Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Királyhelmec


Testvérvárosi tábor Balatonlellén

Királyhelmec testvérvárosa, Ferencváros, szép hagyományt teremtett azzal, hogy a testvérvárosi iskolák arra érdemes felső tagozatos diákjait a tanév végén egyhetes táborozásra hívja Balatonlellére. Így volt ez az elmúlt tanév utolsó napjaiban is. 2013.7.5-től 12-ig Szepesi Vendel, Kronauer Eszter és Illés Angelika volt 9. évfolyamos tanulók tölthettek el egy élményekben gazdag hetet a Balaton partján Gáspár Krisztián tanító bácsi kíséretében.

A táborszervezők gazdag programmal várták a diákokat. A strandolás mellett vitorlázhattak a Balaton legnagyobb vitorlásán, hajókiránduláson vettek részt Tihanyba, de nem kevésbé volt érdekes a városnézés kisvonattal, a gömbkilátó Balatonbogláron bobozással egybekötve és szórakozás a balatonlellei vidámparkban.

Gáspár KrisztiánÜnnepélyes gálaműsor

Június 21-én került sor ebben a tanévben a már hagyományos év végi Gálaműsorra, ahol bemutatkoztak azok a tanulók, valamint csoportok, akik az év folyamán műsort készítettek, versenyen, Próbabálon vettek részt.
Az idei előadásra igencsak rányomta bélyegét a hatalmas hőség, ami embert próbáló volt a szereplők számára. Emiatt kissé rövidebb lett a műsor az előző évekhez viszonyítva, a gyerekek viszont derekasan helytálltak.
A műsort a legkisebbek, a kis elsősök nyitották a beiratkozásra készített ünnepi műsorukkal. Őket a IV. B osztály Apróka színjátszó csoportja követte, akik a városi Anyák napi ünnepségre készített összeállításukat mutatták be. Az elsősöket Máté Adrianna és Trosko Zita, a negyedikeseket pedig Illésné Popália Irén tanító nénik készítették fel.
A felső tagozaton működő tánccsoport a Pomádé című világhírű musical zenéjére készített produkcióját mutatta be, melynek koreográfiáját Vargovcík Róbert készítette.
A Bodrogközi Aprószínpad egy vidám nyári jelenettel készült Bajusz Alíz tanító néni vezetésével. Jakab Zsófia, hetedik osztályos tanuló Kányádi Sándor Pantomim című versét adta elő, felkészítője Pandy Zsuzsa tanító néni volt. Végül az idén próbabálozó tanulók közül négy páros mutatta be a tánciskolában elsajátított táncokat.
Reméljük, a közönség a hőség ellenére is jól szórakozott.Bodrogközi Alapiskolások 5. Sportolimpiája

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Bodrogközi Alapiskolások Diákolimpiáját. Iskolánk 29 diákkal és 3 felkészítőpedagógussal vett részt a nem mindennapi sporteseményen. Sportolóink a következő versenyszámokban mérték össze tehetségüket a további nyolc iskolából érkezett atlétával: távolugrás, kötélhúzás, súlylökés, 50m-es sprint, 800m-es síkfutás, stafétafutás, futball. Iskolánk diákjai összetettben a 4. helyen végeztek.

Az egyes sportágak helyezettjei:

Világi Virág – 50m-es sprint – 3. hely

Semlyán Csenge – 800m-es síkfutás – 2. hely

Világi Virág, Semlyán Csenge, Balog Vanessza, Lakatos Mária – stafétafutás – 1. hely

Abaházi Nikolasz – súlylökés – 3. hely

Balog Bence, Mádi Dávid, Nagy János, Szepesi Vendel, Kis Gergő, Iván Péter, Abaházi Nikolasz, Hogya László, Dócs Krisztián – futball – 3. hely

Rigó Nikolasz, Váradi Dávid, Szepesi Vendel, Nagy János, Kis Gergő, Hogya László, Géci Lajos, Abaházi Nikolasz – kötélhúzás – 1. hely.


TERMÉSZETISKOLA

2013. június 10-15.

Az előző évekhez hasonlóan – bár kissé körülményesebben – az idei tanévben is megvalósult a Természetiskola. Bár már úgy tűnt, hogy az első körben meghirdetett, Tátralomnicra szervezett iskola megfelelő számú jelentkező hiányában elmarad, végül a közeli Hatfa üdülőközpont ajánlatára 53 gyerek mondott igent.

Mivel ezen a helyen még nem szerveztünk természetiskolát, kíváncsian vártuk, hogy érzik majd magukat a gyerekek. Újdonságnak számított az is, hogy idén nem csak az alsó, de a felső tagozatos tanulók is részt vehettek a közel egy hetes erdei iskolán 5 pedagógus (Máté Adrianna, Rigó Katalin, Illésné Popália Irén, Balog Adél és Berta István), valamint egy egészségügyi nővér (Köblös Katalin) kíséretében. A kezdeti félelmünk nagyon gyorsan elmúlt, amikor láttuk, hogy a gyerekek pillanatokon belül birtokukba vették a focipályát, a bújócskára, játékra alkalmas területeket. A napokat reggeli tornával kezdtük, majd jöttek a játékos formában lebonyolított tanítási órák (éppen csak annyi, hogy meg ne ártson), utána kézműves foglalkozások, sportversenyek következtek, az esti hangulatot pedig tábortűzzel, szalonnasütéssel, jelmezbállal, diszkóval tettük hangulatosabbá.

A hat nap nagyon gyorsan elrepült, ami a jó időnek is köszönhető, hiszen rengeteg szabadtéri programot tudtunk megvalósítani, egyszer sem kellett rossz időjárás, vagy eső miatt bent ücsörögnünk. Reméljük, jövőre is sikerül ilyen jó hangulatú, élményekben gazdag természetiskolát megvalósítani.

Illésné Popália Irén„SPEAKER“ - angol nyelvű szavalóverseny

A nagykaposi Erdélyi János MTNYAI által megrendezett „SPEAKER” nevű angol szavalóverseny 2013. június 5-én iskolánk 8 tanulója vett részt:

Balog Emese / III.B /
Szabó Barbara / III.B /
Molnár Bernadett / V.B /
Novákovics Emese / V.B /
Bányácski Alexandra / VII.A /
Ténai Krisztína / VII.A /
Román Alex / VIII.B /
Illés Angelika / IX.A /

A diákok három kategóriában mérték össze tudásukat. Iskolánk növendékei mindhárom kategóriában eredményesen szerepeltek. Balog Emese 2. helyezett lett, Bányácski Alexandra harmadikként végzett. Illés Angelika szavalatát a szakmai zsűri különdíjjal jutalmazta.Tudománynap

Június 4-én 10 fős csoportunk Godzsák Renáta helyettesnő kíséretében elindult a Gimnázium felé. Érthető módon izgatottak voltunk, hisz először vettünk részt ilyen Tudománynapon. Megérkezésünk után következett a regisztráció, majd megkaptuk az ebédjegyeket, és a névtáblát, melyen ez állt: Tudománynap 4. csoport.

Az első másfél-két órában két előadást is megtekintettünk: az egyik Darvas György professzor előadása volt „A szimmetriák meglepő és csodálatos világa” címmel, melyben felvázolta az életben előforduló csodálatos és feltétlenül szükséges szimmetriákat, továbbá szó volt még a jól ismert Atomium szerkezetéről is. Ezt követte a „Földönkívüli élet kutatása” Lőrincz Henrik előadásában, mely tartalmazta a földönkívüliek létezéséről szóló teóriákat, egyrészt azt az állítást, hogy igenis léteznek, másrészt ennek cáfolatát. Az előadások után a csoportok már egyenként látogatták meg a különböző élményműhelyeket, ahol a következőkkel találkozhattunk:

Atomium-Zometool - Szabó Ildikó
3D modellezés - Nagy Gyula
Szilassi poliéderek - Dr.Szillasi Lajos
Gépi látás - Demjén Erna
Lego robotok - TalenTum Cassoviensis
Alkalmazott fizika - Gilányi Sándor
Asztrofotózás - Szeles Péter

Az Atomium.-Zometool műhelyben egy atomium szerkezetű piramist kellett készítenünk, az előző csoport pedig az Atomium kicsinyített mását alkotta meg.
A gépi látás műhelyben 3D-s képeket is készítettünk, valamint különböző képeket, videókat tekinthettünk meg, ezek némelyike elkápráztatott bennünket, és némi fejfájást is okoztak. A TalenTum Cassoviensis alapítvány tagjai Lego robotokat mutattak be nekünk, és azokat ki is próbálhattuk.
Alkalmazott fizikánál Gilányi tanár úrral morzejeleket is adhattunk egy olyan szerkezettel, melyben (leegyszerűsítve) drótokat kellett csatlakoztatni, amik aztán elektromos feszültséget hoztak létre, melynek következtében vagy egy lámpa villogott fel a szerkezeten, vagy pedig egyfajta károgó hangot adott ki magából (ez volt a morze jeladás). Asztrofotózásnál Szeles Péter asztrofotós csillagokról, esti égboltról, bolygókról készült lenyűgöző képeit tekinthettük meg.

Számunkra mindegyik élményműhely mutatott valami újat, és talán ezek nélkül soha nem tudtuk volna meg, hogy hogyan működik a gépi látás, hogyan készíthetünk 3D-s képeket, vagy hogy hogyan néz ki egészen közelről a Jupiter.SULI BULI DANCE PARTY – A HARMADIK

Május 30-án, délután 16.00 órakor kezdetét vette a Harmadik Suli Buli Dance Party. A két szuper DJ, Berta tanító bácsi és Szepesi Vendi fergeteges hangulatot teremtettek. Nagyon jó ötlet volt, hogy mindenki vihetett magával vendéget is, így még jobban szórakoztunk. A fiúk a buli elején nem igazán lelkesedtek a táncért, de aztán valahogy mégis kedvet kaptak. A tornatermet előzőleg mi, hatodikosok és az ötödikesek díszítettük fel Berta tanító bácsi segítségével, a hetedikesek pedig a bejáratot tették színesebbé egy ötletes plakáttal. Mi, akik részt vettünk a díszítésben, kiválaszthattuk a karszalagunk színét. A többiek neonsárga karszalagot kaptak, majd kezdődhetett a legújabb suli-buli. Az alsó tagozatról is eljött jó pár negyedikes, úgyhogy az utánpótlás biztosítva van.

Nagyon-nagyon jól éreztük magunkat, és reméljük, nem ez volt az utolsó ebben a tanévben. Szeretnénk még legalább egyet!!!!!!!

Loksa Melinda és Kiss Emese, VI.BOsztálytisztasági verseny

Sajnos, elég gyakran tapasztaljuk, hogy az egyes osztálytermekben rendetlenség, széthagyott szemét, nem esztétikus környezet vesz bennünket körül. Ezen szeretnénk némiképp javítani a májusi hónapra meghirdetett Osztálytisztasági versennyel. A verseny lényege és célja, hogy a diákok meg tanulják rendben tartani az osztályukat, s később ezt kamatoztassák is. A verseny kevesebb, mint egy hónapig tart (május 7-május 24.). Ez idő alatt a megbízott tanárok – zsűritagok - véletlenszerűen látogatják az osztályokat, s pontozzák annak tisztaságát, esztétikumát.

