Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Királyhelmec


Ballagás és ünnepélyes tanévzáró

2018. június 27-én elballagtak kilencedikeseink. 31 diáknak szólt utoljára iskolánk csengője, 31-en búcsúztak diáktársaiktól, tanítóiktól. A pedagógusokat reggel a tanári szobában szépen megterített asztal várta, majd Tóth Antónia szavalata és a szülők köszöntője után valamennyi ballagó diák elbúcsúzott a pedagógusoktól. Ezután az osztályokat járták végig, majd a második emeleti kisszínpadhoz vonultak, ahol mindannyian beírták nevüket az iskola krónikájába. Először a legkisebbek, az elsősök köszöntek el tőlük rövid kis műsorral. A ballagás ünnepi részét megtisztelte jelenlétével városunk polgármestere, Pataki Károly, valamint Leczo Bernadett, a Közös Tanügyi Hivatal vezetője is. Szabó Ferdinánd igazgató úr köszöntője után Pataki Károly polgármester úr Nagy Evelinnek pénzjutalommal járó elismerő oklevelet adott át. Evelin számtalan versenyen képviselte kiemelkedő eredményekkel iskolánkat. A nyolcadikos diákok nevében Kása Krisztina mondott útravalót, majd rövid műsorral elbúcsúztak kilencedikes társaiktól. Miután Ténai Lúcia, Nagy Miriam és Juhász Dominik átadták a nyolcadikosoknak iskolánk vándorbotját, Nagy Evelin mondott köszönő beszédet ballagó társai nevében. Iskolánk vezetősége és az osztályfőnökök könyvjutalommal és oklevelekkel köszönték meg a versenyeken részt vevő diákoknak az elért eredményeket.

Ezek után a ballagó diákok egy szál vörös rózsával köszönték meg szüleiknek az eddigi támogatást, szeretetet, majd Dako Fanni csodálatosan előadott magyar himnuszával ért véget az ünnepség. Délben ünnepi ebéd várta a ballagókat az iskola ebédlőjében.

Minden ballagó diákunknak további sikeres éveket kívánunk, reméljük, az iskolánkban kapott tudás kellőképpen felvértezte őket jövőbeli sikereik eléréséhez.

Ünnepélyes tanévzáró
Június 29-én pontot tettünk a 2017/2018-as tanév végére. Az ünnepélyes tanévzáróra iskolánk udvarán került sor, amelyen nemcsak diákjaink, de nagyon sok szülő is részt vett.

Szabó Ferdinánd igazgató úr ünnepi beszéde után elbúcsúztunk nyugdíjba vonuló kolléganőnktől, Vasko Ilonkától. Iskolánk vezetősége köszönetet mondott Nádasdi János és Szaniszló Ferenc nyugdíjas pedagógusoknak is, akik a tanév során a biológia és kémia órák helyettesítő tanárai voltak.

Az ünnepélyes tanévzárón került sor a papírgyűjtés kiértékelésére is. Majer Noémi szavalatával és a Himnusz hangjaival fejeződött be a közös tanévzáró, majd a tanulók osztályfőnökeik kíséretében bevonultak az osztályokba, hogy átvegyék egész éves munkájuk bizonyítványát, valamint az egyes versenyekért járó okleveleket és könyvjutalmakat.

Minden kedves diákunknak, pedagógus kollégának ezúton kívánunk kellemes, élményekben gazdag nyarat, jó pihenést és feltöltődést a következő tanévre!

A weboldal szerkesztői: Illésné Popála Irén és Dobos AndrásPapírgyűjtés

Szeptemberben az idei tanévre is meghirdettük a papírgyűjtést, melynek kiértékelésére az ünnepélyes tanévzárón került sor.

Eredmények:

Iskolánk tanulói és pedagógusai összesen 4521 kg papírt gyűjtöttek.

Legeredményesebb osztályok:


1. III.B osztály – 971 kg
2. VI.B osztály – 754 kg
3. VII.B osztály – 569 kg

Egyéni eredmények (100 kg-on felül)

Pedagógusok: 1. Rigó Katalin - 128 kg
2. Berta István – 104 kg

Diákok: 1. Pogány Zsófia – III.B, 531 kg
2. Sándor Viktória – I.A, 288 kg
3. Kiss Máté – V.B, 329 kg
4. Szopko Beatrix – VII.B, 270 kg
5. Majerník Ádám – VI.B, 243 kg
6. Palkó Lilla – IV.B, 220 kg
7. Hornyák Gábor – VI.B, 191 kg
8. Fekete Ádám – VI.B, 190 kg
9. Györki Szabolcs Máté – III.B, 177 kg
10. Dobos Emma – III.B, 172 kg
11. Majer Noémi – VII.B , 148 kg
12. Tóth Balázs – VIII.B, 118 kg
13. Balog Máté – V.B, 113 kg
13. Balog Emese – VIII.B, 113 kgJÚNIUSI VERSENYEK

VERSENYEREDMÉNYEK
„Emlékszavalóverseny”

2018. június 3-án a Csemadok Perbenyíki Alapszervezete az Alapiskolával karöltve „Emlékszavalóversenyt” rendezett Oravec Kondás Edit emlékére a perbenyíki görögkatolikus templomban. Iskolánkat 6 tanuló képviselte, valamint a zsűri tagjai között foglalt helyet Szabó Ferdinánd, iskolánk igazgatója.

Aranysávos minősítéssel, oklevéllel, valamint könyvjutalommal díjazták versenyzőinket:

Balog Dávid – I.B osztály
Bodok Bianka, Gáspár Noémi – II.B osztály
Fedor Leila, Pogány Zsófia – III.B osztály
Kendi Ákos – IV.B osztály


Felkészítőjük Kovács Katalin tanító néni volt.

Iskolánk diákjai közül verset mondott még Oláh Vanesa VI.B és Dadu Annamária VII.B osztályos tanuló.

Kenguru – matematikaverseny

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány idén is megrendezte Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyét, melyen a versenykiírás alapján mindenki részt vehet, aki szeret gondolkodni, mert a könnyebb és nehezebb feladatok együtt mindenki számára sikerélményt biztosítanak. A verseny – melyet 89 országban azonos időpontban rendeznek - elsődleges célja a matematika népszerűsítése.

