 9. évfolyam tanulóit mindjárt egy érdekes és immáron hagyományossá vált rendezvény várta szeptember 21-én. A Perbenyiki Szakközépiskola már harmadik alkalommal rendezte meg idén a „Mosty bez bariér-Hidak korlátok nélkül” elnevezésű rendezvényt, amelynek fő célja egy képzeletbeli híd segítségével kapcsolatot teremteni az egészséges és valamilyen fogyatékkal élő emberek között.
         Ha szeptember, akkor szüreti ünnepély, s ha szüreti ünnepély, akkor Játszóház. A Bodrogközi Kulturális Fesztivál rendezvényei közül nem maradhatott ki az iskolánk által rendezett Játszóház sem. Idén már kilencedik alkalommal szervezték meg , és vezényelték le a nem kis kézügyességet, türelmet és fantáziát követelő munkát Bystránsky Klára, Horosz Valéria és Balla Anita nevelő tanító nénik. Ezen a rendezvényen nem csak iskolánk tanulói, de a város óvodásai is kipróbálhatták kézügyességüket. Nagyon megtisztelő volt, hogy a Királyhelmeci Kiskertészek helyet biztosítottak iskolánknak a Gyümölcs- és Zöldségkiállításon. A gyerekek lelkesen hozták otthonról az „alapanyagot” – melyekből Bystránsky Klára és Horosz Valéria nevelőnők csodaszép, esztétikus ikebanákat, zöldség- és gyümölcstálakat készítettek.

         Az alsó tagozatos tanulók a Játszóházon kívül még egy színházi előadást is megnézhettek a kassai Thália Színház előadásában. A Csizmás Kandúr című mesejáték elnyerte a legkisebbek tetszését.
         A Bodrogközi Kulturális Fesztivál alkalmából kedves vendégeket is fogadhattunk. 2011 áprilisában iskolánk színjátszói részt vettek testvérvárosunk, Magyarkanizsa gyermekfesztiválján. Most viszonozhattuk a szíves vendéglátást. A Szerbiából érkezett hét gyereket és egy pedagógust iskolánk tanulói látták vendégül.
         Nem kevésbé volt eseménydús az október sem, amely sportrendezvényekben és kulturális eseményekben egyaránt gazdag volt. Az október 2-án Kassán megrendezett Maraton futóversenyen iskolánkat öt tanuló és két pedagógus képviselte. Géczi Aranka tanító néni, Szepesi Vendel (8. évfolyam), Illés Csenge, Kovács Kincső (9. évfolyam), Kopasz Orsolya (5.évfolyam) és Kovács Emese (6. évfolyam) lefutották a Mini Maraton 4,2 km-es távját, ami bizony nem kis teljesítmény. Október 11-én Coop futballtornán vettek részt iskolánk focistái Dako Henrietta tanító néni vezetésével.         Október 12-én kézügyesség fejlesztő délelőtt várta a 2. és 3. évfolyam tanulóit. Balázs Emese a csuhébábu készítésének rejtelmeibe avatta be a gyerekeket, akik nagyon élvezték a munkát, és lelkesen készítették a szebbnél szebb csuhébabákat. Még a fiúk is!!
         Szintén hagyománnyá vált már iskolánkon, hogy vendégül látjuk a Kaposi Nyugdíjas Otthon lakóit, akik idén október 14-én látogattak el hozzánk. Ilyenkor a gyerekek nem csak megvásárolhatják az ügyeskezű nyugdíjasok munkáit – szövött tarisznyák, fából készült játékok - , de az elkészítésüket is kipróbálhatják.
         Október 21-én az I.B osztály tanulói részt vettek a „Földünkért Világnap” című előadáson, melyen a környezetvédelem fontosságáról beszélgettek a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet rendezésében.
         Október utolsó napjai már a Halloween jegyében telnek. Nagy izgalommal várják kicsik és nagyok a „Tökpartit”, vagyis a tökfaragó versenyt, amikor az osztályok összemérik tudásukat, képzelőerejüket. Ilyenkor szebbnél szebb töklámpások készülnek, amelyek iskolánk előcsarnokában kapnak helyet.         Október végén nem csak a gyerekek, de néhány pedagógus is „különórákon” vett részt. A Szabó Csilla drámapedagógus vezette drámapedagógiai továbbképzésen Rigó Katalin és Illés Irén tanító nénik, az Apróka Színjátszócsoport (3. évfolyam), valamint Illés Csenge és Kovács Kincső, a Bodrogközi Aprószínpad képviselői ismerkedtek a drámajátékokkal, mesék dramatizálásával.
         November 18-án délelőtt a CEiTV POLGÁRI TÁRSULÁS jóvoltából Királyhelmec Város Kulturális- és Művelődési Osztálya társszervezésével kilencedikes tanulóink egy csoportja részt vett a VMK-ban megtartott Különbözünk című előadáson,ahol egy kisfilm megtekintése után megoszthatták egymással a diszkriminációval kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket. Ez a beszélgetés kitűnő lehetőség volt arra, hogy tanulóink tisztázzák önmagukban a diszkrimináció fogalmát, és felismerjék azt a mindennapi életben.
         November 11-én a IX.A osztály tanulói bekapcsolódtak a „Hodina deom“ elnevezésű akcióba, melynek keretén belül Királyhelmec utcáit járva több mint 200 eurót sikerült a fogyatékkal élő gyermekek számára összegyűjteni . Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki hozzájárult kisebb vagy nagyobb összeggel ezen gyerekek megsegítéséhez.
         A BEÍRATKOZÁSI PROGRAM keretén belül minden évben "vendégül látjuk" az óvodásokat különböző foglalkozásokon. Az idei első találkozás játékos angolórával kezdődött, amelyet Máté Adrianna tanító néni tartott, majd ezt követték decemberben a kézműves foglalkozások, ahol a gyerekek a napközis tanító nénik irányításával karácsonyi díszeket készítettek. Az utolsó foglalkozás-sorozatra januárban került sor. Ekkor az ovisoknak Géczi Aranka tanító néni tartott rendhagyó tornaórát aerobikkal, labdajátékokkal, ügyességi játékokkal tarkítva.