Természetesen ennek is, mint minden más jellegű versenynek, lesz első helyezettje, s az az osztály, amelyik ezt majd kiérdemli, értékes és finom ajándékra számíthat. A verseny tehát május végéig tart, értékelését a Gyermeknapon tartjuk.

Sok sikert, és osztályszépítésre fel!

Gáspár Sanyi
elnök, DiákönkormányzatANYÁK NAPJA – városi ünnepség„Édesanyám, virágosat álmodtam,
Napraforgóvirág voltam álmomban,
Édesanyám, Te meg fényes nap voltál,
Napkeltétől napnyugtáig ragyogtál!“
Május első vasárnapja az ÉDESANYÁK ünnepe. Ennek a szép napnak a tiszteletére rendezte meg a Városi Művelődési Ház május 15-én a már hagyományos Anyák napi ünnepségét. Iskolánkon szintén évekre visszanyúló hagyomány, hogy ezen a napon a negyedikes tanulók köszöntik a város édesanyáit, nagymamáit. Idén a IV.B osztály 24 tanulója készült nagy izgalommal az ünnepi műsorra, melyben a népdaltól a megzenésített verseken át az édesanyákat, nagymamákat köszöntő versek egyaránt helyet kaptak. A negyedikeseknek - akik egyben az Apróka színjátszó csoport tagjai is - szívhez szóló műsort sikerült összeállítani, s látványos megjelenésükkel, fegyelmezett viselkedésükkel bizony könnyet csalogattak a nézők szemébe.

Illésné Popália IrénKörbe-körbe karikába

A kassai Thália Színház két színművészét, Kövesdi Szabó Marikát és Pólos Árpádot köszönthettük május 14-én iskolánkon. Visszatérő vendégek ők, hiszen szinte évente tartanak rendhagyó irodalomórát a felső tagozatos tanulók számára. A mostani fellépésük annyiban különbözött az előzőektől, hogy az alsó tagozatot is meglepték egy vidám hangulatú, népmeséket, megzenésített verseket tartalmazó műsorral, Körbe-körbe karikába címmel. A gyerekek az előadott mesék, dalok, versek közül sokat ismertek, így együtt énekeltek, meséltek a művészekkel. A felső tagozat számára Ady Endre verseiből összeállított műsort mutattak be.

Ezúton is köszönjük nekik ezt a szórakoztató, tartalmas délelőttöt.GHPA képen (balról): Bajusz Junior, Holczreiter Tomi, Nádasi Vivi, Matyi Sanyi

Május tizedikén, ahogy ígértem, négy gimnazista rappert láttunk vendégül a sulinkban. Bár a megbeszéltnél egy órával hamarabb érkeztek, de szerencsére nem estünk pánikba. Eleinte csak négy-öt érdeklődő állt az ajtóban. Egy percre hátramentem a színpadhoz megnézni, kezdhetünk-e, s mire visszajöttem, már rengetegen álltak az ajtóban. Ennek persze nagyon megörültem, és már alig vártam a kezdést. Vivi és a srácok öt számot adtak elő, valamint még egy bónusz számot egyfajta ajándékként. A koncertnek, ahogyan reméltem, nagy sikere volt a diákok körében. A rapperek közben elárulták nekem, hogy ez volt az első „idegenbeni” fellépésük. Háromnegyed három körül fejeződött be a koncert, s ezután mindenki számára jöhetett a jól megérdemelt péntek délután.

Gáspár Sanyi
Elnök, DiákönkormányzatFöld Napja brigád

Április 26-án megvalósult a Diákönkormányzat által kezdeményezett Föld Napja brigád, melynek keretén belül a város által kijelölt területeken az eldobált, felhalmozódott szemetet segítettünk összegyűjteni. Az alsó és felső tagozatos diákok két különböző helyre voltak beosztva. Az alsó tagozatosok a régi focipályán dolgoztak, míg a felső tagozatos diákok a Nagyhegyen próbálták összegyűjteni a mások által széthagyott hulladékot. Nagy hőség volt aznap, így még a leégés veszélye is fenyegetett minket. De megérte a fáradságot, mert így mi is hozzájárultunk Földünk tisztábbá és szebbé tételéhez.

Gáspár Sanyi
elnök, DiákönkormányzatMostantól Facebookon és Twitteren is!


Házhoz jön az információ, mondhatnánk, és valóban! Örömmel tudatjuk minden kedves látogatónkkal, hogy mostantól nem csak itt, az iskola weboldalán, értesülhetnek az iskolai eseményekről, rendezvényekről vagy versenyekről, hanem a Facebookon és a Twitteren keresztül is.

Ahhoz, hogy az információ ténylegesen házhoz jöjjön, csupán lájkolni kell az iskola facebookos oldalát, és ezek után, már automatikusan meg fognak jelenni a követőink hírfolyamában az aktuális információk és történések.

Reméljük, ezek az új információs csatornák gyorsabbá és közvetlenebbé teszik majd a kommunikációt a szülők, a diákok és iskolánk között.

https://www.facebook.com/aikiralyhelmec
https://twitter.com/aikiralyhelmec

Berta István

Karate edzések


Karate edzések indultak az iskolánkon Šimko Gyula vezetésével, amelyet hétfőn és pénteken lehet látogatni. Nagyon jó sport, testileg és lelkileg is megacéloz, éppen ezért ajánljuk mindenki figyelmébe.

Berta István

Ki Mit Tud?


Gondolom, azt már mindenki tudja, hogy volt nekünk egy iskolai fordulónk. Nos, akik ezen továbbjutottak, eljuthattak a városi Ki Mit Tud?- ra, ahol nagyobb nézőközönség előtt, több versenyzővel szemben megmutathatták, hogy valóban, ki mit tud?

Erre a versenyre április 29-én, 15.30-tól került sor a Művelődési Ház nagytermében. Körmöndi Kriszti és én színpadra hívtuk iskolánk igazgatónőjét, Novella Ivettet, aki köszöntő beszéde után megnyitotta a versenyt. Ezután színpadra lépett az első versenyző, majd a második, harmadik, egészen a huszonkettedikig. Mikor mindenki bemutatta az általa hozott produkciót, a zsűri elvonult értékelni. Egy hosszabb, fél órás, 40 perces tanácskozás után végül megszületett a végeredmény.

A nyertesek ajándékcsomagot kaptak, benne mindenféle finomsággal. Ahogy láttam, volt ott csoki, keksz, cukorka-egyszóval elégedett lehetett, aki kapott ilyet.

Gratulálunk az első helyezetteknek, és természetesen azoknak is, akik bár nem nyertek, de felléptek. Bátorság és tehetség kell ahhoz, hogy valaki megmérettesse magát egy ilyen versenyen.

Ne keseredjen el az sem, aki nem nyert, és az sem, aki valamilyen oknál fogva nem tudott fellépni. Tervezzük, hogy jövőre már körzeti versenyt is szervezünk. Lesz még lehetőségetek, ne féljetek!

Gáspár Sanyi
Elnök, DÖKSzülői értekezlet


2013. április 22-én szülői értekezletet tartottunk, amelyen a megjelent szülők gyermekeik háromnegyed évi tanulmányi eredményeiről tájékozódhattak.
Az osztály szülői értekezletek előtt az iskola étkezdéjében összülői értekezletre is sor került, ahol iskolánk igazgatónője, Novella Ivett ismertette a szülőkkel az idei tanévben történteket. Az eseményekben bővelkedő háromnegyed évet rendhagyó módon, prezentáció bemutatásával vázolta fel, ami által a szülők alaposabb képet kaphattak az intézményünkben folyó munkáról.Nyitott nap a Királyhelmeci Magyar Tanítási

Nyelvű Alapiskolan


2013. április 10-én iskolánk kitárta kapuit a szülők és a nyilvánosság számára. Vendégeink szervezett program keretén belül óralátogatásokon vettek részt. Az iskola igazgatónője bemutatta az iskola épületét és tájékoztatta a jelenlévőket az iskolában folyó oktató-nevelői és szakköri tevékenységekről, valamint a szülők a pedagógusokkal való kötetlen beszélgetés során választ kaphattak konkrét kérdéseikre is.

A felső tagozat 5. évfolyamában tartottuk a bemutató órákat, a vissza- jelzés szerint nem kis sikerrel. Sok szülő élt a lehetőséggel az 5. évfolyamból, de a jelenlegi negyedikesek és szüleik is kiváncsiak voltak az egyes tanítási órákra. Nem csak a mi iskolánkból, de a környékbeli kisiskolákból is eljöttek a szülők és a kis negyedikesek, hogy betekintést nyerjenek a mindennapi foglalkozásainkba, hogy megtekinthessék iskolánk jól felszerelt szaktantermeit, hogy ismerkedjenek a rájuk váró feladatokkal.

Az 5. A osztályban Leczo Kornélia tanító néni tartott magyar nyelv és irodalom, valamint angol órát, Pandy Csaba biológia, Lázár Terézia matematika, valamint Nagy Katalin szlovák nyelv és irodalom órát.

Az 5. B osztályban Balog Adél magyar nyelv és irodalom, valamint angol nyelv, Lázár Terézia matematika, Nagy Katalin szlovák nyelv és irodalom, Berta István pedig informatika órát tartott. Reméljük, sikerült legalább részben bemutatni úgy a szülőknek, mint a jövő tanítási évben 5. osztályba lépő tanulóknak a felső tagozaton folyó munkát.

PaeDr. Godzsák Renáta – igazgatóhelyettes, 5-9. évfolyam.Ki Mit Tud? iskolai forduló


Sok-sok szervezés után végre megszerveztük a Ki Mit Tud? tehetségkutató verseny iskolai fordulóját. A versenyre 2013.április 26.-án került sor, 14:30 órai kezdettel. Az eleinte számolt 26 produkcióból 13 rajz kategóriában jelentkezett, így ők nem kerültek színpadra. A maradék 13 versenyszámnak csak a felét tekinthettük meg (hét produkciót). A zsűri minden produkció után felmutatta pontozótábláját. Az ötös szám ritkán került elő, amit jómagam is szóvá tettem, de így is sikerült kialakítani egy végleges sorrendet a továbbjutókról:

1. Balasi Zsolt-26 pont (bűvészet)

2. Tóth Antónia- 23 pont (vers és próza)

3. A kis táncos csapat- 21 pont (tánc)

4. Magyar Dávid és Balogh Nikolasz- 20 pont (gitár)

5. Loksa Melinda- 20 pont (vers és próza)

A vártnál több nézőnk is akadt, ennek kifejezetten örültem. „A tömeg tombolt, a versenyzők is tomboltak”-mondanák egy reklámban. Ugyan a mai napra ez nem vonatkozott így konkrétan, de azért jó kis délutánt csaptunk.

És ehhez nem csak én kellettem. Hanem sok mindenki más. Leczo tanárnő, a diáktanács tagjai, Berta tanító bácsi, Sanyi bácsi és még sok mindenki más.

Köszönöm a zsűrinek a véleményezést és a sorrend felállítását, köszönöm Suszter Attilának, hogy útjára indította a mai délutánunkat.

A továbbjutóknak gratulálok, és velük is találkozzunk 2013.április 26-án 15:30 órától a kulturház nagytermében.

Gáspár Sanyi
Elnök, DiákönkormányzatIskolai klub 2013.