Iskolánk versenyzői közül a legeredményesebb

Dobos Emma III.B osztályos tanuló lett, aki kategóriájában IV. helyezést ért el

Felkészítője Dobos Tímea.

TIT levelező verseny

A Hajdú-Bihar Megyei TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) idén is meghirdette Tehetséggondozó Tanulmányi Versenyét, melyre határon túli iskolák is nevezhetnek, levelező verseny formájában, különböző tantárgyakban. Az alsó és felső tagozaton is népszerű versenybe sok tehetséges tanulónk kapcsolódott be.

Eredmények:

Alsó tagozat: Pogány Zsófia III.B osztály – rajz – 1. hely
Dobos Emma III.B osztály – rajz – 3. hely
Bányácski Orsolya II.B osztály – magyar nyelv – 3. hely
Pankovics Csenge II.B osztály – magyar nyelv- 3. hely

Felső tagozat: Nagy Evelin IX.B osztály – újságírás, angol – 1. hely
Resko Klaudia VIII.B osztály – képregény rajzolás- 1 – hely
Fekete Ádám VI.B osztály – angol – 1. hely
Dubík Sonja Antoinette V.B osztály – rajz – 1. hely
Pcsolinszky Kitty V.B osztály – rajz – 1. hely
Kiss Máté V.B osztály –számítástechnika – 1. hely

A nyertes tanulók oklevélben és könyvjutalomban részesültek.

Olvasni jó!

Országos levelezős olvasási verseny, melybe szintén bekapcsolódtak tanulóink. A verseny célja az olvasás és a könyvek népszerűsítése az általános- és középiskolás tanulók körében. A versenyre nevezési díj fejében (amely a könyvek árát is tartalmazza) jelentkezni lehet az I., vagy az I. és II. félévre. A kapott könyvekhez tartozó feladatlapok alapján kell a megoldólapokat kitölteni és visszaküldeni. Az idei verseny sikeres megoldói:

Gašpar Noémi - II. B osztály
Bodok Bianka - II.B osztály
Pogány Zsófia - III.B osztály

Kapcsolattartó pedagógus Máté Adrianna.VI. Dobó István Emlékverseny

A nagyszelmenci Dobó István Alapiskola 2018. június 8-án történelmi versenyt rendezett Dobó István élete és kora címmel.

4 fős csapatokat vártak. Iskolánkat a VII.B osztály tanulói – Majer Noémi, Murincsák Bettina, Pcsolinsky Chiara, Tóth Krisztina – képviselték, akik Tinódi Lantos Sebestyén csapatként vettek részt a versenyen.

A megmérettetés 2 részből állt:

1., tanulmányi, ahol Dobó koráról, életútjáról, az egri hősökről, Dobó István végrendeletéről, haláláról, temetéséről, illetve az Egri csillagok szereplőiről szerzett tudásukról adtak számot. Ebben a fordulóban a 13 csapat közül a mi lányaink az 5. helyen végeztek.

2., vitézi próba, ahol a versenyzők ügyességüket, rátermettségüket mérték össze. Itt a lányok mindenkit megelőztek, és az 1. helyet szerezték meg.

Felkészítőjük Pandi Zsuzsa tanító néni volt, a versenyre pedig Dobos András tanító bácsi kísérte el a lányokat. Mindannyiuknak gratulálunk!ORSZÁGOS VERSENYEK JÚNIUSBAN

Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny

Poznaj slovenskú reč – Ismerd a szlovák nyelvet

Bár a tanév már erősen a végéhez közelít, júniusban még két versenyzőnkért izgulhattunk, akik országos versenyen képviselték iskolánkat.

Június 4-én és 5-én Rozsnyó adott otthon az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjének. Mi Dobos Emmának, III.B osztályos tanulónknak szorítottunk, aki elismerésre méltóan vette az utolsó akadályt is, és ezüstsávos minősítéssel térhetett haza a versenyről. Emma elmondta, hogy nagyon tetszettek neki a rendezvény kísérőprogramjai, a kézműves foglalkozások, vásári komédia, táncház. Bár nem izgult különösebben, inkább a várakozás volt számára fárasztó, hiszen a 22 versenyző közül 19-ként lépett színpadra. A díjkiosztón már sokkal nagyobb volt az izgalom, és nagyon büszke az elért eredményre, hiszen rengeteg jó mesemondóval kellett felvennie a versenyt. Felkészítője Rigó Katalin tanító néni volt, aki a versenyre is elkísérte.Június 7-én, Érsekújváron került sor az „Ismerd a szlovák nyelvet” verseny országos fordulójára, ahol Ténai Lucia, IX.B osztályos tanuló képviselte iskolánkat. Lucit, elmondása szerint a legjobb felkészítő tanító néni, Miklós Klára kísérte el. A megmérettetésen 5 kerület legjobb versenyzői vehettek részt. A verseny négy kategóriában zajlott, Luci a 2. kategóriában versenyzett. Elmondta, hogy nagyon igényes feladatokkal kellett megbirkózniuk, de minden versenyző igyekezett a legjobbat kihozni magából. A mezőny nagyon erős volt, ezért nem volt könnyű legyőzni az ellenfeleket. A 2. kategóriában 13-an versenyeztek, Luciát végül ezüstsávval díjazta a háromtagú zsűri.

Luciának, Emmának és természetesen a felkészítő pedagógusoknak is kijár a hatalmas gratuláció!Nagy Evelin

Magyar Nyelvért „Hajdók Géza” díj – Ferencváros

Királyhelmec testvérvárosa, Ferencváros, június 1-jén hatodik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Összetartozás Napját.

A 2010 májusában előterjesztett Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslatot 2010. május 31-én iktatta törvénybe az Országgyűlés, mellyel nemzeti emléknappá nyilvánította június 4-ét, az 1920-as Trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve.”

Az eseménysorozat első programjának a Kálvin téri református templom adott otthont, melyre a határon túli testvérvárosok delegációit és diákcsoportjait is meghívta Ferencváros Önkormányzata.

2013-ban a Ferencvárosi Képviselő-testület megalapította a Magyar Nyelvért emlékdíjat, melyet azon határon túli végzős diákok kaphatnak, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt értek el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint tanulmányaikat gimnáziumban vagy középiskolában kívánják folytatni.