         Iskolánkon már évek óta sikeresen működik a bábcsoport, melyet Szentpétery Éva tanító néni vezet. November 24.,25-én bábos továbbképzésen vett részt, melyet Csepi Zsuzsa bábos vezetett, és a bábkészítés rejtelmeibe avatta be a résztvevő pedagógusokat.
         November vége már az Advent jegyében telt. November 23-án az alsó tagozatos tanulók, november 25-én pedig a felső tagozatosok készítettek szebbnél szebb adventi koszorúkat, melyek aztán az iskola folyosóit díszítették. A kicsiket a napközis tanító nénik irányítgatták, a nagyok Nagy Katalin tanító néni vezetése alatt dolgoztak.
         December 2-án a Városi Művelődési központban Nyugdíjasnapot tartottak, ahol iskolánk diákjai is köszöntötték városunk idős polgárait. Pandy Zsuzsa tanító néni megható karácsonyi műsort állított össze a hatodik osztály tanulóivalm, de a vidámság sem maradhatott ki, amit a Vargovèík Róbert által vezetett formációs tánccsoport biztosított. Country táncukkal nagy sikert arattak a közönség körében. December 6-án a Mikulás érkezett hozzánk, és hozott ajándékot a gyerekeknek.

         A gimnázium aulájában került sor december 13-án a Koboldok nevű zenekar koncertjére, akik megzenésített versekkel szórakoztatták a gyerekeket, iskolánk felső tagozatos tanulói vettek részt ezen a koncerten.         Zsapka Attila már régi ismerős nálunk, hiszen megzenésített verseit mindig szívesen hallgatják kicsik és nagyok egyaránt. December 14-én egy vidám hangulatú délelőttöt tölthettünk el vele, iskolánk kisszínpada megtelt vidámsággal, a gyerekek szívesen énekelték vele legújabb dalait.         A 2011-es év utolsó tanítási napján már minden a karácsonyról szólt. Az iskolába lépve karácsonyi dallamok fogadták az érkezőket, majd a délelőtt folyamán az alsó tagozat mellett működő APRÓKA színjátszócsoprt, a felső tagozat mellett működő BODROGKÖZI APRÓSZÍNPAD, a Kovács Katalin tanító néni által vezetett HITTANKÖR, valamint a FORMÁCIÓS TÁNCCSOPORT tagjai kedveskedtek megható karácsonyi műsorral diáktársaiknak és tanáraiknak.         Bár még alig kezdtük el a 2012-es évet, a január már bővelkedett eseményekben. Mivel iskolánk nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, minden tanévben meghirdetjük a papírgyűjtést. Ennek eredményhirdetésére került sor január 14-én. Az alsó tagozaton a legsikeresebbek az I.B-sek lettek, a felső tagozatosok közül a VII.B-sek vitték el a pálmát, vagyis a hatalmas tortát, ami a győzteseket illette. Az egyéni versenyben a Molnár Bernadett IV.B osztályos és Jakab Zsófia VI.A osztályos tanulók gyűjtötték a legtöbb papírt.         Januárban is folytatódott a Beiratkozási program, melynek keretén belül január 27-én iskolánkba érkezett a VIA NOVA IFJÚSÁGI CSOPORT BEIRATKOZÁSI KÖRÚTJA. A csoport célja, hogy felhívja a szülők figyelmét az anyanyelven való oktatás fontosságára. Ezen a délelőttön óvodás gyerekek és szüleik vettek részt. Amíg a szülők pszichológus előadását hallgatták, addig a gyerekek kézműves foglalkozáson, bábelőadáson vettek részt, majd birtokba vehették a tornateremben felállított ugrálóvárat.         Januárban iskolánk bekapcsolódott az ISKOLATEJ programba. A Rajo cég jóvoltából tej-automatát vehettek birtokba a gyerekek, mely már az első naptól kezdve nagy népszerűségnek örvend. Az automata feltöltős kártyával működik, s háromféle ízesítésű tejet, valamint almalevet kínál a gyerekeknek. Legnagyobb előnye, hogy a cukrozott, egészségtelen üdítőitalok helyett a gyerekek a sokkal egészségesebb tejet részesítik előnyben.         Február 2-a nemcsak a félévi bizonyítványosztás napja volt. Mivel már jócskán benne vagyunk a farsangban, ezen a napon maskarás, jelmezes gyerekek foglalták el az iskola étkezdéjét. Délután színpompás maszkabál vette kezdetét, ahol szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb jelmezeket csodálhattak meg a szülők és pedagógusok egyaránt. A rengeteg támogatónak köszönhetően egyetlen gyerek sem ment haza üres kézzel.         Eseményekben tehát nem szűkölködött ez a félév, és reméljük ugyanilyen eredményes hónapoknak nézünk elébe az elkövetkezendő félévben is.