„A nevelés célja mindig egy jobb,
Tökéletesebb nemzedék létrehozása.”A Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola mellett működő iskolai klubban, 4 csoportban 106 gyerek részvételével folyik az oktató – nevelői munka.

A csoportok vezetői:
1. csoport: Esznyi Adrianna
2. csoport: Balla Anita
3. csoport: Horosz Valéria
4. csoport: Bystránsky Klára

Az iskolai klubban a gyerekek szakképzett pedagógusok irányítása mellett mélyítik el a tananyagot és irányított foglalkozásokon a hasznos és aktív szabadidő eltöltésére kapnak útmutatását. A délutáni úgynevezett napközis foglalkozások a tanítás befejezésével kezdődnek. A gyerekek gyülekezése a csoport által előre meghatározott rendben történik. Az étkezés a csoportok iskolán belül megosztott rendje szerint zajlik. Étkezés után már a beosztott napirendi program szerint dolgozunk. A tanulmányi foglalkozás során a gyerekek gyakorolják és elmélyítik a tanórára elsajátított tananyagot, elkészítik a házi feladataikat.
A foglalkozások lehetővé teszik a pihenést, regenerálódást, fejlesztik a kreativitást, a művészeti foglalkozások hozzájárulnak a gyermekek finom – motorikájának fejlődéséhez, mely nagy hatással van az iskolai teljesítményekre is.
A munkára való nevelés és esztétikai nevelés foglalkozásain elkészített gyerekmunkák az osztályt és az iskola folyosóját díszítik.
A napközi otthon nevelőnői aktívan bekapcsolódnak a beiratkozási program megvalósításához, játszóházakat szerveznek a helyi óvodák iskolaköteles gyerekei számára.
Az iskolai klub gyerekei örömmel kapcsolódnak be a városi könyvtár foglalkozásaiba is.
A hagyományok ápolása is elsődleges feladatunk. Szeptemberben részt vettünk a város által rendezett szüreti ünnepségen, novemberben tökfaragó délutánt rendeztünk, decemberben izgatottan vártuk a Mikulást. A karácsonyvárás már az adventi időszakban elkezdődött: ablakdíszeket, ajtódíszeket készítettünk, nem hiányozhatott az adventi koszorú elkészítése sem, de igazi karácsonyi hangulatot a mézeskalácssütés teremtette a rá jellemző fűszeres karácsonyi illattal.
Januárban farsangoltunk, márciusban, készültünk a húsvétra díszítettünk, ragasztottunk, festettünk.
A gyerekek nagy örömmel fogadják ezeket a közös foglalkozásokat, fokozódik alkotókedvük és sokat tanulhatnak egymástól.
Az iskolai klub munkáját bemutató írásom célja az volt, hogy a szülők egy kis betekintést nyerjenek az iskolai klub munkájába és a gyerekeik „napközibe” való beíratásával továbbra is támogatják az iskola mellett működő iskolai klubot.

Horosz ValériaTörténelmi vetélkedő


1676. március 27-én született II. Rákóczi Ferenc. A fejedelem születésnapján a sátoraljaújhelyi önkormányzat a Városvédő és Szépítő Egyesülettel közösen immár 22. alkalommal minden évben vetélkedőt rendez a diákok számára. A versenybe idén huszonkét iskola csapata nevezett be. A hazaiak mellett a felvidéki magyar iskolák is képviseltették magukat.
Iskolánk évek óta rendszeres résztvevője a versenynek. Rajtunk kívül Szomotor és Nagytárkány csapata vett még részt a megmérettetésen. A VII. A osztályos Tamás Ádám és Rácz László derekasan helytálltak a könnyűnek semmiképp nem nevezhető feladatok megoldásában. A versenyzők felkészültségét ugyanis szavalatban, a nagyságos fejedelem életét és a szabadságharcot felölelő kérdésekben, activity játékban (fogalmak elmutogatása), valamint szituációs játékban mérte fel a zsűri.
Tanulóink nem vallottak szégyent, hiszen a 22 csapat között a középmezőnyben végeztek.

Felkészítőjük: Pandi ZsuzsaHúsvétváró – játszóház és tojásfestés


Március utolsó hete már a húsvét, az ünnepi készülődés körül forgott (meg persze a húsvéti szünet sem elhanyagolható), bár a zord tél nem adja meg magát egykönnyen. A húsvét ennek ellenére persze nem maradt el, ezért ha húsvét, akkor hímes készítés, tojásfestés. Leczo Kornélia, valamint a nevelő tanító nénik megszervezték és március 25-én délután tető alá is hozták a húsvéti játszóházat és tojásfestést. A felső tagozatról csak az V.A, V.B, VI.B, VII.A, VIII.B osztályok vettek részt a foglalkozáson (a többiek talán szánkózni mentek?), a kicsik viszont annál többen voltak, közülük minden osztály lelkesen díszítette, készítette a szebbnél szebb hímes tojásokat, húsvéti díszeket. A nagyokat Leczo Kornélia, Nagy Katalin és Bajusz Alica tanító nénik segítették a munkában, a kicsiket pedig a nevelő tanító nénik irányították, de az alsó tagozat minden pedagógusa segített, ragasztott, festett, vagyis segített, ahol tudott.

Tompa Mihály Vers– és Prózamondó

Verseny 2012/2013


Iskolai forduló

I. kategória

VERS PRÓZA
Magyar Gábor I.A Bohács Boglárka I.A
Magyar Gergő I.A Štefan Gyula I.B
Szepesi Cyntia I.A Tóth Dávid János I.B
Fekete Ádám I.A Miklós Ádám I.B
Majoros Olívia I.A Kállai Orsolya II.A
Csomós Márton I.B Majer Noémi II.B
Halász Viktória I.B Demeter József III.B
Rácz Anita I.B Szálka Vivien III.B
Szeidler Réka Klaudia I.B Bodzás Zsolt III.B
Iván Patrik I.B Szabó Barbara III.B
Murinčák Bettina II.B
Luczo Emma II.B
Balog Emese III.B
Pandi Ádám III.A


Továbbjutók
Szeidler Réka Klaudia I.B Štefan Gyula I.B
Csomós Márton I.B Majer Noémi II.B
Murinčák Bettina II.B Demeter József III.B
Balog Emese III.B Szálka Vivien III.B
Pandi Ádám III.B Bodzás Zsolt III.B
Tóth Balázs III.B(versenyen kívül)


Felkészítők: Trosko Zita I.A, Máté Adrianna I.B, Bosznay Izabella II.A, Rigó Katalin II.B, Dobos Tímea III.B

II. kategória

VERS PRÓZA
Nagy Evelin IV.B Dako Fanni IV.B
Ténai Lúcia IV.B Liska Nikolas IV.B
Balog Elizabet IV.B Tóth Antónia IV.B
Nagy Balázs IV.B Luczo Janka IV.B
Balla Fanny V.B Novákovics Emese V.B
Dicko Rebeka V.B Kállai Katalin V.A
Horňák Lili V.B Lakatos Csaba V.A
Molnár Bernadett V.B Kopasz Orsolya VI.B
Kertész Viktória V.B
Loksa Melinda V.B


Továbbjutottak a körzeti fordulóra
Nagy Evelin IV.B Dako Fanni IV.B
Nagy Balázs IV.B Tóth Antónia IV.B
Balla Fanny V.B Novákovics Emese V.B
Molnár Bernadett V.B Kopasz Orsolya VI.B
Loksa Melinda VI.B


Felkészítők: Illés Irén IV.B, Balog Adél V.B, Leczo Kornélia V.A, Leho Mónika VI.B

III. kategória

VERS PRÓZA
Ténai Krisztina VII.A Bányácski Alexandra VII.A
Zdibák Ildikó IX.A Bodzás Edina VII.A
Hajdók Virág VII.A
Rácz László VII.A


Továbbjutók
Ténai Krisztina VII.A Bányácski Alexandra VII.A
Zdibák Ildikó IX.A Bodzás Edina VII.A
Hajdók Virág VII.A


Felkészítők: Pandi Zsuzsa

Körzeti fordulóról továbbjutottak a járási fordulóra

VERS PRÓZA
Tóth Balázs (versenyen kívül) III.B Štefan Gyula I.B
Szeidler Réka Klaudia I.B Demeter József III.B
Balog Emese III.B Szálka Vivien III.B
Nagy Evelin IV.B Bodzás Zsolt III.B
Balla Fanny V.B Bányácski Alexandra VII.A
Bodzás Edina VII.A


Járási fordulóról továbbjutottak a kerületi fordulóra
Szeidler Réka Klaudia I.B Bodzás Zsolt III.B
Tóth Balázs III.B Szálka Vivien III.B
Nagy Evelin IV.B
Balla Fanny V.B

Pytagoriada - Matematika verseny

Járási forduló


P3 – 3. évfolyam

Balog Emese III.B 14. hely
Pandi Ádám III.B 8. hely
felkészítő: Dobos Tímea

P4 – 4. évfolyam

Luczo Janka IV.B 35.hely
Nagy Balázs IV.B 11. hely
felkészítő: Illésné Popália Irén

P5 – 5. évfolyam

Balla Fanny V.B (sikeres megoldó) 12. hely
Molnár Bernadett V.B (sikeres megoldó) 11. hely
felkészítő: Lázár Teréz

P6 – 6. évfolyam

Kótka Dániel VI.B
Loksa Melinda VI.B
felkészítő: Berta István

P7 – 7. évfolyam

Tamáš Ádám VII.A
Tóth Vivien VII.A
felkészítő: Berta István

P8 – 8. évfolyam

Körmöndi Krisztián VIII.B
Nagy Richárd VIII.A 2. hely
felkészítő: Majer Tímea
Dobó Nap Nagyszelmencen -

rajzversennyel és történelmi vetélkedővel

összekötve


2013. március 22-én a Karosi Turul Hagyományőrző Egyesület és a Dobó István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Dobó - napot rendezett Nagyszelmencen, melyet rajzversennyel és történelmi vetélkedővel kötöttek össze. A verseny Dobó Istvánról, Eger várának legendás kapitányáról kapta nevét.
Iskolánk 5 fős csapatában két hatodikos , Loksa Melinda és Kótka Dániel, két hetedikes, Jakab Zsófia és Kovács Emese, valamint egy kilencedikes tanuló, Zdibák Ildikó vett részt. Felkészítőik : Leho Mónika és Pandi Zsuzsa tanító nénik voltak.
A verseny – leszámítva az iskoláról készült prezentációt (bemutatkozást) , amibe Dobos András tanító bácsi is besegített, valamint az Egri csillagok című regényből kiválasztott jelenetet, melyet Bajusz Alica tanító néni vitt színre – írásban zajlott.
A résztvevő 7 iskolából – Nagyszelmenc. Vaján, Boly, Tiszacsernő, Nagykapos, Szomotor –végül a 4. helyen végeztünk.
A verseny során sok új élménnyel és tapasztalattal lettünk gazdagabbak.