Az ünnepi megemlékezésen ünnepélyes keretek között adták át a 2018. évi „Magyar Nyelvért díjakat. Királyhelmecről Hajdók Géza díjban részesült Nagy Evelin, a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola IX. B osztályos tanulója.

Evelin eredményeit osztályfőnöke, Majer Tímea méltatta:

MÉLTATÁS


Nagy Evelin a királyhelmeci alapiskola IX. B osztályát látogatja. Tanulmányi eredménye kimagasló. Ő az a példaértékű tanuló, aki mindig pontosan olyan választ ad tanárai kérdéseire, amelyet azok megálmodnak.

Evelin rendkívül céltudatos, magabiztos, kitartó, megbízható lány. Nem ismer akadályokat, akaratereje irigylésre méltó. Ha valamit a fejébe vesz, addig nem nyugszik, amig el nem éri. Minden lehetőséget megragad önmaga további építésére, fejlesztésére, szabadideje jelentős részét különórák látogatására áldozza fel.

Bár rendkívül sokoldalú leány, mégis inkább a humán oldala a dominánsabb. Nyolc éve zongorázik, szaval, írogat, meghatározó tagja iskolánk színjátszó csoportjának.A versek iránti lelkesedéséből felbuzdulva 2012 óta bekapcsolódik a Tompa Mihály vers - és prózamondó versenybe, 2013-ban az országos elődöntőn bronzsávos minősítést kapott. Idén áprilisban a felvidéki Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjébe is meghívást kapott. Dobogós helyezést ugyan nem ért el, de mi így is nagyon büszkék vagyunk rá.

A magyar nyelv mellett az angolt is nagyon szereti, az ezévi országos angol olimpia versenyen a harmadik legjobbnak bizonyult.

A Hajdú-Bihar Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által meghirdetett Tehetséggondozó Levelezéses Országos Tanulmányi Versenybe is bekapcsolódott. 2013-ban magyar nyelv témakörben hatodik, 2017-ben angol nyelvből az első helyezést érte el.

Bár hatodik évfolyamban abbahagyta a matematika versenyekre való felkészülést, egy-két elismerő oklevelet azért ezen a területen is magáénak tudhat.

Majer Tímea, osztályfőnökMÁJUSI ESEMÉNYEINKSzakmai nap Komáromban

Május 4-én
iskolánk pedagógusai a KIP projekt keretén belül szakmai napon vettek részt a Komáromi Feszty Árpád Általános Iskolában, ahol óralátogatás keretén belül ismerkedhettek meg a módszer alkalmazásával.

Anyák napja – városi ünnepségMájus 11-én
negyedikeseink köszöntötték az édesanyákat a Városi Művelődési Központban rendezett ünnepségen. A IV.A és IV.B osztály tanulói megható verses, zenés irodalmi műsorral kedveskedtek az anyukáknak, nagymamáknak. Eszenyi Adrianna és Szabó Ferdinánd zongora, illetve gitáros kísérete hangulatosabbá és még meghittebbé tette az amúgy is szívhez szóló köszöntő szövegeket, verseket, dalokat. Az ünnepi műsorra Gáspár Kornélia és Kóbori Henrietta tanító nénik készítették fel a gyerekeket.

2. WorkshopMájus 17-én került sor a KIP projekt keretén belül a 2.Workshopra – Műhelymunkára. Az első, januári műhelymunkával ellentétben most nem közös munka zajlott, hanem KIP-es órákat nézhettek meg a meghívottak, akik a következő kínálatból választhattak:

III.B – magyar nyelv – Bosznay Izabella
IV.B – matematika – Gáspár Kornélia
V.B – geográfia – Dobos András
VIII.B – fizika – Godzsák Renáta

Az órák után a pedagógusok szakmai beszélgetés keretén belül vitatták meg a látottakat.

2. Családi napMájus 18-án
tartottuk 2. Családi napunkat, amely az elsőhöz hasonlóan szintén nagyon jól sikerült. Bár az eredeti tervünket áthúzta az esős időjárás, ezért a városi futballpálya helyett újra az iskola falai közé kényszerültünk. Családi napunkra ez alkalommal meghívást kaptak a következő tanév kis elsősei és szüleik, valamint az ötödik évfolyamot nálunk folytató gyerekek és szüleik is. Sajnos, a gulyásfőző verseny is elmaradt, azonban iskolánk tanári csapatának köszönhetően csak elkészült a finom gulyásleves. Azok a szülők és gyerekek, akik ezen a délutánon minket választottak egy kis bemelegítő torna után a következő programok közül választhattak: ügyességi játékok, futóverseny, egészségsátor, tréfás drámajátékok, sakkjáték, ékszerkészítés. A sok közös játék, szórakozás után pedig következhetett a gulyáskóstolás, valamint a finom sütemények, kalácsok, pogácsák mellett egy-egy jóízű beszélgetés.

TermészetiskolaMájus 21-25.
között az alsó tagozat 32 tanulója három pedagógus - Dobos Tímea, Máté Adrianna, Illés Irén - valamint egy egészségügyi nővér – Györki Szilvia - kiséretében a Bélai – Tátrába (Belianske Tatry) utazott. A festői szépségű Zár (Ždiar) településen található Panoráma hotelben tölthettek el öt csodálatos napot, és tekinthették meg a környék nevezetességeit. A kitűnő időjárást és a jó levegőt kihasználva rengeteget túráztak. A második napon egy olyan túristautat járhattak be a Bachleda-völgyben (Bachledová dolina), amelyhez hasonlót még nem építettek Szlovákiában. A fából épített túristaút kb. 24 méter magasan, a fák lombkoronái felett kanyarog. Szerdán a Tarajkához (Hrebienok) kirándultak, ahol a vízesésben gyönyörködhettek, majd csütörtökön a Bélai-Cseppkőbarlangban (Belianska Jaskyňa) csodálhatták a szebbnél-szebb cseppkőképzödményeket. Pénteken meglátogatták a helyi népművészeti múzeumot, ahol régi használati tárgyakat, valamint gazdagon hímzett népviseleti ruhákat mutattak be nekik. Mivel minden jónak vége szakad egyszer, ebéd után rengeteg élménnyel gazdagodva indultak haza.Újabb tanulónk országos versenyen

Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny –
elődöntő, Kisgéres

2018. május 3-án a kisgéresi kultúrház adott otthont az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny elődöntőjének. Iskolánkat népes csapat képviselte. Valamennyien alsó tagozatos tanulók. A verseny célja a hagyományos mesemondás, történetmesélés sajátosságainak megtartása. Kis mesemondóink derekasan helytálltak a versenyen és nagyon szép eredményekkel tértek haza.