NYITOTT NAP AZ I.B OSZTÁLYBAN         A 2011/2012-es tanév beiratkozási programjának keretén belül 2012. február 7-én nyitott napot tartottunk a jelenlegi és a leendő első osztályosok szülei számára. A hideg időjárás ellenére 23 szülő volt kíváncsi tanulóink teljesítményére. A szülők között volt olyan, akinek gyermeke a következő tanévben kezdi az első osztályt, de többségben voltak azok, akiknek gyermeke most elsős.
         A nyitott napon résztvevő szülők két tanítási órát – magyar nyelvet és matematikát – nézhettek meg. Az órák játékos formában zajlottak, melyeket a különböző didaktikai játékok tettek még színesebbé.
         Az elsősök aktívan bekapcsolódtak az munkába, s az óra vidám, felszabadult hangulata nagyon tetszett a résztvevőknek. A szülőket gyermekük teljesítménye büszkeséggel és jó érzéssel töltötte el.

Rigó Katalin


Újra három első osztályt nyithatunk!         Felvidéki magyarságunk szempontjából létfontosságú döntés, hogy gyermekeink milyen nyelven kezdik meg tanulmányaikat, hiszen az írást, olvasást, számolást igazán csak anyanyelvünkön tudjuk elsajátítani.
         A Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában február 13-án zajlott a 2011/2012-es iskolai évre történő beiratkozás. A délután 14.00 órától kezdődő ünnepélyes beiratkozás a jelenlegi elsőseink csodaszép műsorával vette kezdetét a nézők és szüleik legnagyobb örömére. Nagy izgalommal készített műsorukkal is bebizonyították, hogy mi mindent sajátítottak el az első osztály első félévében. Az ügyesen összeállított műsorért köszönet illeti Rigó Katalin tanító nénit. Ezután következett az intézmény igazgatóhelyettesének,Gáspár Kornéliának nyitó beszéde, melyben üdvözölte a jövendő elsősöket, s az őket elkísérő szülőket, nagyszülőket. A köszöntő után iskolánk igazgatónője, Novella Ivett szólt az egybegyűltekhez. Ünnepi beszédében hangsúlyozta az anyanyelvi oktatás fontosságát. Ezt követően bemutatkoztak leendő kis elsőseink, akik ajándékcsomagot vehettek át a tanító néniktől. Az ünnepi beiratkozás 2. részében rendkívül változatos programmal kedveskedtünk a gyerekeknek: A kiskakas gyémánt félkrajcárja c. mese részeseivé válhattak, ugyanis a Mács Katalin óvó-és táncpedagógus által előadott mesét nemcsak meghallgathatták, de az eljátszásában is részt vehettek. A foglalkozás után minden kisgyerek örömmel fogyasztotta el a felszolgált frissítőt és finom süteményt. Ez alatt az idő alatt a szülők hivatalosan beírathatták gyermekeiket az iskolába és elbeszélgethettek a pedagógusokkal is.
Örömmel vesszük tudomásul, hogy a mai napig 57 lett a jövendő kis elsőseink száma. A szeptemberi hónapban ezekhez a gyerekekhez még csatlakozni fognak a mostani 0. évfolyamot látogató gyerekek, azaz 8 tanuló. Reméljük, a szeptemberi tanévkezdésig még gyarapodik a beíratottak száma.
         A beiratkozási programunk változatossága és látogatottsága valószínűleg összefügg a konkrét beiratkozási számokkal is, amelyek szerint Királyhelmec azon kevés szlovákiai magyar városok közé tartozik, ahol nem csökkent a magyar iskolába íratott gyerekek száma, hanem jelentősen növekedett.
         Ezúton az iskola igazgatósága és tantestülete meg szeretné köszönni az összes szülő bizalmát, hogy minket választott oktatási intézményként.
Készülődés március 15-ére         Az 1848-as forradalom és szabadságharc 164. évfordulójára emlékezve iskolánk hetedikes tanulói ünnepi műsort készítettek. Az összeállítás a forradalom kitörésének pillanatától az aradi vértanúk kivégzéséig kíséri végig a szabadságharc legfontosabb eseményeit.HíMESTOJÁS FESTÉS