Pandi Zsuzsa„ISMERD MEG A SZLOVÁK NYELVET“

„POZNAJ SLOVENSKÚ REČ“

Járási forduló


2013. március 19-én került sor Nagykaposon a 8. évfolyam részére szervezett
„Ismerd meg a szlovák nyelvet – Poznaj slovenskú reč“ elnevezésű versenyjárási fordulójára. Iskolánkat Tóth Marián, VIII.B osztályos tanuló képviselte.
Az igényes verseny nagy odafigyelést kívánt meg a 8 versenyzőtől. Nyelvtudásukat négy részfeladatban kellett összemérniük:

- felolvasott szöveg tartalmának visszamondása
- kifejező és hangsúlyos olvasás
- szövegalkotás és annak elmondása 10 különböző szófajú szó    felhasználásával
- fogalmazás elkészítése és előadása adott témára

A versenyzők kiváló szereplése is azt bizonyította, hogy a magyar iskolában is lehetőség van a szlovák nyelv elsajátítására és helyes használatára. A zsűri nehéz helyzetben volt, mert a versenyzők mind nagyon jól teljesítettek. Tóth Marián végül – megérdemelten – arany sávos minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy tovább folytatja a versenyzést a kerületi fordulóban, Kassán. Teljesítményét oklevéllel és könyvjutalommal díjazták, de a verseny során szerzett tapasztalat és a jó hangulat sem elhanyagolható.

Felkészítője: Mgr. Vasko Ilona„Elemet gyűjtök!”


Iskolánk az ősz folyamán kapcsolódott be a Környezetvédelmi Minisztérium által is támogatott elhasznált elemet gyűjtő enviromentális projektbe. Az INSA elemeket gyűjtő és újrahasznosító céggel vettük fel a kapcsolatot, akik a mi kis gyűjtőhelyünkről bérmentve átveszik a lemerült, elhasznált elemeket.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy környezetünk és egészségünk védelmében tanulóink ezáltal is megértsék, és megtapasztalják a veszélyes és súlyosan szennyező hulladékok szeparálásának jelentőségét.
Természetesen az egészséges versenyszellem is szerepet kap a gyűjtés folyamán, hiszen a legtöbb elemet összegyűjtő iskolák, osztályok, illetve tanulók értékes ajándékokkal lesznek jutalmazva Szlovákia szerte.
Iskolánkon az első félévben legtöbbet gyűjtő osztályok a VI. B és az V.B voltak.
A VI.B osztály 163 kg, az V.B osztály 116 kg elemet gyűjtött.

Hajrá, a gyűjtés tovább tart június 1-ig, kapcsolódjatok be minnél többen!Az 1848–49-es szabadságharcra

emlékeztünk


Utassy József: Zúg Március

Én szemfedőlapod lerántom:
Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
Suhog a zászlós tűz a vérben.
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
Úgy kelj föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
Lopnak a bőség kosarából,
A jognak asztalánál lopnak,
Népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
Roppantják ránk a kétszer gyávák.
Talpra Petőfi! Sírodat rázom:
Szólj még egyszer a Szabadságról!2013. március 15-én volt 165 éve annak, hogy több európai városhoz hasonlóan Budapesten is kitört a forradalom, s kezdetét vette a magyar nép szabadságharca. E jeles ünnep alkalmából iskolánk VII. A osztályos tanulói osztályfőnökük, Pandi Zsuzsa tanító néni irányításával ünnepi műsort készítettek. Sajnos, a tervezett időpontban, március 15-én a váratlanul visszatért téli időjárás felülírta a tervüket, mert nemhogy ünnepelni, de még iskolába eljutni is képtelenség volt, Utassy József költő szavaival élve valóban „Zúgott március“. A megemlékezés viszont nem maradt el, március 18-án előbb az alsó, majd a felső tagozat számára mutatták be ünnepi műsorukat, amely végigvezetett bennünket a forradalom és szabadságharc eseményein. Köszönjük a tanító néninek, valamint a VII. A-soknak, hogy felidézték azokat a hősöket, akik meg tudtak halni a szabadságért. A mi dolgunk pedig, hogy tudjunk élni a kiharcolt szabadsággal, az abból adódó jogainkkal, vigyázni gyönyörű anyanyelvünkre és megőrizni emberi és nemzeti értékeinket.


TESZTELÉS (MONITOR) 9 – 2013


2013. március 13-án került sor a Tesztelés9 nevű országos tudásszint felmérő teszt írására, mellyel a kilencedikes diákok tudását mérik matematikából, magyar és szlovák nyelvből. Tanulóink 4 csoportban dolgoztak, összesen 41-en.

Az egyes tantárgyak feladatainak megoldására különböző idő állt a rendelkezésükre:

- matematika : 70 perc
- magyar nyelv és irodalom : 60 perc
- szlovák nyelv és irodalom : 50 perc

Tanulóink véleménye a felmérésről és a feladatokról

Zdibák Ildikó IX. A:

„A matematika teszttől, mint mindenki, úgy én is nagyon féltem. Mielőtt megkaptuk a tesztlapokat, attól tartottam, hogy nagyon nehezek lesznek a példák. Kellemesen meglepődtem, mert szerintem a feladatok viszonylag könnyen megoldhatóak, közepes nehézségűek voltak."

Iván Evelin IX.A:

„A magyar nyelv és irodalom 25 feladatát nem tartottam nehéznek, mivel az anyanyelvén mindenki könnyebben tudja magát kifejezni. Inkább az első feladatok tűntek nehezebbnek, a többi könnyebben ment. Véleményem szerint a három tantárgy közül a magyar nyelvi feladatok voltak a legkönnyebbek."

Illés Angelika IX. A:

„A szlovák nyelv és irodalom feladatokra kaptuk a legkevesebb időt, 50 percet. Főleg szövegértelmezés, nyelvtani feladatok és irodalmi kérdések szerepeltek benne. Szerintem nem voltak nagyon nehezek a kérdések. Számomra az írók, költők időrendi sorrendbe sorolása okozott nehézséget."

Nagy KatalinValentin napi röplabdatorna


Idén márciusban tanáraink újra meghívást kaptak a királyhelmeci Közös Igazgatású Iskola által immár negyedik alkalommal, Tiszacsernőben megrendezett Valentin napi röplabdatornára. A rendezvény lényege, ahogy azt a rendezvény fővédnöke, Beňo Iván igazgató úr köszöntőjében is hangoztatta, a sport által újabb közös élmények szerzése és a kollegiális kapcsolatok ápolása. A résztvevők hosszú mérkőzésekből álló, fáradtságos, de annál izgalmasabb napot tudhattak maguk mögött. A Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanárcsapata a 5. helyen végzett.
SuliBuli 2.


Március 8-án már második alkalommal került sor ebben a tanévben a SuliBuli Dance Party -ra, melynek ötlete Berta István tanító bácsitól származik, aki hamar segítőkre talált úgy a gyerekek, mint a tantestület fiatalabb pedagógusai körében.
Már az első alkalommal is sikerült fergeteges bulit szervezni, amiben nem kis része volt annak, hogy a tanító bácsi kiváló DJ-nek bizonyult. Vargovčík tanító bácsival együtt még egy közös táncot is megtanítottak nekünk, amit aztán elő is adtunk. A második SuliBulin valamivel kevesebben voltunk, de a hangulat most is kiváló volt. Attól volt igazán különleges, hogy magunkra ölthettük a kedvenc sztárunk, esetleg kedvenc történelmi személyek jelmezét . (A nagy többség talán ettől ijedt meg, és nem merték bevállalni, hogy más bőrébe bújjanak – pedig ettől volt igazán buli a buli.)
Na, sebaj, legközelebb lehet, hogy bátrabbak lesznek. Azt gondoljuk, lehetne gyakrabban hasonló buli, esetleg még több programmal színesítve. Számunkra ez nagyon jó kikapcsolódás és felhőtlen szórakozás volt.

Még több ilyet!!!!!
Köszönet a tanító bácsinak a kiváló DJ szerepért, valamint minden segítőnek, aki bármivel is hozzájárult, hogy ez a szuper délután megvalósulhasson!

Világi Virág


Szép Magyar Beszéd – kerületi forduló


2013. március 7-én rendezték meg Kassán a Szép Magyar Beszéd kerületi fordulóját.
A versenyzők három kategóriában mérték össze tudásukat. Az alapiskola negyedikesei, a felső tagozat, és a középiskolások. A versenyzők egy begyakorolt, majd egy ismeretlen szöveget olvastak fel, s végül fogalmazást kellett írniuk adott témákra, s azt élvezhetően elő kellett adniuk.

Iskolánkat az első kategóriában Nagy Evelin IV. B osztályos tanuló, a második kategóriában pedig Bók Viktória VIII. A osztályos tanuló képviselte. Felkészítőik Illés Irén és Leho Mónika.

Az országos döntőbe Bók Viktória jutott tovább, amelyre szintén Kassán kerül sor 2013. április 17-19. között.Zrínyi Ilona matematikaverseny


A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezte a Zrínyi Ilona matematikaversenyt.
Tanulóink a Kassán megrendezett megyei fordulóban képviselték iskolánkat, melyre 2013. február 15-én került sor 140 versenyző részvételével. Mivel a feladatok a magyarországi tantervre épülnek, ezért az itteni gyerekek nincsenek könnyű helyzetben. Ennek ellenére nem vallottunk szégyent, hiszen több tanulónknak is sikerült az első 10 helyezett közé kerülni, Loksa Melinda VI.A osztályos tanuló pedig első helyezett lett, ezzel bejutott az országos döntőbe.


4. osztály

Ténai Lúcia IV.B --> 11. hely
Juhász Dominik IV.B --> 17. hely
Nagy Evelin IV.B --> 19. hely
Luczo Janka IV.B --> 22. hely
Liska Nikolas IV.B --> 25. hely

Felkészítő: Illés Irén

6. osztály

Loksa Melinda VI.A --> 1.hely
Kiss Emese VI.A --> 20. hely

Felkészítő: Berta István

7. osztály

Tamás Ádám VII.A --> 4. hely
Ténai Krisztina VII.A --> 8. hely

Tóth Vivien VII.A --> 19. hely

Felkészítő: Berta István

8. osztály

Magyar Dávid VIII.A --> 5. hely
Nagy Richárd VIII.A --> 9. hely

Körmöndi Krisztián VIII.B --> 13. hely

Felkészítő: Berta IstvánCupido és Valentin nap


A Diákönkormányzat lehetőséget kínált az iskola diákjainak arra, hogy mindenki eljuttathassa titkos szerelméhez, legjobb barátjához/barátnőjéhez sokatmondó üzenetét, ajándékát. Az akció elég nehézkesen jöhetett létre, ugyanis ezt a szerelem és a szeretet napjára, Bálint napra terveztük, de keresztbe húzta számításainkat a nem várt influenza szünet. Ezért február 27-re halasztottuk a programot.
Amikor elérkezett ez a nap, öten az alkalomhoz illően öltözve indultunk el a harmadik óra kezdetén osztályról osztályra összeszedni a leveleket és ajándékokat. A vártnál több, jóval több ajándékot és levelet gyűjtöttünk össze, nem mellesleg mások nagy örömére. Ugyanis még ugyan ezen a napon szét is osztottuk a leveleket és az ajándékokat a címzettek között.
Köszönöm a segítséget Bányácski Alexának, Bűti Szandinak, Kálmán Esztinek és Körmöndi Krisztiánnak, valamint Nektek, kedves diákok, hogy bekapcsolódtatok ebbe az akcióba. Reméljük, mindenki, aki kapott valami kis meglepetést, örült neki, és azt kapta, amire számított. Mi jól éreztük magunkat egész nap, reméljük ti sem éreztek másként.