Marczi József I.A , Juhász Fruzsina I.B - bronzsávos besorolás

felkészítők Szuperák Mária, Illés Irén

Sivák Lúcia III.A, Pogány Zsófia III.B, Lakatos Sebastián IV.B – ezüstsávos besorolás

felkészítők Rigó Katalin, Gáspár Kornélia

Dobos Emma III.B aranysávos besorolás, ezzel továbbjutó az országos fordulóra

felkészítő Rigó Katalin

Minden versenyzőnek és felkészítőnek gratulálunk, Emmának pedig sok sikert kívánunk az országos versenyen!Corvin Mátyás Tanulmányi és Rajzverseny

A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület a Mátyás király Emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzversenyt hirdetett a magyar tanítási nyelvű általános iskolások számára. Az első elődöntőt Nagyszelmencen rendezték, amelynek a helyi kultúrház adott otthont. A színvonalas vetélkedőn iskolánkat Majer Noémi, Murinčák Bettina, Tóth Krisztina és Lakatos Cynthia képviselte. A megmérettetésen 9 csapatból az előkelő harmadik helyen végeztek.

Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek, Pandi Zsuzsanna tanító néninek!KUKKANTS BE HOZZÁNK!

Daltanulás, hangszersimogató és táncház

Április 25-én folytatódott programsorozatunk az óvodásokkal. Ezúttal egy vidám, táncos délutánra invitáltuk őket és szüleiket. Jöttek is szép számmal az apróságok. A délután első részében Rigó Katalin és Kovács Katalin tanító néniktől tanulhatták meg a Megismerni a kanászt… kezdetű népdalt, majd egyszerű lépésekkel táncot is koreografáltak hozzá. A fiúk igazi kanászokhoz illően botot is kaptak a kezükbe, azzal táncolhattak a kör közepén. A folytatásba bekapcsolódott Kurdi Gábor népzenész és társa, akik különböző népi hangszereket mutattak be a gyerekeknek a hegedűtől a brácsán és a klarinéton át egészen a kecskedudáig. Miután ezeket mind megszólaltatták, kezdődhetett a táncház, ahol a gyerekek és a vállalkozó kedvű szülők együtt tanulták, táncolták a népi játékokat, dalokat, táncokat.

A foglalkozás végén mindenki kellemesen kifáradva, finom sütemény és ízletes tea mellett szusszanhatott egyet.

Májusban is várjuk a kedves szülőket és a gyerekeket iskolánk családi napjára.TEREMTŐ ANYANYELV

szavalóverseny Széphalomban

A Magyar Nyelv Múzeuma 10. születésnapján, 2018. április 25-én rendezte meg hagyományos, „TEREMTŐ ANYANYELV” című szavalóversenyét Széphalomban három korosztály, 5-6. és 7-8. osztályos általános iskolások, középiskolás tanulók és felnőttek számára.

Iskolánkat három tanuló, Tóth Antónia, Ténai Lúcia IX.B, valamint Kása Krisztina VIII.B osztályos tanulók képviselték.

Tóth Antónia 1. helyezést, Kása Krisztina pedig 3. helyezést ért el. Ténai Lucia sikeresen szerepelt és elismerő oklevelet kapott. Felkészítőjük Leczo Kornélia.

GRATULÁLUNK, lányok! Büszkék vagyunk rátok!!!Sulileső – nyílt nap az iskolában

Április 24-én nyitott napra vártuk a kedves szülőket. A nap célja az volt, hogy az iskolánkat látogató gyerekek szülei bepillantást nyerhessenek iskolánk életébe, a tanítási órákon folyó munkába. A szülők az órarend szerinti első órát követhették végig. Az érdeklődés inkább az alsó tagozaton volt nagyobb, a felső tagozatos tanulók már nem lelkesednek annyira a szülői részvételért. Mivel szeptembertől fokozatosan, lépésről lépésre vezetjük be a csoportoktatáson alapuló KIP (Komlex Instrukciós Program) tanítási módszert, a legtöbb osztályban ilyen órát láthattak a szülők. A gyerekek érdeklődéssel kapcsolódtak be a csoportmunkába, ami a módszer egyik alapeleme, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy mindenki aktív résztvevője legyen a tanítási órának.

Reméljük, azok a szülök, aki megtisztelték részvételükkel nyitott napunkat, elégedetten távoztak. Jövőre is folytatjuk hasonló rendezvényeinket, várunk mindenkit sok szeretettel!SPORTVERSENYEK

Diákjaink és pedagógusaink a nyelvi, irodalmi és matematika versenyeken túl a sportversenyeken is eredményesen képviselik iskolánkat Legutóbb a Sátoraljaújhelyen rendezett Kossuth Staféta futóversenyen állt rajthoz tanulóink és pedagógusaink, valamint külsős segítőik népes csapata.

Időpont: április 22.

A rajt helye: Sárospatak, Makovecz tér

Cél: Sátoraljaújhely, Kossuth tér, a táv 12 km.

A csapatok egy-egy tagja a 12 km-es távból 3 km-t futott, a háromfős csapatoknál egy versenyző vállalta be 6 km megtételét.