Március 7-e még kissé távol volt a húsvéttól, de iskolánk tornatermében mintha előreszaladt volna az idő.
A Fülekről érkezett György Henrietta avatta be a hímestojás festés rejtelmeibe az ötödikes tanulókat. Elmesélte, honnan is ered a tojásfestés hagyománya, majd bemutatta a festés technikáját. A gyerekek ecet és fogpiszkáló segítségével varázsolták a piros tojásokra a szebbnél szebb mintákat. A foglalkozás végére szemet gyönyörködtető „alkotások“ születtek, amiket a gyerekek haza is vihettek.
A résztvevők nagyon jól érezték magukat, elmondásuk szerint igazi húsvéti hangulatban telt ez a rendhagyó óra.Március 15.


Március 15-én megemlékeztünk az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. Iskolánk felső tagozatos színjátszói Bajusz Alíz tanító néni vezetésével a forradalom kitörésétől az aradi vértanúk kivégzéséig vezettek végig bennünket az események. Szemünk előtt zajlottak a márciusi napok történései, a szabadságharc fontosabb pillanatai és tragikus végkifejlete.

Színjátszóink ünnepi műsorán kívül még két előadást tekinthettek meg tanulóink.
A Kalamjka színházból érkezett az a két előadóművész, akik jó néhány megzenésített Petőfi verssel gazdagították ezt a márciusi napot. A műsort mindenki élvezte, és a diákok sok verset együtt énekeltek a fellépő színészekkel.
Máricus 16-án iskolánk felső tagozatos tanulói egy rendhagyó irodalomórán vettek részt, amelynek keretén belül a Thália színház két színművésze, Pólos Árpád és Kövesdi Szabó Mária Petőfi Sándor néhány jelentősebb versét mutatták be. A nyitóvers magáról Petőfiről szólt, hogy a gyerekek maguktól találhassák ki, kiről is fog szólni az előadás. Elhangzott nagyon sok forradalmi és szerelmes vers is, de a legfontosabb mind közül természetesen a Nemzeti dal volt, amelyet a diákok többsége együtt mondott a művészekkel.DAMASZKUSZ


2012. április 3-án és 4-én iskolánk vendégei voltak a FÉNYI GYULA JEZSUITA GIMNÁZIUM és KOLLÉGIUM Magis kórusának és Pántlika népdalkörének tagjai, valamint a HÁM JÁNOS KATOLIKUS TEOLÓGIAI ISKOLAKÖZPONT diákjai és kísérő pedagógusai. Iváncsits Tamás: Damaszkusz című rockoperáját mutatták be Herpainé Velkey Klára rendezésében, mellyel még emelkedettebbé tették a húsvétot megelőző Nagyhét üzenetét. Délelőtt iskolánk diákjai tekinthették meg a nem mindennapi előadást, ugyanis a közel 70 fős szereplőgárda már látványában is szemet gyönyörködtető volt. A Szent Pál megtérését, életútját és gondolatait felidéző darab mai zenei eszközökkel festi meg a történetet, így érthetőbb, könnyebben befogadható volt a fiatalabb korosztály számára is. Este a város közönsége is megtekinthette az előadást. A vendégszereplés iskolánk volt diákjának, az előadásban is szereplő Novella Boglárkának közreműködésével jöhetett létre, amelyet ezúton is szeretnénk neki megköszönni.