Gáspár Sanyi
DÖK elnök

Mécs László szavalóverseny


A Mécs László Emléktársaság XIV. alkalommal rendezte meg idén a Mécs László szavalóversenyt Királyhelmecen. A verseny február 17-én zajlott a Mailáth József Múzeum épületében.
A megmérettetés az előző évekhez hasonlóan korosztályok szerint kategóriákban zajlott. A versenyzők között nem csak bodrogköziek és Ung-vidékiek voltak, de érkeztek versenyzők Kassáról, Szepsiből és a magyarországi Kisvárdáról is.
Az iskolánkat képviselő tanulók a következő helyezéseket érték el:

I.kategória: Szálka Vivien (III.B osztály) - 3. hely
II. kategória: Zdibák Ildikó (IX.A osztály) - 2. hely

A zsűri elnökének különdíját Demeter József (III.B osztály),
Stefan Gyula (I.B osztály), és
Tóth Dávid János
kapták.
A közönség különdíja Kopasz Orsolyáé (VI.A osztály) lett.
Sikeresen szerepelt még Bodzás Edina (VII.A osztály)
Pankovics Andrea (VIII.A osztály)
Körmöndi Krisztián (VIII.B osztály)Magyar gyerek – magyar iskola


„Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján,

Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába.”


A naptári év 1. és 2. hónapja egyben az iskolai beiratkozások időszaka, mely ma is fontos természetes eseménye a gyermek, a család és az iskola életének.

Iskolánkon 2013. február 10 –én zajlott a 2013/2014 – es iskolai évre történő beiratkozás. Az immáron hagyományos ünnepélyes beiratkozás 14:00 órától kezdődött elsőseink verses-zenés összeállításával, melyet Trosko Zita és Máté Adrianna tanító nénik tanítottak be. A köszöntő után iskolánk igazgatónője, Novella Ivett tartott ünnepi beszédet. Ezt követően mutatkoztak be leendő kis elsőseink, akik ajándékcsomagot vehettek át a tanító néniktől. A beiratkozás 2. része kötetlenebbül zajlott az óvodásaink számára, ugyanis Mács Katalin óvó – és táncpedagógus vezetésével a „Hófehérke” című mesét játszották el. A kellemesen elfáradt gyerekek örömmel fogyasztották el a felszolgált frissítőt és süteményt, miközben szüleik hivatalosan beíratták őket intézményünkbe.

A beiratkozási programunk változatossága és látogatottsága valószínűleg összefügg a konkrét beiratkozási számokkal is, ugyanis örömmel vettük tudomásul, hogy ezen a napon 42 lett a jövendő kis elsőseink száma, ami szeptemberig még folyamatosan növekedni fog.

Köszönjük a szülőknek, hogy megtiszteltek bizalmukkal és a beíratás során iskolánkat választották.

Sítanfolyam


2013. február 11-16. között sítanfolyamon vett részt iskolánk felső tagozatának 20 tanulója Máté Adrianna és Géczi Aranka tanító nénik vezetésével.
Idén is Tátralomnicot választották a tanfolyam lebonyolításához, mivel az előző évek tapasztalatai nagyon pozitívak voltak. A szállás és (bőséges) étkezés a Zora panzióban volt, közel a sípályához. A tanfolyam egész ideje alatt kiváló hóviszonyok voltak. Bizonyára ez is hozzájárult ahhoz, hogy minden „ újonc“ megtanult síelni, a haladók pedig tökéletesíthették tudásukat. A tanfolyam, csakúgy, mint az előző években, most is versennyel zárult. Három kategóriában mérték össze tudásukat a síelők, ahol a következő eredmények születtek:

Kezdők:

1. helyezett --> Lipán Lóránt
2. helyezett --> Horňák Lili
3. helyezett --> Novákovics Emese

Középhaladók:

1. helyezett --> Bohács Alexandra
2. helyezett --> Kótka Dániel
3. helyezett --> Kopasz Orsolya

Haladók:

1. helyezett --> Kecskés Kreszcensz
2. helyezett --> Trosko Zsófia
3. helyezett --> Vaszily Tamás

Mgr. Máté Adrianna


Szép Magyar Beszéd – járási forduló


2013. február 7-én és 8-án zajlottak Nagykaposon a Szép Magyar Beszéd kiejtési verseny járási fordulói. Február 7-én az I. kategória, 8-án pedig a II. kategória versenyzői mérték össze tudásukat.

Iskolánkat három tanuló képviselte:
Nagy Evelin – IV.B osztály
Bók Viktória – VIII.A osztály
Illés Angelika – IX.A osztály


A verseny három részből állt: hozott szöveg felolvasása, kapott szöveg felolvasása, fogalmazás készítése és előadása. Tanulóink eredményesen szerepeltek: Nagy Evelin és Bók Viktória is 2. helyezést értek el, ezzel továbbjutottak a kerületi fordulóra, amelyre március 7-én kerül sor Kassán.

Nyitott nap az első évfolyamban


Iskolánkon február elején az előző évekhez hasonlóan nyitott napot tartottunk az első évfolyamban.
Három tanítási órát tekinthettek meg a már első osztályos, valamint a még óvodás, de gyereküket magyar iskolába íratni kívánó gyerekek szülei. Vártuk azokat a szülőket is, akik esetleg még nem döntötték el, melyik iskolát is válasszák. A magyar nyelv, szlovák nyelv, valamint matematika órákon a gyerekek az első félévben szerzett ismeretekről tettek tanúbizonyságot. Természetesen, kicsit izgatottabbak voltak, mint a hétköznapi tanítási órákon, hiszen itt a saját, és idegen szülők előtt is meg kellett mutatni, mit is sajátítottak el az első félévben. A teljesítményük azonban dicsérendő, hiszen a kis elsősök derekasan helytálltak mindhárom osztályban. A három tanítási óra kellemes hangulatban telt, amiért a tanító néniket – Máté Adrianna, Trosko Zita, Géczi Aranka – is köszönet illeti.
Köszönjük mindenkinek, aki részt vett iskolánk nyitott napján, hogy kíváncsi volt az első osztályban folyó munkára, és reméljük, jó tapasztalataikat továbbadják, és a jövőben minél több szülő dönt majd amellett, hogy gyermekének megadja az anyanyelven szerzett tudás lehetőségét.

Mgr. Trosko Zita

Maszkabál


„Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.”

Gazdag Erzsi verse jól tükrözi azt a hangulatot, ami iskolánk étkezdéjében uralkodott január 31-én. A félévi bizonyítványok (illetve értesítők) kiosztása után kezdődhetett a már hagyományos farsangi Maszkabál. Bár a kanál, habverő és máktörő nem jött el, de rajtuk kívül több mint 80 – szemet gyönyörködtető, lélegzetelállító és zsűri rémítő - jelmez vonult fel az iskolai ebédlőben. A zsűritagok attól rémültek meg, hogyan fogják elbírálni és valamiképpen rendszerezni a sok kitűnő és ötletes jelmezt.
A sor elején egy igazi katonai harci repülőgép érkezett. Utána jöttek sorban az ötletesebbnél ötletesebb jelmezek – a teljesség igénye nélkül – hőlégballon, asztal spagettivel megrakva, születésnapi torta, Rubik-kocka, dobókocka, kakukkos óra, iskolaépület, tengeri szörny, indiánok, rongybabák, szebbnél szebb virágok, állatok, focisták, vadnyugati hősök, orvosok, kalózok, mesefigurák, varázslók és még sokáig sorolhatnám. Miután Gáspár Sándor (a Diákönkormányzat elnöke) VIII. A osztályos tanuló mikrofonja előtt mindenki bemutatkozott, jöhetett néhány tiszteletkör, hogy a szűri is alaposan szemügyre vehesse a jelmezeket. A tavalyi évhez hasonlóan idén is volt gyerekzsűri, akik szintén díjazták a résztvevőket. Ezután kezdődött az igazi buli, tánc, szórakozás. Néhány jelmezben bizony nem volt egyszerű a mozgás, ezért pihenni is kellett egy kicsit, s ezt az időt kihasználva néhány nyolcadikos és kilencedikes friss próbabálos tanulónk bemutatta, mit is tanultak meg a tánciskolában. A zsűri döntéséig aztán ismét folytatódott a tánc, majd jöhetett a várva várt eredményhirdetés. Leczo Kornélia tanító néni(aki a zsűri egyik tagja volt), tízes csoportokban szólította a gyerekeket, és természetesen senki nem maradt ajándék nélkül. Gazdára talált a gyerekzsűri díja is, valamint idén is különdíjban részesültek azok az óvodások, akik részt vettek a maszkabálon. Az eredményhirdetés és a tombolahúzás után folytatódott a tánc, az önfeledt szórakozás, amihez a kitűnő zenét Berta István és Gáspár Krisztián tanító bácsik szolgáltatták. A díjakat idén is köszönjük minden kedves támogatónak, akik gondoskodtak arról, hogy senki ne menjen haza üres kézzel.


Köszönjük támogatóinknak:

MÓDA – Szürös Berta
FISCHER – Nagy Mónika és Sándor
GNK – FOTOLAB – Orechovska Klára és Gyula
AVON – kampány a nőkért – Ťahla Éva
OREMUS gyógyszertár – Máté Erzsébet
GOLD ORIENT – ékszerüzlet – Bodzás Éva és László
LIENKA – gyermekruha üzlet – Hegedűs Ildikó
POMO – papírüzlet – Ing. Molnár Árpád
RÉGIÓ – papírüzlet – Fülöp Zoltán
EUROMIX – Novákovics Krisztina és Zsolt
G.A.B.I. – Ing. Iván Kornélia
IRIS virágüzlet – Vaszily Róbert
GEM computer – Némethi Flóra
Magyar könyvesbolt – Gerenyi Olga
Aranypók – Cziránka Jarmila

I.A - Szepesi Tímea
I.B - Miklós Ádám, Tarcali Domonkos, Rácz Anita, Botos Marió, Majernik Ádám, Tóth Dávid János
II.B - Balla Bíborka és családja
III.A - Trunkó Aranka, Sivák Anikó
III.B - Wéber László Botond, Balog Emese, Rapcsák Amália, Andrej Boglárka, Bodzás Zsolt
IV.B osztályközössége, valamint Dako Fanni
Lovas Emőke
Bajusz Alica
Balog Adél
Beiratkozási plakát – rajzverseny


A február a beiratkozás hónapja, s mint ilyen, nagyon fontos szerepet tölt be iskolánk életében is. Számtalan foglalkozással – nyelvi, kézműves, játékos torna – várjuk ilyenkor a kis ovisokat, s igyekszünk megismertetni velük az iskolát, tanító néniket, szaktantermeket.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak a gyerekek, de a szülők is időben értesüljenek a beíratás időpontjáról, amit általában plakátokkal, az iskola, valamint a város weboldalán és hangosbemondóján keresztül tudatunk az érintettekkel. Az iskolatanács decemberi ülésén vetődött fel az ötlet, hogy idén a gyerekeket is bevonhatnánk ebbe a folyamatba. Így született meg a Beiratkozási plakát – rajzverseny gondolata, amit néhány napon meg is hirdettünk az alsó és felső tagozaton egyaránt. Az ötlet sikeresnek bizonyult, mivel sok szép és ötletes beiratkozási plakát készült, amelyeket a gyerekek vagy önállóan, vagy csoportmunkával készítettek el. A legsikeresebb plakátok a város különböző pontjain hirdetik a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat. Ezen kívül a legötletesebb munkák készítői tárgyi jutalomban is részesültek:


5 -9. évfolyam:

1. Bohács Alexandra – 6. évfolyam
2. Loksa Melinda - 6. évfolyam

1 -4. évfolyam:

1. Bodzás Zsolt, Pokol Lilla Júlia, Kása Melinda, Sunitra Máté –     III.B osztály
2. Majoros Olívia – I. osztály
3. Dako Fanni, Nagy Evelin, Luczo Janka, Milá Nikoleta IV.B     osztály


Bohács Alexandra - 1. hely.Bodzás Zsolt, Pokol Lilla Júlia, Kása Melinda, Sunitra Máté. - 1. hely.Loksa Melinda - 2. hely.Majoros Olívia - 2. hely.Dako Fanni, Milá Nikoletta, Nagy Evelin, Luczó Janka - 3. hely.Egy este csak rólunk, csak velünk:

PRÓBABÁL


A történet októberben kezdődött. Azt hiszem, egy biológia órán jött be hozzánk, a VIII.A-ba Štofan Ferenc tanár úr, aki felajánlotta, hogy néhány hónapos tánciskola keretén belül megtanulhatjuk az alapvető társastáncok lépéseit, és mindezt egy színvonalas, versenyekkel megtűzdelt próbabálon előadnunk.
Jónéhány ember magasba emelte a kezét, jelezve, hogy ő szeretne beiratkozni.
A legelső próbán általános információkat közölt velünk Štofan tanár úr, majd el is kezdtük az első táncot, mely az angol keringő volt. Nem volt nehéz megtanulni, mert egy mondóka is íródott hozzá: „Lép lép csere, lép lép csere, lép fordul csere, lép fordul csere”. Attól a naptól kezdve a fiúk száma fokozatosan csökkent, és a végére -a kezdeti 11-hez képest- már csak 5-en maradtunk talpon a vidéken.
Az angol keringő volt tehát az a tánc, amivel elindultunk. Szerencsére voltak segítőink is, név szerint Ati, Béci, Roli és Szabi. Ők voltak azok a kisegítők, akiket a tanár úr hívott. Az 5 fiú-20 lány felállás miatt szükség is volt rájuk. Ha ők nem jönnek, nincs próbabálunk. Ezért mindörökre hálásak leszünk nekik!
A próbabál előtti utolsó hét nagyon húzós volt mindegyikünk számára. Az otthoni készülődés mellett minden nap próbáltunk, kihasználva a nagyszünet adta időt.
És eljött az a nap, amit már októbertől vártunk: a próbabál napja.
Délután fél háromkor már ott toporogtunk a gimi bejáratánál, és vártuk, hogy megnyíljon az ajtó. Ez rövid időn belül meg is történt, és beözönlöttünk. Célba vettük az öltözőket. Mire befejeződött a főpróba, és a kissé kényelmetlen fotózáson is túlestünk, eljött a hat óra, és kezdetét vette az igazi BÁL. Izgatottan, de örömmel táncoltuk el a kötelező táncokat. A nagy izgalom miatt már csak azt vettük észre, hogy véget is értek a kötelező körök. A vacsora is elfogyott, a versenyeket is végigizgultuk-szórakoztuk, majd jöhetett a szabad kör. Ezalatt felhőtlen szórakozást, bulizást, rengeteg kacagást értek, amivel valóban felejthetetlenné vált ez az este, amely örökké élni fog szívünkben, és mindig emlékezni fogunk rá!
Köszönjük Štofan tanár úrnak, és kedves feleségének, Štofanné Barna Boglárkának, hogy bevezettek minket a tánc varázslatos világába. Köszönjük a szülőknek, hogy támogattak minket ebben, és hálásak vagyunk a kisegítők önzetlen segítségéért is.
Ma már mindegyikünk polcán ott virít az oklevél, melyen ez áll: TÁNCISKOLA.

Én ajánlani tudom mindenkinek azt, hogy próbáljátok ki, vállaljátok be, mert ez egy lehetőség, tapasztalatszerzés, és higgyétek el, ez nem csupán egy tánciskolai csoport volt, hanem egy nagy család!

Gáspár Sándor
Játszó- és alkotóház


A beiratkozási program keretén belül január 23-án délelőtt játszó és alkotóházat rendeztünk városunk iskolaköteles gyerekei részére. A foglalkozások témája a farsang, farsangi előkészületek voltak. Az óvodás gyerekek 4 csoportban dolgoztak Bystránsky Klára, Horosz Valéria, Eszenyi Adriana és Balla Anita nevelő nénik irányításával. Készültek zacskóbábok, bohócok, farsangi sapkák és szemüvegek. Vidám hangulatban, lázas munkával telt el ez a délelőtt, a jövendő elsősök pedig új élményekkel és sok szép kézimunkával indultak vissza óvodájukba.

Horosz ValériaAngol foglalkozás ovisoknak


A beiratkozási programunk keretén belül 2013. január 16 – án meghívtuk az óvodásokat iskolánkba. Így alkalmunk nyílik megismerkedni egymással és angol „tanulással” eltölteni egy kis időt. Az óvodások félelemmel teli várakozással várták a foglalkozást, melyen igazi iskolásoknak érezhették magukat. Játékos formában ismerkedtünk az angol nyelvvel és a foglalkozás végén a tanultakat egy kifestőn bizonyíthatták. Mindig nagy öröm számunkra, ha boldogan távoznak az ovisok iskolánkból és várják már, hogy ők is ezen intézmény tanulói lehessenek.

Máté AdriannaKarácsonyi műsor


December 20-a volt a 2012-es év utolsó tanítási napja, amely már igencsak ünnepi hangulatban telt.
Sokéves hagyomány már iskolánkon, hogy ezen a napon karácsonyi műsorral búcsúztatjuk az óévet. Az idei utolsó tanítási napon viszont nemcsak iskolánk diákjai mutatkoztak be. Ismét itt volt közöttünk Zsapka Attila verséneklő, aki megzenésített versekkel, karácsonyi dalokkal tette meghittebbé a már amúgy is ünnepi hangulatot.


Az ő műsorát követően először az alsó tagozatos tanulók, majd ezután a felső tagozatosok tekinthették meg gyerekeink karácsonyi műsorát. Elsőként a hittanosok zenés irodalmi köre adott elő karácsonyi dalokat és rövid betlehemes játékot.


Őket a III.B osztály követte verses összeállításával. Az Apróka színjátszó csoport Wass Albert Karácsonyi meséjét állította színpadra.


A Bodrogközi Aprószínpad Tamási Áron karácsonyi történetét játszotta el.


A záró szám idén is a Társastánc csoporté volt, akik a nagysikerű Pomádé című musicalből adtak elő egy részletet.


Az ünnepi műsor végén Novella Ivett igazgatónő, valamint Balog József polgármester úr kívánt kellemes ünnepeket minden tanulónak és pedagógusnak, s ezután következhetett a várva várt karácsonyi szünet.


S u l i B u l i . . .
Látogatás a pékségbenA III.B osztály tanulói egy előre megbeszélt időpontban tanulmányi látogatást tettek a Gazdag pékségben. Az ott dolgozó pékek szívélyesen fogadták a gyerekeket. A műszakvezető rövid előadás keretében ismertette meg a gyerekekkel a kenyérsütés rejtelmeit. Vizuálisan is bemutatták a kenyér készítésének folyamatát a liszt átszitálásától egészen a kenyérsütésig. A gyerekek új ismeretekkel gazdagodva tértek vissza az iskolába.

Dobos Tímea és Horosz Valéria
Adventi koszorú készítéseAz előző évek hagyományát követve Nagy Katalin tanító néni idén is megszervezte azt a kézműves foglalkozást, amelyen a felső tagozat tanulói adventi koszorú készítésével fogadták a karácsonyváró, adventi időszak beköszöntét. A gyerekek osztályfőnökeik segítségével szinte megszámlálhatatlan mennyiségű, szebbnél szebb koszorút varázsoltak elő fenyőgallyak, gyertyák, különböző díszítőelemek felhasználásával. A VII.B osztály kivételével valamennyi osztály részt vett a foglalkozáson, de legaktívabbak az V.B - sek és a IX.A - sok voltak.

Az adventi koszorúk iskolánk előcsarnokát díszítik.

Táncosaink bemutatója a nyugdíjasoknak

rendezett délutánonKirályhelmec városa idén sem feledkezett meg nyugdíjas polgárairól , és 2012. november 28-án műsoros délutánt szervezett számukra, melyre meghívták az iskolánk mellett működő formációs tánccsoportot is. A gyerekek nagy izgalommal várták, hogy bemutathassák a világhírű, klasszikus musical, a Pomádé zenéjére készült táncukat. Az előző évi, kicsi komolyabb bécsi keringő után ezzel a tánccal is nagy sikert arattak. Nagyon jól esett, hogy a polgármester úrtól külön dicséretet is kapott a csoport.

Vargovčík Róbert
Határon-túli diákszínjátszó körök

találkozójaNagy izgalommal várták 2012. november 20-21.-ét az alsó tagozat mellett működő Apróka színjátszó csoport tagjai, akik meghívást kaptak Kisvárdára, a Határon-túli diákszínjátszó körök találkozójára. Az év végi gálaműsoron bemutatott „ Na nehogy már azt hidd, hogy tetsze!l“ című, kortárs költők verseiből készült szerkesztett játékkal neveztek be a vesenyre. 14 csoporttal mérték össze színészi tehetségüket, amelyek között alsó tagozatosoktól gimnazistákig terjedt a korosztály, úgyhogy egyáltalán nem volt könnyű dolguk. A zsűri tagjai az értékeléskor külön kiemelték, hogy nehéz és nagyon dícsérendő vállalkozás volt a mai, legfiatalabb kortárs költők verseihez nyúlni, ezeket színpadra vinni.

Az Apróka színjátszó csoportot Eredményes színpadi teljesítményéért Emléklappal jutalmazták.