Eredmények:

legeredményesebb a „Helmeci tanárok 2”csapata volt, ők 1. helyet szereztek, így a dobogó legfelső fokára állhattak fel:

Eszenyi Adrianna, Berta István, Gáspár Sándor, Géczi István – I. hely

Őket a „Helmeci tanárok 1” csapata követte, akik bronzérmesek lettek:

Miklós Klára, Leczo Kornélia, Répási Judit, Géczi Aranka – III.hely

Dikcsapataink eredményei:

„Gepárdok”:

Nagy Miriam, Ténai Lúcia, Majer Noémi, Murinčák Bettina – II. hely

„Hamburgery”:

Eszenyi Levente, Veres Botond, Zdibák Kristóf, Kulcsár Norbert - II.hely

„Névtelenek”:

Dako Fanni, Cseh Fanni, Lakatos Dominika (6 km) – III. hely

„Nyugdíjasok”:

Wéber Botond (6 km), Körmöndi Ákos, Bodzás Zsolt – III. hely

„Futók”:

Pandi Antónia, Rigó Antónia, Berta Fruzsina, Balog Máté

„Szavanna”:

Miklós Ádám, Fekete Ádám, Hornyák Gábor, Kiss Mátyás


„Mc Donald´s Cup 2018A kis focitorna körzeti bajnokságán iskolánk csapata a 2007.9.1. – és fiatalabb korosztály kategóriában lépett pályára, és nagy dicsőséget szereztek iskolánknak, hiszen az 1. helyen végeztek, így továbbjutottak a járási bajnokságra. A verseny Tőketerebesen folytatódik.

A csapat:

Körmöndi Bianka IV.B
Palkó Lilla IV.B
Tárczy Flórián Zsombor IV.B
Novákovics Márk IV.B
Kendi Ákos IV.B
Kállai János IV.B
Körmöndi Kristóf III.B

Edzőjük: Géczi Aranka

A futóknak és a focistáknak is gratulálunk, és további sikereket kívánunk!Teker a suliVégre! Eljött a várva várt április 16. A Teker a suli napja. Mindenki lelkesen várta már, hogy végre ismét kerékpárnyeregbe pattanhasson, és tekerjen jópár kilométert. A rajt ismét Királyhelmecen volt, innen indultunk Perbenyíken keresztül Magyarországra. Majd néhány kilométernyi pedálozás után a dobrai kereszteződéshez érve kettévált a csapat. Ez körülbelül 30 kilométer megtétele után volt. Ez a táv nem volt igazán hosszú és megterhelő számunkra. Útközben megálltunk a bélyi játszótéren. Az időjárás és a társaság is tökéletes volt.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Csak azt sajnáltam, hogy kevés lány vett részt a biciklitúrán. Hajrá csajok! Legközelebb csatlakozzatok hozzánk!

Cseh Fanni, VI.BHatártalanul – táborÁprilis 12-től 15-ig iskolánk 21 diákja két pedagógus – Miklós Klára és Icso Edit - kíséretében a magyarországi Velencei-tónál tölthetett négy felejthetetlen napot. A Magyar Cserkészszövetség meghívására jutottak el a Határtalanul elnevezésű táborba. Az ott töltött napokról írt élménybeszámolót Ténai Lúcia IX.B osztályos tanuló:

Egy újabb kirándulásnak csak örülni lehet, így iskolánk 8. és 9. osztályos tanulói nagy izgatottsággal indultak útnak a Velencei-tó felé, ahol egy háromcsillagos hotelben vártak bennünket lelkes animátoraink április 12-én. Mivel cserkészek között voltunk, nem unatkoztunk egy percig sem. Érkezésünk után tudatták velünk a szabályokat, este pedig egy ismerkedős játékestet tartottunk. Péntek délelőtt a torna, a reggeli és a zászlófelvonás után ellátogattunk a pákozdi Hazafiság iskolájába, ahol rengeteg, számunkra új dolgot megtudhattunk az 1848-as forradalomról, például az akkori öltözetről, a lövészárkokról, a fegyverekről és az irodalomról, amiket kisebb projektekkel, előadásokkal, kisfilmekkel mutattak be. Az ízletes ebéd után következett a cserkészforgó, amin bővebben hallhattunk a cserkészetről, valamint énekeket tanultunk. Ezt követően Székesfehérváron mutattak be nevezetesebb helyeket, mint a bazilika vagy az országalma, majd az ottani Tesco polcain kerestük a szükségesebb élelmiszereket. Az esti program tábortűz volt, ahol mindenki jól szórakozott. Ennek köszönhetően jó hangulatban, mégis fáradtan vonultunk szobáinkba. A szombat délelőttöt az alcsúti arborétumban töltöttük. Nagyon kellemes volt a természetben sétálni. A sok kis ösvény elvezetett bennünket a medveházhoz, a babaházhoz és a kastélyhoz. A kisvasúttal való utazás is egy élmény volt a nagy meleg és a zötykölődés ellenére. Miután megebédeltünk, megnéztünk egy érdekes, tanulságos filmet, majd a tornateremben különféle sportjátékokban próbálhattuk ki magunkat. A szombati és egyben az utolsó esti program egy táncház volt, ahol egy ügyes néptánctanár lépéseit követtük. Mivel aznap a takarodó nem volt szigorúan véve, lefekvés előtt szabadon elfoglalhattuk magunkat. Vasárnap reggel összepakoltunk, megreggeliztünk, és a zászlólevonás, valamint szobapontozás és totók kiértékelése után elbúcsúztunk animátorainktól, és fájó szívvel elindultunk hazafelé.Jeles napok áprilisban

Áprilisban hagyományszerűen megemlékezünk a költészet napjáról, valamint a Föld napjáról.

A magyar költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Kicsit később a naptárban jelölt időpontnál, ám rendkívül színvonalas műsorral köszönthettük a szép versek napját. Iskolánk vendégei voltak ugyanis Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid, akik gyönyörű megzenésített verseket hoztak a gyerekek számára. Régi ismerősökként köszönthettük őket, hiszen az elmúlt években már jártak nálunk. A kisebbek számára gyermekverseket, népdalokat, a nagyobbaknak már komolyabb hangvételű verseket adtak elő. A gyerekek, főleg a kisebbek lelkesen énekelték az ismert dalokat, és tanultak újakat az együttes tagjaival.