Múzeumlátogatás Kassán


A Szlovák Vasúttársaság ajánlattal fordult az iskolák felé, melyben 50 km távolságot a tanulók 15 centért tehetnek meg, ha múzeumlátogatással kötik össze az exkurziót. Ezen ajánlattal élve a 4. évfolyamos tanulók április 25-én Kassára utaztak, ahol a Kelet-Szlovákiai és Technikai Múzeumba is ellátogattak. Leginkább a Miklós-börtön tetszett a gyerekeknek, ahol kipróbálhatták a sötétzárkát, villanyoltással is. Élvezték a sétát, a fagyizást Kassán, de a vonattal való utazás is többek számára jelentett újdonságot.
Anyák napi műsor


Május 11-én városunkban Anyák-napi műsorral kedveskedtek az óvodák, iskolák és a szabadidőközpont tanulói az édesanyáknak és nagymamáknak. Iskolánk tanulói a hagyományokkal szakítva nemcsak verses-dalos összeállítást készítettek, hanem idén többrétű műsorral szerepeltek. Elsőként az énekkar tagjai köszöntötték az édesanyákat dalukkal, majd a társastánc csoport tagjai léptek fel szemet gyönyörködtető, igényes táncukkal. Végül a 4. évfolyamos tanulók szóltak verssel és dallal az anyukákhoz, melynek zárószámában részt vettek az énekkaros és táncot előadó tanulók is. Ezúton is köszönjuk a sok tapsot, de számunkra az édesanyák mosolya volt a legnagyobb öröm.VI. Latorca Menti Tavasz


Május 2-án zajlott a Bodrogköz és Ung-vidék iskoláinak részvételével a VI. Latorca Menti Tavasz gyermekszínjátszó fesztivál. Iskolánkat két csoport képviselte, az Illésné Popália Irén vezette Aprókák szerkesztett játéka a fiú-lány kapcsolatok témára utalt, "Na nehogy már azt hidd, hogy tetszel" címmel. A felső tagozatos tanulók Bajusz Alica vezetésével Piroska és a farkas történetét dolgozták fel több variációban.


Természeti iskola


Alsó tagozatos tanulóink már hosszú évek óta kihasználják a természeti iskola nyújtotta lehetőségeket.

Az idei tanévben sem volt ez másként. A Magas-Tátra egyik legcsodálatosabb túristaparadicsomában, Tátralomnicon (Tatranská Lomnica) tölthetett el egy hetet 19 gyerek három pedagógus (Trosko Zita, Bystránsky Klára, Illés Irén) kíséretében.

Május 7-én, az indulás napján a borús idő ellenére a gyerekek hangulata egyáltalán nem volt felhős. Az út vidám hangulatban és gyorsan eltelt. A nagyon családias hangulatú, szépen berendezett „ENCIAN“ panzióhoz dél körül érkeztünk meg, és szakadó eső fogadott minket. Másnap azonban már a nap is előbukkant, a következő napok pedig igazi túrázásra való időjárással kényeztettek minket. Kedden Tátralomniccal ismerkedtünk, szerdán vonattal Ótátrafüredre (Srarý Smokovec), majd onnan fogaskerekűvel a Hrebienok-ra mentünk, megnéztük a vízesést, majd egy 10 km-es gyalogtúrát megtéve értünk vissza Ótátrafüredre. Csütörtökön délelőtt kicsit tanultunk, majd a délutánt a helyi sportpályán töltöttük. Pénteken a Csorba-tóhoz utaztunk, ahol a nagyon meleg idő ellenére még hógolyózni is lehetett. A túrázás mellett az esték is vidám hangulatban teltek, volt Ki Mit Tud? vetélkedő, társasjátékok, záróbuli. Szombaton, ebéd után kissé szomorú szívvel, de azért már vágyva az „édes otthon” után elindultunk hazafelé.

Reméljük, jövőre is megvalósul a természeti iskola, és jó lenne, ha minél több gyerek vehetne részt rajta, hiszen a jó levegő és sok élmény mindenkire ráférne.


Illésné Popália IrénTermészeti iskola 2012: Csoportkép


A természeti iskola résztvevői


A természeti iskolában szervezett vetélkedők díjazottjaiZánkai Diákolimpia 2012.


Idén újra meghívást kaptunk a Zánkai Diákolimpia – Rájátszás nevű rangos sporteseményre. Az esemény résztvevői között szerepelnek a ferencvárosi iskolák legjobb csapatai, valamint Ferencváros testvérvárosainak iskoláiból kiválogatott diákok. A résztvevők létszámának nagysága miatt az esemény nem rendezhető meg Ferencvárosban, mivel nincs befogadásra alkalmas sportlétesítmény a kerületben. A rendezvény népszerű, nagy hagyományokkal bír, a testvérvárosi iskolák minden évben részt vesznek. Ebben az évben sem volt ez másképp. Tíz diák és egy kísérő pedagógus indult útnak május 12-én. Öt gyerek a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából, 5 pedig a szlovák tanítási nyelvű alapiskola tanulója közül lett kiválasztva. Az indulást követően a gyerekek hamar összebarátkoztak és egész úton nagyon jól szórakoztak. Megérkezéskor vacsora következett, majd elfoglaltuk a szálás helyet és az ünnepélyes megnyitón vettünk részt. Vasárnap és hétfőn diákjaink fociban mérhették össze tudásukat a ferencvárosi iskolák-, valamint a testvérvárosok iskoláinak futballcsapataival. Csapatunk a futballtornán a középmezőnyben végzett. A szervezés, az idő és a környezet kifogástalan volt, a gyerekek ismerkedtek, sportoltak, kikapcsolódtak és szórakoztak. Hétfőn a záró ceremónia és az eredményhirdetés után, rengeteg élménnyel és egy kicsit fáradtan indultunk útnak.