Ezt a találkozót első ízben rendezték meg Kisvárdán, de a szervezők reményei szerint jövőre is folytatódik majd, amelyen remélhetőleg mi is ott leszünk.A rendezvényről készült fotók ide kattintva megtekinthetők.
Rendhagyó tornaóraMint minden éven, idén is meglátogattak minket városunk ovisai. A kisgyerekek egy rendhagyó tornaórán vettek részt, amelynek lebonyolításáról Géczi Aranka, Dako Henrietta és Dobos András gondoskodtak. Az óra zenés bemelegítéssel kezdődött, majd az ügyességi feladatok következtek, végezetül a labdajátékokra került a hangsúly és a trambulin is előkerült. Az ovisok nagyon jól érezték magukat, jó kedvvel és hangulatban távoztak a tornaóráról. Várjuk őket jövőre is.
Rendhagyó tornaóraMint minden éven, idén is meglátogattak minket városunk ovisai. A kisgyerekek egy rendhagyó tornaórán vettek részt, amelynek lebonyolításáról Géczi Aranka, Dako Henrietta és Dobos András gondoskodtak. Az óra zenés bemelegítéssel kezdődött, majd az ügyességi feladatok következtek, végezetül a labdajátékokra került a hangsúly és a trambulin is előkerült. Az ovisok nagyon jól érezték magukat, jó kedvvel és hangulatban távoztak a tornaóráról. Várjuk őket jövőre is.
Aktív délelőttA királyhelmeci Szabadidőközpont meghívására 2012. november 9-én diákjaink (Világi Virág VI.B, Bányácski Alexa VII.A, Kovács Emese VII.A, Jakab Zsófia VII.A, Hajdók Virág VII.A, Nagy Richárd VIII.A, Riczo Gábor VII.A, Géresi Dávid VIII.B, Tóth Adrián VII.A, Dócs Krisztián VII.A) színvonalas vetélkedő-délelőttön vettek részt. A lányok Activity-ben mérhették össze tudásukat egymással és a szlovák tanítási nyelvű alapiskola diákjaival. A legügyesebbnek Kovács Emese bizonyult, aki az első helyen végzett. Szorosan mögötte a második helyen iskolánk másik diáklánya, Bányácski Alexa.A fiúk autós vetélkedőben tehettek tanúbizonyságot tudásukról. Képek alapján kellett felismerni az egyes autómárkákat és típusokat. Szoros küzdelmet vívtak diákjaink, amelyben a legjobbnak Riczo Gábor bizonyult az első hely megszerzésével. Gratulálunk diákjainknak.Elmondhatjuk, hogy a diákok nagyon jól érezték magukat. Valóban színvonalas és tartalmas programot köszönhetünk a szervezőknek és a Szabadidőközpont igazgatónőjének, Zsebik Ildikónak.
Iskolai Könyvtári VilágnapAz Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) kezdeményezésére 1999 óta a világ egyre több országában ünneplik októberben az iskolai könyvtárakat. Október negyedik hétfőjén pedig egyre több iskolában tartják meg az Iskolai Könyvtári Világnapot.

E jeles alkalomból mi is csatlakoztunk a Szlovákiai Pedagógiai Könyvtár által meghirdetett versenyhez, melynek fő témája Hans Christian Andersen élete és munkássága volt. Az alsó tagozatos osztályokban a képzőművészeti nevelés órán a gyerekek meghallgatták Andersen: Borsószem hercegkisasszony című meséjét, majd illusztrációt készítettek. A technika szabadon választható volt. Szebbnél-szebb alkotások készültek vízfesték, zsírkréta, vagy színes ceruzák segítségével. A rajzok elbírálására október 22-én az iskolai könyvtárban került sor.

Előtte azonban a gyerekek iskolai könyvtárosunk, Répási Judit (közismertebb nevén Juliska) által készített prezentáció segítségével megismerhették Hans Christian Andersen életét és munkásságát. Ezen kívül érdekességeket tudhattak meg a könyv történetéről, a könyvnyomtatásról, régi és mai könyvtárakról, a papír feltalálásáról, valamint Mátyás király híres könyvtáráról, a Corvináról.

Ezután került sor a rajzok értékelésére. A legügyesebb és legötletesebb kis képzőművészek jutalomban részesültek. Az esemény célja persze, túl azon, hogy megemlékezünk erről a jeles napról, mégiscsak az olvasásra, a könyvek szeretetére és megbecsülésére való nevelés. Juliskának pedig köszönet az ötletért és a kivitelezésért.

Reméljük, jövőre is folytatódik ez a szép hagyomány.

Halloweeni tökpartiAz angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.Iskolánkon régi hagyomány a halloweeni tökparti. Az alsó- és felső tagozatos gyerekek már napokkal az esemény előtt lázasan készülődnek. Gyűjtik a szebbnél-szebb tököket, kiegészítőket és egyéb díszítő elemeket, amelyekkel a tökfaragáson mindenki kitűnhet saját munkájával. Az idei "tökfaragó délutánra" október 25-én került sor. Az alsó tagozatos gyerekek az első emeleten nyüzsögtek. Az osztályfőnökök, nevelőnők és szülők segítségével a kis diákok a hétköznapi sütőtököket, szemet gyönyörködtető díszekké, műalkotásokká varázsolták. A díszítésben a tökök mellett szerepet kaptak az őszi színekben pompázó falevelek, tobozok, gyümölcsök és egyéb kiegészítő elemek is.


Közben a földszinten is lázas "munka" folyt. A felső tagozatos diákok, osztályfőnökeik társaságában, mindent beleadva, egymást túlszárnyalva tettek tanúbizonyságot kreativitásukról. A recept itt is ugyan az volt. Tök, falevél, csipke, toboz, kukoricacsuhé, virágok és egyéb kiegészítők az arzenálban, amelyek felhasználásával minél ötletesebb kreációk születtek.


A fáradhatatlan kezeknek és a kreatív ötleteknek a délutánba nyúló parti végére meg lett az eDarkFireBrickménye. A kész műalkotások az iskola előterében kaptak helyet, a gyerekek hosszasan gyönyörködtek egymás alkotásaiban. Iskolánk igazgatónője, Novella Ivett és Godzsák Renáta, igazgatóhelyettes, elismerő oklevelet adott át minden osztálynak, amelyik résztvevője volt a délutánnak.Dobos András
Itt van az ősz, itt van újra...Az októberi hónapban, Őszi termések felhasználása címmel játszóházat rendeztünk városunk óvodásai részére, melyet iskolánk nevelőnői vezettek. Az első csoport sablonra kukoricaszemeket ragasztott Eszenyi Adrianna tanító néni vezetésével. A második csoportban Balla Anita tanító néni vezetésével falevelekből készült képek születtek. A harmadik csoportban Horosz Valéria tanító néni természetes anyagok (bab, borsó, kukorica, tökmag, napraforgómag) felhasználásával csigát készített az óvodás gyerekekkel. Végül, de nem utolsó sorban, a negyedik csoportban dolgozó gyerekek tökbábuikkal Halloweeni hangulatot teremtettek.
Az idei, őszi játszóház az elmúlt évekhez hasonlítva rendhagyó volt, mivel egy időpontban érkeztek az óvodások, s így alkalom nyílt arra, hogy kötetlenül, játékos formában megismerjék egymást a gyerekek mindhárom óvodából.


Horosz Valéria
nevelőnő


Coop Cup 2012.Október 10-én és 17-én iskolánk tanulói újabb sporteseményen vettek részt. 10-én iskolánk futballcsapata a fiatalabb korosztályban mérhette össze tudását a királyhelmeci műfüves focipályán. A résztvevők között volt a bolyi-, a bodrogszerdahelyi-, a tiszacsernői-, a bélyi- és a királyhelmeci (szlovák tanítási nyelvű) alapiskola. A regelli hideg ellenére sportolóink nagy elánnal vágtak neki a megmérettetésnek. Az idő egyre melegedett és a lelkesedés nem hagyott alább. Gyönyörű gólok és helyzetek után a negyedik helyen végeztünk.

Résztvevők:

Mádi Dávid
Mádi Norbert
Riczo Gábor
Pankovics Bence
Kukó Dominik
Zsíros Károly
Kendi Patrik
Lakatos Dávid

Kíséro pedagógus: Dobos András

Október 17-én az idősebb korosztály megmérettetése következett. Sajnos az időjárás nem könnyítette meg a sportolóink helyzetét. A borongós idő ellenére az előkelő harmadik helyen végeztünk. Gratulálunk!

Résztvevők:

Novákovics Zsolt
Balog Bence
Szepesi Vendel
Balla Ádám
Dócs Krisztián
Abaházi Nikolasz
Lakatos Kálmán

Kíséro pedagógus: Dako Henrietta

Diákolimpia Dunaszerdahely 2012.2012. október 5-én és 6-án diákjaink (Magyar Dávid, Balog Anasztázia, Balog Bence, Világi Virág, Balla Ádám, Dócs Krisztián) a Dunaszerdahelyen megrendezésre kerülő 2012-es Diákolimpián vettek részt, amely a felvidéki magyar iskolák diákjainak részvételével zajlott.
Az ókori görög olimpiák mintájára hirdették meg a szlovákiai magyar alapiskolák felső tagozatos, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok megfelelő korosztályú diákjai számára 2012-ben Diákolimpiát - a sport és a művészetek terén.
A rendezvény a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium közös szervezéseben valósult meg. A verseny társszervezői voltak a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont és a Dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola AkkDarkFireBrickitált Tehetségpontja.
A Diákolimpia célja odairányítani a figyelmet a szlovákiai magyar alapiskolákra, mozgásba hozni mindazokat az egyéni ambíciókra és a közösségi cselekvésre épülő erőforrásokat, melyek a diákság eDarkFireBrickményes fejlődését és sikeres jövőjét szolgálják. A művészeti alkotómunka és a nemes sportvetélkedések öröméből származó egészséges életszemlélet, a tehetségek teljesítményeinek bemutatása önbizalmat ad, s egyben megerősítheti a számbelileg csökkenő felvidéki magyar közösségünk hitét a megmaradásban és a boldogulásban.
A Diákolimpia sportversenyei a regionális fordulókkal kezdődtek az ország tíz pontján. A körzetek kialakítása az iskolai diáklétszámok alapján arányosan történt. A regionális versenyek szervezését a verseny szervezői által felkért pedagógusok vállalták fel.

A Diákolimpia programján a következő sportágak szerepelnek:
Labdajátékok: fiúk - kispályás labdarúgás, lányok - kézilabda. Az országos döntő küzdelmeiben a regionális versenyen első helyezett csapatok vettek részt korosztályi megkülönböztetés nélkül.
Az atlétikai verseny a fiúk és a lányok esetében is négytusa formájában valósult meg az 5-6. évfolyamos és a 7-8. évfolyamos diákok korosztályában egyaránt. A négytusát a következő versenyszámok alkotják: 60 m-es és a 300 m-es síkfutás, a távolugrás és a krikettlabda-dobás. Atlétikában a döntőn a régiókat, a fiúk és lányok esetében korosztályonként 1-1 diák képviselte.
Asztaliteniszben a fiúk és a lányok korosztályi megkülönböztetés nélkül versenyeztek (régiónként 1 fiú és 1 leány került be az országos döntőbe).
A Diákolimpián a jelzett versenyeken kívül az iskolák ajánlásai alapján további sportágak bemutatójára is sor került (pl. küzdősportok, íjászat, baranta, stb.). A Diákolimpia sportversenyeinek rendezője a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium és a Dunaszardahelyi Magán Szabadidőközpont.

Diákjaink a középmezőnyben végeztek. Gratulálunk nekik.
A döntősök névsorát  ide kattintva nézheti meg.

Kattintson a képgalériához.