A Föld napjaAz első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A felső tagozat tanulói és néhány pedagógus a sátoraljaújhelyi Kossuth Stafétán való részvétellel hívta fel a figyelmet a nap fontosságára. Az alsó tagozat tanulói egy egyhetes projekt keretében készítették el saját munkájukat, amelynek mottója az újrahasznosítás volt. Április 27-én az előadóteremben gyűltek össze, ahol két rövidfilm megtekintése után az egyes évfolyamok bemutatták az általuk készített munkákat, amelyek az iskola földszintjén kapnak majd helyet.Városi Pedagógusnap

Kitüntetést kapott Vasko Ilona, iskolánk pedagógusa

2018. április 6-án a Városi Művelődési Központban került sor a város önkormányzata és a Királyhelmeci Közös Tanügyi Hivatal által közösen rendezett ünnepélyes Városi Pedagógusnapra. Az ünnepségen olyan pedagógusok vehettek át kitüntetést kiemelkedő oktatói-nevelői munkájukért, akiket erre az iskolájuk méltónak ítélt. Tantestületünk egyöntetűen Vasko Ilonát javasolta a kitüntetés átvételére.

Munkásságát Leczo Bernadett, a Közös Tanügyi Hivatal vezetője méltatta.

A Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola magyar-szlovák szakos tanítója 38 éve van a pedagógusi pályán. Szakmailag jól felkészült, hosszú éveken keresztül dolgozott munkaközösség-vezetőként, osztályfőnökként. Életszemlélete humánus, szakmailag jól felkészült. Fáradhatatlanul tevékenykedik a szlovák nyelv eredményes oktatásán. Kiválóan és odaadással segíti a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket. A „Prined“ projekt keretében szlovák nyelvű kommunikációs szakkört vezetett, és folyamatosan dolgozik azon, hogy a szlovák nyelv oktatásának színvonala emelkedjen. Diákjai rendszeresen indulnak a „Poznaj slovenskú reč“ elnevezésű versenyen, melynek megyei és országos fokú megmérettetéseire is eljutnak.

Empatikus készségének köszönhetően igyekszik a diákok érdekeit is szem előtt tartani. Felvállalta és koordinálta a „Detský čin roka“ nevű pályázat gyerekzsűrijének munkáját, aktívan részt vesz az iskolai versenyek és kultúrrendezvények szervezésében.

Vasko Ilona példamutató és lelkiismeretes oktató-nevelő, tantestületének elismert tagja. Kolléganőnknek mi is szívből gratulálunk, további munkájához jó egészséget kívánunk!Angol nyelvi olimpia

2018. január 16-án Tőketerebesen rendezték meg az Angol nyelvi olimpia járási fordulóját, amelyen a Királyhelmeci Alapiskolát Nagy Evelin IX. B osztályos tanuló képviselte. Evelin 13 versenytársát megelőzve az 1. helyen végzett, így továbbjutott a Kassán megrendezett kerületi fordulóba, amely 2018. február 14-én került megrendezésre A Pavol Jozef Šafárik Egyetem Anglisztika és Amerikanisztika Tanszékének impozáns épületében. A 11 résztvevő közül csak a legjobb teljesítményt nyújtó 1. helyezett tanuló juthatott tovább az országos fordulóba. Nagy Evelin ezúttal is bizonyította felkészültségét, és bejutott a döntőbe.Az angol nyelvi olimpia országos fordulójára 2018. március 27-én került sor Pozsonyban. Minden kerületet egy-egy diák képviselt. A szóbeli feladat párbeszédét a versenyző tanulók angol lektorral folytatták. A helyezettek az okleveleket és a díjakat a pozsonyi Prímás palotában vehették át. Az országos megmérettetésen Nagy Evelin 3. helyezett lett. Elismerő oklevelét az oktatási miniszter asszony Martina Lubyová is aláírta.

Leghitelesebben az ő szavai adják vissza a versenyekkel kapcsolatos érzéseit:

Az angol nyelv nagyon közel áll a szívemhez, ezért sem volt kérdés számomra, hogyha lehetőségem van rá, részt szeretnék venni az idén 28. alkalommal megrendezett angol nyelvű versenyen. A verseny egy írásbeli, és egy szóbeli részből állt. Az előbbin felmérték a versenyzők tudását szövegértésből, nyelvtanból, szókincsi ismeretekből, illetve hallás utáni szövegértésből. Az utóbbi két feladatból állt, az elsőn egy képről kellett kitalálnunk egy történetet, a másodikban az egyik zsűritaggal kellett beszélnünk egy adott témáról. A járási illetve kerületi fordulókról csak az első helyezett jutott tovább a következőre. Mind a terebesi, kassai, illetve pozsonyi forduló kimenetele kellemesen meglepett. Különösen a Pozsonyban megszerzett harmadik hely töltött el óriási boldogsággal, és újra bebizonyosodott számomra, hogy megérte/megéri minden egyes óra, amit angol tanulásával, illetve gyakorlásával töltöttem, ill. töltök. Külön köszönet illeti régi és új angol tanáraimat, akik lelkiismeretesen felkészítettek és terelgettek az úton. Köszönettel tartozom továbbá a szüleimnek, valamint nagyapámnak, akik ehhez megteremtették a kellő feltételeket.

Balog Adél, Nagy EvelinÜnnepélyes beiratkozás

Április 11-e nagy nap volt az iskolába készülő óvodások életében. Elérkezett a nap, amikor szüleik hivatalosan is beíratták őket az iskolába. Sokan közülük már ismerősként és egyáltalán nem megszeppenve foglalták el helyüket a kisszínpad nézőterén, hiszen ők azok, akik rendszeres résztvevői a „Kukkants be hozzánk!” programsorozatunknak. Természetesen voltak olyanok is, akik számára még ismeretlen volt a környezet, a tanító nénik. Az ünnepélyes beiratkozás az I.A és B osztályosok köszöntő műsorával indult. Bemutatták, mi mindent tanultak meg a mögöttük álló hét és fél hónap alatt. Ügyesen és bátran szavaltak, énekeltek, mozogtak a színpadon. Felkészítőik az osztályfőnökök, Szuperák Mária és Illésné Popália Irén voltak.

Ezután Dobos Tímea, az alsó tagozat igazgatóhelyettese köszöntötte a szülőket, gyerekeket, valamint a Regionális Tanügyi Hivatal vezetőjét, Leczo Bernadettet, PhDr. Szegedy Edina pszichológust, a helyi óvoda megbízott igazgatóját, Mgr. Kiss Katalint és az óvó néniket.