Mgr. Dobos András


SÜSÜ A SÁRKÁNYMájus 18-án, a Színházi Kavalkád nyitóelőadásában egy kedves, szeretnivaló, régi ismerőssel találkozhattak alsó tagozatos tanulóink. A Komáromi Jókai Színház jóvoltából ugyanis Süsü, a kissé együgyű, de annál szeretetremáltóbb egyfejű sárkány látogatott el a művelődési házba. A gyerekek szájtátva nézték a színpadon megjelenő hatalmas sárkányt, akit azonnal a szívükbe zártak. A zenés, interaktív előadás (a nézők is részesei voltak a mesének, hiszen a kapott zászlócskákkal szurkolhattak a csatázó királyfinak, vagy Süsünek) nemcsak a gyerekek, de a felnőttek tetszését is elnyerte. Az ötletes, szemet gyönyörködtető díszletek, a zene, valamint a színpadi és bábjáték váltakozása igazi színházi élményt nyújtott kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Drogprevenciós diákkonferenciaIskolánkon május 24-én megrendezésre került a 2. Diákkonferencia, mégpedig a „Kábítószer és a rasszizmus öl, a sport egyesít” címmel. Tanulóink tartalmas két órán vehettek részt, ahol többek között hozzászólásokat hallgathattak meg diáktársaiktól az alkoholfüggőségről, a doppingról és a rasszizmusról. Iskolánk igazgatóasszonya ismertette a drogmegelőzés fontosságát, Gáspár Krisztián tanító bácsi pedig az iskolánkon zajló droprevenciós lépéseket.A konferencia programját színesítették meghívott vendégeink is. Városunk sportreferense a dohányzás sportra gyakorolt hatásáról beszélt, a rendőrség nyomozója pedig vázolta a kábítószerek romboló hatását egy kisfilm vetítésével egybekötve. Látványos programpont zárta a konferenciát a határrendőrség jóvoltából. A hadnagy úr a leggyakoribb kábítószerek ismertetése mellett drogkereső kutyák bemutatójával demonstrálta munkájukat.
Reméljük, hogy tanulóink sok mindet hazavittek a látottakból - hallottakból.

Egészségügyi körIskolánkon évek óta működik az egészségügyi nevelés, kör formájában az 1-4 évfolyamon. A kör célja, hogy a diákok megtanulják az elsősegélynyújtás fontos elemeit, mivel a mindennapi élet során, rohanó világunkban nagyon sokszor találkoznak váratlan helyzetekkel. A kör keretén belül megtanulják ellátni az egyszerű sérüléseket. Segítséget tudnak hívni a balesetekhez. Nagy élményt jelent a gyerekek számára , hogy közelebbről megnézhetik a gyorsmentőt és annak felszerelését. A körtevékenységben való részvételért a tanulók oklevelet kapnak.
Országos gyermek olvasómaraton2012. május 31-én (csütörtökön) immár harmadik alkalommal kapcsolódott be a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézmény – Regionális Könyvtára a reggel 9:00 – től délután 15:00 óráig tartó országos gyermek olvasómaratonba, amelyet az UNICEF Szlovákiai Bizottság mellett működő Gyermekvédelmi segélyvonal kezdeményezett ötödik alkalommal. A rendezvény célja, hogy minél több gyermek azonos időben felolvasson a könyvtárak által választott könyvből egy oldalt. Ebben az évben 1 088 gyermek kapcsolódott be az olvasásba a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézmény – Regionális Könyvtár segitségével.
A mi iskolánk diákjai sem szerettek volna kimaradni, tehát nagy örömmel fogadtuk a felhívást.
Köszönet a Királyhelmeci Magyar Tanitási Nyelvű Alapiskola tanulóinak, akik részvételükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.


Répási Judit


Vendégünk volt a Győri Hold SzínházJúnius 4-én, gyermeknapi ráadás ajándékként iskolánk vendége volt a Győri Hold Színház társulata, akik az 1-5. évfolyam tanulóit ajándékozták meg egy klasszikus mese feldolgozásával.