(forrás: www.felvidek.ma)Magyar Dávid beszámolója a Diákolimpiáról

"Nagyon jó volt az egész. Köszönjük a szervezőknek, hogy ilyen színvonalas versenyt rendeztek. Ezen a rendezvényen lehetőségük volt Szlovákia legjobbjainak megmutatni, hogy mit is tudnak igazán. Személy szerint nagyon jól éreztem magam, megtiszteltetésnek éreztem, hogy részt vehettem egy ilyen színvonalas és rangos eseményen."Akadálymentesített hidak

(Mosty bez bariér)2012. szeptember 19-én került sor a Perbenyiki Szakközépiskolában az Akadálymentesített Hidak - az alkotóképesség és az együttműködés fesztiválja - elnevezésű találkozóra.
A fesztiválon gazdag programokkal várták az érdeklődőket: az egykori Mailáth-kastély kertjében folklórcsoportok, énekkarok és szólisták szórakoztatták a több mint harminc oktatási intézményből érkezett résztvevőt. Bemutatkoztak a régió középiskolái, voltak ügyességi és sportversenyek, színielőadás, divatbemutató, különböző kiállítások, lovaglóiskola és rendőrségi bemutató.. A fesztivál célja idén is az volt, hogy a fogyatékkal élő gyerekek és egészséges társaik találkozhassanak egymással, közösen alkossanak, összemérjék tudásukat, bemutassák egymásnak munkáikat, illetve hogy egy napon át önfeledten szórakozhassanak. A rendezvényen az előző évekhez hasonlóan iskolánk 8. és 9. évfolyamának tanulói is részt vettek az osztályfőnökök - Icsó Edit, Bajusz Alica, Nagy Katalin - valamint Gáspár Krisztián nevelési tanácsadó kíséretében.


BEINDULT A SULIRÁDIÓA harmadik tanítási napon iskolánk életében először csendült fel az általunk működtetett Sulirádió diák műsorvezetőkkel. A sugárzott anyag megszerzésével én, mint ötletgazda foglalkozom, és két segédem – Magyar Dávid és Kálmán Eszter - segítenek nekem ebben. Iskolánk igazgatónője, Novella Ivett örömömre szívélyesen vette a kezdeményezésem és most is támogatja azt. Kezdetben szerdánként reggel fél nyolctól háromnegyed nyolcig hallhatjátok adásainkat, valamint hétfőn, szerdán és pénteken a hatodik óra utáni húsz perces szünetben Zenei Blokkunkat kísérhetitek figyelemmel. Sok munkával jár egy ilyet megszervezni, úgyhogy kérnélek Titeket, hogy nézzétek el nekünk, ha valami csúszik vagy esetleg elmarad. Technikai problémák persze bármikor adódhatnak, ezekért előre is elnézést kérünk. Kísérjétek figyelemmel adásainkat és ha észrevételetek van, jelezzétek nekem. És persze mi is haladunk a korral. Létrehoztam már egy facebook - oldalt is. Csak annyit kell tennetek, hogy a keresőbe beírjátok ezt: Sulirádió, és ha már ott jártok, nyomjatok egy like-ot is.

Gáspár Sanyi


Minimaraton - KassaOktóber 7-én már 17. alkalommal rendezték meg Kassán a Minimaraton futóversenyt. Iskolánkat 14 lelkes gyerek, s nemkülönben lelkes 3 pedagógus képviselte. A 4,2 km-es távot nem kis teljesítmény végigküzdeni, így ezúton is gratulálunk az összes résztvevőnek a kitartáshoz és iskolánk méltó méltó képviseletéhez.

Tanulók

Loksa Dávid - V.B
Stubnya Dylan - VI.A
Bohács Alexandra - VI.B
Kovács Emese - VII.A
Kiss Emese - VI.B
Tóth Nikoleta - VII.B
Kopasz Orsolya - VI.B
Kecskés Kreszcensz - VIII.B
Loksa Melinda - VI.B
Román Alex - VIII.B
Világi Virág - VI.B
Tóth Marián - VIII.B
Mádi Dávid - VI.A
Szepesi Vendel - IX.A

Kísérő pedagógusok:
Géczi Aranka, Berta István, Gáspár Krisztián

Bodrogközi Kulturális FesztiválA Bodrogközi Kulturális Fesztivál programjába idén újra visszakerült a szüreti felvonulás, amibol iskolánk sem maradhatott ki . A napközi otthon nevelőnői – Bystránsky Klára, Horosz Valéria és Balla Anita már az eloző tanév végén, júniusban hozzáláttak a jelmezek, kellékek elkészítéséhez. Kezeik közül szebbnél-szebb szőlőfürtök, virágdíszek, madárijesztő jelmezek kerültek ki. Munkájuk eDarkFireBrickményeként iskolánk az egyik (ha nem a legszebb) színfoltja volt a szüreti felvonulásnak. Ezúton is köszönjük minden diáknak és pedagógusnak, hogy szabadidejüket feláldozva részesei voltak ennek a színpompás eseménynek, s ezzel is öregbítették iskolánk jó hírnevét.Az ügyeskezű napközis tanító nénik nemcsak a szüreti felvonulás kellékeit készítették el, de a sokéves hagyományhoz híven idén is bekapcsolódtak a fesztivál nyitónapján rendezett játszóházba, ahol nyaklánc és karperec fűzését tanították a gyerekeknek.
Bystránsky Klárika és Horosz Valika tanító néniknek volt köszönhető még a Gyümölcs- és zöldségkiállítás egyik legötletesebb és legszínpompásabb őszi termésekből összeállított kompozíciója, amelyet a kiállítást megtekintő látogatók valamennyien megcsodáltak. Ezek az ötletes gyümölcs-és zöldségkosarak most iskolánk bejárati részét díszítik.Tanévnyitó 20122012.szeptember 3-án kezdetét vette a 2012/2013-as iskolai év. Az iskola udvarán felsorakozott tanulókat, valamint az első osztályos gyerekeket és szüleiket városunk alpolgármestere, Kalapos Árpád, valamint iskolánk igazgatónője, Novella Ivett köszöntötte. Az idei tanév egyik legnagyobb sikere, hogy újra három első osztályt, valamint egy O. osztályt nyithattunk. Az alsó tagozaton a megnövekedett gyereklétszámnak köszönhetően nőtt a napközi otthonba beíratott tanulók száma is, ennek köszönhetően újra négy napközis csoport működik majd iskolánkon.

PaedDr. Novella Ivett igazgatónő tanévnyitó beszéde:

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a tanévnyitó ünnepségünkön megjelent valamennyi kedves vendégünket! Köszöntöm az ünnepségünket megtisztelő szülőket, nagyszülőket, pedagógustársaimat, üdvözöllek benneteket kedves tanítványaink és megkülönböztetett szeretettel köszöntöm az iskolánkba ma belépő 1. évfolyamos tanulóinkat!
Idén is rövid volt a nyár, elteltek a nyári vakáció gondtalan napjai. Szeptember van, újra megnyíltak az iskolák kapui. Vidáman, kipihenten, megerősödve és remélem kicsit türelmetlenül vártátok már ezt a mai napot. Mi, pedagógusok is vártunk Benneteket. Az utóbbi napokban csinosítgattuk az osztályokat, szépítgettük a folyosókat, hogy minél otthonosabb környezet várjon itt benneteket. Remélem mindenkinek volt alkalma kipihennie magát, kellemes élményeket szerezni a nyáron, mert nemsokára megkezdődik a kemény munka mindnyájunk számára. Amit most valamennyien érzünk, az a tanév eleji várakozás izgalma. Milyen tanévünk lesz? Mit várunk, mit várhatunk az új tanítási esztendőtől? A kérdés adott, a válasz mégis személyenként eltérő, más és más.
Kedves 1. osztályosok!
A várakozás izgalma talán Bennetek a legerősebb. Izgultok, talán féltek is egy kicsit, hisz csupa ismeretlen dolog, új élet vár itt Benneteket. Talán kevesebb lesz a játék, de sok érdekesség vár majd itt rátok. Az itt töltött szorgalmas évek után középiskolák, főiskolák, egyetemek kapui nyílnak majd meg előttetek. Kívánom, hogy mint idősebb diáktársaitok érezzétek ti is jól magatokat a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában és könnyedén, játszva vegyétek az akadályokat a "Tudás Várának bevétele" során. Itt majd meg tanultok írni, olvasni, számolni, és még sok minden mást is. Arra kérlek benneteket, hogy mindig figyeljetek a tanító nénikre és akkor minden sokkal könnyebb lesz.
Kedves tanítványaink!
Ti már ismeritek iskolánk rendjét, szabályait, szokásait. Kérlek Benneteket, jó példát adva haladjatok most belépő társaitok előtt, szeressétek, segítsétek őket! Tudnotok kell azonban hogy, tőletek is rendszeres, szorgalmas munkát, tisztességes viselkedést, jó tanulmányi eDarkFireBrickményeket várunk el.
Kedves Szülők!
Köszönjük, hogy iskolánkat választották, elhozták gyermekeiket, hogy nálunk szerezzék meg tudásuk alapjait. Megtisztelő mindannyiunk számára ez a bizalom. Mindennapi munkánkkal arra törekszünk, hogy nevelési alapelveinket megtartva, megfeleljünk az Önök elvárásainak. Ehhez azonban folyamatos együttműködésre van szükség, erre törekszik tantestületünk, és ezt kérjük Önöktől is. Az új tanév, újabb feladatokat hoz, amely egyre nagyobb kihívást jelent gyermekeink számára. Fontos, hogy Önök is ott legyenek minden jelentős eseménynél. A gyermek számára az iskolával együttműködve nyújtott segítség a leghatékonyabb. Mindannyian tudjuk, hogy a személyes példamutatás a legfontosabb a gyermeknevelésben. Ehhez kívánok nagyon sok erőt Önöknek és bízom abban, hogy együtt örülhetünk gyermekeink sikereinek.
Tisztelt jelenlévők!
Az új tanév küszöbén arra kérek mindenkit, hogy az előttünk álló időszakban közös akarattal tovább növeljük szeretett iskolánk jó hírnevét. Törekedjünk arra, hogy az év folyamán minél több tanulónk érjen el a versenyeken, különböző megméretetéseken szép sikereket, hogy majd az év végén nagyszerű eDarkFireBrickményekről számolhassunk be. Még egyszer köszönöm a szülők bizalmát, köszönöm a fenntartónknak Királyhelmec város Önkormányzatának, hogy az oktató-nevelő munkánkhoz továbbra is biztosította és biztosítja a szükséges feltételeket.
Ebben az iskolai évben iskolánkon 421 diák tanul majd. Évek óta tapasztaljuk a létszámunk csökkenését ez az év azonban kivételes emelkedet a létszámunk, amely egy biztos jelzés arra, hogy az itt folyó pedagógiai munka kiváló, magas szintű. Ennek ellenére tudjuk, hogy nem tehetjük ölbe a kezünket, hiszen a tehetséggondozást, felzárkóztatást továbbra is fő feladatunknak tekintjük. EDarkFireBrickményként minden diákra kivetíthetően egészségtudatos életmód kialakulását és a tehetségek felszínre jutását várjuk. Kívánom a tanév során ránk váró feladatokhoz legyen elég elhivatottságunk.
Kedves Gyerekek, Szülők, Pedagógusok!
Boldog pillanatokkal, szorgalommal, türelemmel, figyelemmel, erővel és jó egészséggel teli eDarkFireBrickményes tanévet kívánok mindenkinek. Legyen örömteli tanévünk! Legyen áldás ezen az iskolán és a benne munkálkodókon!

"Ha élet zengi be az iskolát
Az élet is derűs iskola lesz"

Ady Endre soraival ezennel megnyitom a 2012/2013-as tanévet.