A köszöntő szavak után színpadra hívta a jövő tanév elsőseit, akik bemutatkoztak és átvették a számukra készített ajándékcsomagokat. Amíg a szülők elintézték a hivatalos formaságokat, a gyerekekkel PhDr. Szegedy Edina pszichológus foglalkozott. Játékos iskolaérettségi teszt formájában mérte fel, hogy milyen területen teljesítenek jól, vagy esetleg miben kell még fejlődni a gyerekeknek az iskola elkezdéséig. A felmérésben segítségünkre voltak az óvónők. Jelenlétük és egy-két kedves szavuk bátrabbá tette a gyerekeket, s ezáltal könnyebben oldották a feladatokat. A szülők ezután a pszichológussal személyesen is megbeszélhették a felmérés eredményeit. Számunkra természetesen mindig az a legfontosabb, hány szülő választja iskolánkat, s ezzel együtt az anyanyelvi oktatást gyermeke számára. Az idei ünnepélyes beiratkozáson 32 gyereket írattak iskolánkba, de mivel a szülők április végéig megtehetik még ezt, ez a szám még nem végleges. A valóban nálunk első osztályt kezdő tanulók száma pedig szeptember 1-jén válik véglegessé.

Illésné Popália IrénVERSENYEK

A tanév második felének első hónapjai – február, március, április – javarészt a versenyekről szólnak. Az iskolai fordulókat követik a körzeti, járási, kerületi, majd az országos fordulók. A különböző versenyekbe számos diákunk kapcsolódik be, sokan jutnak tovább a következő fordulókba, és közülük a legjobbak országos szinten is megmutathatják, mire képesek. Mi büszkék vagyunk minden egyes versenyzőre, érjen el bármilyen eredményt is, hiszen ezek a versenyek elsősorban a tehetségük fejlesztését szolgálják, önbizalomra sarkallnak, és nem utolsó sorban veszíteni is megtanítanak, hiszen egy versenyben nem csak győztesek, vesztesek is vannak.

Legtöbb tanulónk a különböző matematika, szavaló- és prózamondó, nyelvi és történelmi versenybe nevez be.

Az idei tanév idáig lezajlott versenyeinek eredményei:

SZLOVÁK ÉS ANGOL NYELV

Poznaj slovenskú reč – Ismerd meg a szlovák nyelvet - 2018. március 8. – Nagykapos – járási forduló


A nagykaposi Szabadidőközpontban rendezték a verseny járási fordulóját. A megmérettetés memoriterek, értő olvasás, szövegszerkesztés megadott témára, valamint hallott szöveg reprodukálásából állt. Két kategóriában versenyeztek a tanulók.

1. kategória: Bucsi Emma
Kállai Miriam, IV.B osztályos tanulók
Felkészítő: Kovács Katalin

2. kategória: Ténai Lúcia, IX. B – I. helyezett, továbbjutó a kerületi fordulóra
Felkészítő: Miklós Klára

Angol nyelvi olimpia – 2018. március 27., Pozsony - országos 3. hely!

Nagy Evelin, IX. B osztály – járási forduló – 2018. január 16. Terebes - 1. hely
kerületi forduló- február 14. Kassa - 1. hely
országos forduló – március 27. Pozsony - 3. hely
Felkészítő: Balog Adél

Evelinnek ezúton is szívből gratulálunk az országos 3. helyezéshez!!!!!

TÖRTÉNELEM

Rákóczi- vetélkedő – 2018. március 27., Sátoraljaújhely


Idén 27. alkalommal rendezte meg a sátoraljaúhelyi Városvédő és Szépítő Egyesület és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata a II.Rákóczi Ferenc emlékére meghirdetett versenyt, melynek témája II. Rákóczi Ferenc élete és a szabadságharc.

Iskolánkat egy négyfős csapat képviselte:

Lakatos Cynthia, VII.B
Pčolinsky Chiara, VII.B
Kiss Mátyás, VII.B
Cseh Kristóf, VII.B

a csapat 2. helyezést ért el.

A versenyre a sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal Dísztermében került sor. Az öt fordulóból álló megmérettetésen résztvevő 7 csapat (köztük 3 Felvidékről- Bély, Nagytárkány, Királyhelmec), mérte össze tudását.
Tanulóink kiválóan szerepeltek, és Tokaj csapata mögött az előkelő 2. helyen végeztek, valamennyien könyvjutalomban részesültek.

Felkészítők: Pandi Zsuzsa és Dobos András, aki a Rákóczi öröksége prezentáció elkészítésében segítette a csapatot.

MAGYAR NYELV

Tompa Mihály Vers, és Prózamondó Verseny – március 27., Rozsnyó – kerületi forduló


Legsikeresebb szavalóink és prózamondóink a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny kerületi fordulóján versenyeztek Rozsnyón, március 27-én.

I. kategória, vers: Balog Dávid I.B - ezüst minősítés
Dubík Esther Júlia I.B - ezüst minősítés

I. kategória, próza: Köblös Léna I.B – arany minősítés, továbbjutó az országos fordulóra
Pogány Zsófia III.B- arany minősítés, továbbjutó az országos fordulóra


Felkészítők: Illés Irén, Rigó Katalin

II.kategória, próza: Dubík Sonja Antoinette V.B – ezüst minősítés

Felkészítő: Leczo Kornélia

III.kategória, vers: Balog Emese VIII.B – ezüst minősítés

III.kategória, próza: Kása Krisztina VIII.B – ezüst minősítés
Tóth Antónia IX.B - ezüst minősítés