A nagy dán mesemondó, Andersen „ A kiskondás“ című meséjét mutatták be, amely nagyon időszerű a mai gyerekek számára is, hiszen egyetemes, minden időben érvényes igazságokat tár fel, s az egyedülálló bölcsesség hangulatával rendelkezik.

A gyerekek élvezettel nézték az ismert mese színpadi feldolgozását, különösen a Hoppmester humoros figurája tetszett nekik, de Bonifác királyfit, Rosalinda császárkisasszonyt és Habakukk császárt is egykettőre a szívükbe zárták.

Reméljük találkozunk még ezzel a kitűnő társulattal, és láthatunk még tőlük sok hasonló mesefeldolgozást.

TISZA KUPA - NAGYTÁRKÁNYAz idei évben újra meghívást kaptunk a Nagytárkányi Alapiskola igazgatónőjétől a IX. Tisza Kupára. A rendezvény kispályás futballbajnokság, amely 2004-ben indult, nyolc csapat részvételével. Minden év májusában meghirdetik a versenyt, melynek győztese egy évig birtokolhatja a vándorserleget. A trófea annak a csapatnak kerül végleg birtokába, amely azt három egymást követő évben elnyeri, vagy ötször diadalmaskodik a tornán. Idén már 12 csapat mérhette össze tudását és tehetett tanúbizonyságot felkészültségéről. A torna kitűnő hangulatban zajlott, a fiúk sportszerűen futballoztak és a remek időjárásnak hála nagyon jól szórakoztak. A 2012-es Tisza Kupán a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola focicsapata tizenkét csapatból az előkelő második helyezést szerezte meg. Gratulálunk a fiúknak és a felkészítő pedagógusoknak.


Mgr. Dobos AndrásALAPISKOLÁK 4. BODROGKÖZI SPORTOLIMPIÁJAIdén újra részt vettünk az immár negyedik alkalommal, Tiszacsernőben megrendezésre kerülő Alapiskolák Bodrogközi Sportolimpiáján. A rendezvényt a Királyhelmeci Szakközépiskola igazgatója Iván Beòo nyitotta meg, aki megnyitójában kitért a sport fontosságára és közösséget összekovácsoló szerepére, valamint utalt a 2012-es Londoni Olimpia és a Bodrogközi Olimpia közötti párhuzamra. Az esemény megnyitói és védnökei között tisztelhettünk még több neves szlovákiai olimpikont. A megnyitó után az olimpiai lángot fogadták a diákok. A Királyhelmeci MTNy Alapiskola 25 atlétával és 3 felkészítő pedagógussal vett részt a rendezvényen. A diákjaink atlétikában és labdajátékokban szerepeltek.

Mgr. Dobos AndrásStafétafutás - 4x200m - 1. hely.Világi Virág - 60m futás - 2. hely.Pongó Patrik - 60m futás - 3. hely.Kosárlabda dobás
Novákovics Zsófia 2. hely - Balog Anasztázia 3. hely.Év végi gálaműsorA június pedagógus és diák számára egyet jelent azzal a ténnyel, hogy lassan, de biztosan közeledik a tanév vége. Kilépő felmérők, felelések, konferencia, osztálykirándulások – mind hozzátartoznak az utolsó iskolai hónaphoz. Ugyanilyen elmaradhatatlan része a júniusnak az év végi ünnepélyes gálaműsor is.
Június 18-án nem a tanítási órákon kellett bizonyítani tanulóinknak, hanem a színpadon. Megmutatni az osztálytársaknak, szülőknek, nagyszülőknek, rokonoknak, hogy nemcsak az eszüket pallérozták az eltelt tíz hónap során, de a lelküket is. Mert a művészet – legyen az színjátszás, tánc, versmondás – elsősorban széplelket kíván. Aki végignézték idei gálaműsorunkat, meggyőződhettek arról, hogy rengeteg tehetséges színjátszóval, táncossal, versmondóval büszkélkedhetünk.

A sort a legkisebbek nyitották. Az első osztályosok a következő tanév elsősei számára készített beiratkozási műsorukat mutatták be Rigó Katalin tanító néni vezetésével. őket az alsó tagozat mellett működő APRÓKA színjátszó csoport követte, akik a kortárs költők verseiből összeállított „Na nehogy már azt hidd, hogy tetszel“ című szerkesztett játékban boncolgatták , mit gondolnak egymásról a fiúk és lányok. Vezetőjük Illésné Popália Irén tanító néni.Sikeres évet tudhat maga mögött az idei tanévben alakult formációs tánccsoport is, hiszen sok rendezvényen bemutatkozhattak. Vargovèík Róbert pedagógiai asszisztens kis csoportja új színt hozott iskolánk kulturális életébe. Country tánccal és szemet gyönyörködtető bécsi keringővel léptek a közönség elé.
A felső tagozat mellett két színjátszó csoport is működik. Mindkettő Bajusz Alíz tanító néni vezetése alatt. A kisebbek A hókirálynő című mesejátékot, a nagyok- a Bodrogközi Aprószínpad – a Piroska és a farkas mesét játszották el három változatban. Ezzel az előadással a Duna Menti Tavasz országos színjátszó fesztiválon képviselték iskolánkat.
Nemcsak tánccsoport, hanem énekkar is alakult ebben a tanévben. ők szintén bemutatkoztak.Sok éves hagyomány már, hogy az Anyák napja városi rendezvényén a negyedikes tanulók köszöntik az édesanyákat. Ezt a megható verses összeállítást ismételték meg a gálaműsoron. Felkészítőik Máté Adrianna és Trosko Zita tanító nénik voltak.A versmondók közül Tóth Balázs második osztályos tanuló mondta el azt a versét, mellyel a Tompa Mihály vers- és prózamondó verseny országos fordulójáig jutott. őt Dobos Tímea tanító néni készítette fel.Horváth Margaréta, IX.A osztályos tanuló énekhangjával aratott nagy sikert.Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult, hogy ez a tartalmas műsor létrejöhetett.


Illésné Popália IrénBALATONLELLE – JUTALOMÜDÜLÉSJúnis 22-től 27-ig a királyhelmeci magyar-és szlovák tannyelvű alapiskolák azon végzős diákjai (Kovács Kincső, Illés Csenge, Orosz Márk, Pásztor Eszter, Binó Ádám, Hudák Michaela), akik a különböző versenyeken sikeresen képviselték iskolájukat, jutalomkiránduláson vehettek részt Magyarországon, Balatonlellén. A meghívás Királyhelmec testvérvárosától, Ferencvárostól érkezett, és mi, a diákok további négy ország diákjaival egy nagyon kellemes hetet tölthettünk a Balaton partján. Kirándultunk a tihanyi apátsághoz, sétahajókáztunk és vitorláztunk a Balaton vizén, kisvonattal jártuk és tekintettük meg Balatonlellét és Balatonboglárt, voltunk vidámparkban és élményfürdőben is. A szerbiai, ukrajnai, romániai gyerekek nagyon kedvesek voltak, és sok új barátság szövődött a pár nap alatt. A ferencvárosi diákokban pedig nem csalódtunk vendéglátás terén. A szlovák alapiskolás diákokkal nagyon jó barátok lettünk, és a két kísérő tanárunknál, Bisztránszky Kláránál és Berta Katalinnál nem is kívánhattunk volna jobb vezetőket. Ezúton is köszönjük a meghívást, hiszen új barátokkal és felejthetetlen élményekkel és emlékekkel térhettünk haza.

Illés Csenge


BALLAGÁS2012. június 27-én került sor kilencedikes diákjaink búcsújára. A diákok hagyományosan végigvonultak a tantermeken, majd az iskola éttermébe „ballagtak“, ahol ünnepélyes keretek között vettek jelképes búcsút a nyolcadikosoktól, valamint az iskola vezetőségétől. Elsőként Novella Ivett igazgatónő és Godzsák Renáta igazgatóhelyettes szólt a ballagó kilencedikesekhez. Ezután az elsősök és a nyolcadikos diákok útravaló műsora következett. Sokéves hagyomány már, hogy a búcsúzó diákok jutalmakat, okleveleket kapnak, ki-ki a tanulásban, vagy iskolán kívüli tevékenységben nyújtott teljesítményéért. Illés Csenge, kilencedikes tanuló búcsúbeszéde könnyeket csalt a pedagógusok és szülők szemébe is, hiszen gyönyörűen fogalmazott mondatokkal búcsúzott tanáraitól, osztálytársaitól és iskolájától. Az ünnepség után a tanulók útja a városi hivatalba vezetett, ahol a város polgármestere, Balog József szintén kedves útravalókkal várta a búcsúzó diákokat. Szép gesztus volt, hogy az ünnepi ebédre a jelenlegi osztályfőnökökön és az iskola vezetőségén kívül meghívást kaptak azok az alsó tagozatos osztályfőnökök és nevelőnő is , akik kilenc évvel ezelőtt az első osztályban fogadták, és vezették őket egészen a negyedik osztályig. ők ugyancsak könnyekkel búcsúztatták a gyerekeket. A tanulók elbúcsúztak osztályfőnöküktől, Balog Adéltól, akinek annyi mindent köszönhetnek. Reméljük, hogy ennek a napnak az emléke sokáig megmarad majd a gyerekek emlékezetében, és mosollyal az arcukon gondolnak vissza a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolára.

Illésné Popália Irén