Felkészítők: Icso Edit, Leczo Kornélia

MATEMATIKA

Zrínyi Ilona Matematikaverseny – 2018. február 16., Kassa


2. osztály: Gáspár Noémi (10. hely)
Kulcsár Kristóf Márk

Felkészítő: Máté Adrianna

3. osztály: Dobos Emma (8. hely)
Vígh Gyula
Pósa Bence
Körmöndi Kristóf

Felkészítő: Dobos Tímea

4. osztály: Büti Angelika (16. hely)
Kendi Ákos
Bagos Dorka
Kállai Miriam

Felkészítő: Gáspár Kornélia

5. osztály: Kiss Máté (4. hely)
Sohajda Ákos
Nagy Péter

Felkészítő: Berta István

6. osztály: Miklós Ádám (8. hely)
Bodok Balázs

Felkészítő: Berta István

7. osztály: Lakatos Cynthia (11. hely)
Majer Noémi
Tóth Filip

Felkészítő: Berta István

8. osztály: Pandi Ádám (6. hely)
Tóth Balázs

Felkészítő: Majer Tímea

9. osztály: Ténai Lúcia

Felkészítő: Majer Tímea

Pytagoriada – 2018. március 13. – Terebes

3. osztály: Dobos Emma (2. hely)
Vígh Gyula (7. hely)

Felkészítő: Dobos Tímea

4. osztály: Katkó Kira
Büti Angelika

Felkészítő: Gáspár Kornélia

5. osztály: Kiss Máté( 3. hely)
Balog Máté (4. hely)

Felkészítő: Berta István

6. osztály: Cseh Fanni
Bodok Balázs

Felkészítő: Berta István

7. osztály: Cseh Kristóf (7. hely)
Lakatos Cynthia
Felkészítő: Berta István

8. osztály: Pandi Ádám
Tóth Balázs
Felkészítő: Majer Tímea

Lezajlottak továbbá a Kenguru és a Kalmár László Matematikaversenyek fordulói, melyek eredményeit még várjuk.

Mécs László szavalóverseny – 2017. november 27., Királyhelmec

November 27-én a Bodrogközi Magyar Közösség Háza adott otthont a XVIII. Mécs László szavalóversenynek, melyet az évekig városunkban szolgáló papköltő emlékére rendeznek évente.

A versenybe szép számban neveztek be iskolánk tanulói is:

I.kategória: Gáspár Noémi II.B osztály – 1. helyezett
Dubík Esther Júlia I.B osztály
Balog Dávid I.B osztály

Felkészítő: Kovács Katalin

II. kategória: Dobos Emma III.B osztály - 2. helyezett
Pogány Zsófia III.B osztály – a zsűri különdíja

Felkészítő: Kovács Katalin

III.kategória: Dubík Sonja Antoinette V.B osztály – 2. helyezett
Bodok Balázs VI.B osztály
Miklós Ádám VI.B osztály
Tóth Antónia IX.B osztály

Felkészítők: Pandi Zsuzsa, Leczo Kornélia

Megzenésített vers kategória: Dako Fanni IX.B osztály – 1. helyezett

Felkészítés és gitárkíséret: Dobos András
Cédrus Társulat

A herceg három próbája

Cédrus Társulat

Molnár István református lelkész úr jóvoltából március 16-án iskolánkba látogatott a szegedi Cédrus Társulat, amely a református gyülekezet meghívására és a KOINONIA jótékonysági alap támogatásával érkezett Királyhelmecre. Iskolánk tanulói A herceg három próbája címet viselő előadásukat láthatták.

A mesében 6 különböző karaktert formáztak meg a színészek. A hiú, önző, külsőségeket előtérbe helyező, fényűző gazdagságban felcseperedett herceg a királynő utasítására helyt kell álljon a palotán kívüli világban is. A szeretet, hit, elfogadás motívumaira épülő színpadi előadásban olyan fontos fogalmak játszottak főszerepet, mint az érzelmek, bizalom és a kitartás. A gyerekek lelkesen vettek részt a interaktív előadásban, bíztatták a szereplőket, hogy azok a helyes irányba haladva elnyerhessék megérdemelt jutalmukat.Március 15. – ünnepi műsor

Március 15-én délelőtt az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztünk. Iskolánk kisszínpadán mutatták be felső tagozatos diákjaink azt az ünnepi műsort, amelyet a szabadságharcban elesett hősök tiszteletére készítettek. A felkészítő tanító nénik, Icso Edit és Balog Adél megható és újszerű műsorral készültek nemzeti ünnepünkre. Újszerű volt, mert a megszokott, március 15-én általában sok helyen hallható versek, dalok helyett ritkábban hallhatóakat gyűjtöttek össze és raktak csokorba. Jó volt hallgatni gyerekeink versmondását és gyönyörű énekhangát. A dalokat Szabó Ferdinánd igazgató úr kísérte gitáron. A műsort délután a városi ünnepségen is előadták diákjaink. Köszönet a felkészítőknek és a segítőknek, hogy méltóképpen megemlékezhettünk március 15-ről.


Sulileső

Nyitott nap az 1. évfolyamban

2018. március 14-én nyitott napot tartottunk az 1. évfolyamban, amelyre az elsős gyerekek szülei mellett meghívást kaptak a következő tanévben iskolába lépő ovisok és szüleik is.

A szülők és a gyerekek az I.A és I.B osztályokban egyaránt 3 -3 tanítási órát nézhettek meg.

Az I.A osztályban olvasást, matematikát és szlovák nyelvet, az I.B osztályban olvasást, környezetismeretet és szlovák nyelvet.

Az első tanítási óra előtt Szabó Ferdinánd igazgató úr köszöntötte a szülőket és az ovisokat, valamint Leczo Bernadettet, a Regionális Tanügyi Hivatal vezetőjét.
Az óvodások nagyon fegyelmezetten és érdeklődve szemlélték a történéseket, sőt maguk is bekapcsolódtak a játékokba, rajzos feladatok megoldásába.

A negyedik tanítási órában kötetlen beszélgetésre került sor a szülők és a tanító nénik között. Szuperák Mária és Illésné Popália Irén osztályfőnökök megbeszélték a szülőkkel a látottakat. Jóleső érzés volt hallani az elismerő szavakat a gyerekek tudását és teljesítményét, valamint a tanítási módszereket illetően.Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny

Továbbjutók a kerületi fordulóra – március 27. , Rozsnyó


I.kategória
Vers: Balog Dávid - I.B osztály
Dubík Esther Júlia - I.B osztály

Próza: Köblös Léna - I.B osztály
Pogány Zsófia – III.B osztály

Felkészítők: Illésné Popália Irén, Rigó Katalin

II.kategória

Próza: Dubík Sonja Antoinette – V.B osztály

Felkészítő: Leczo Kornélia

III.kategória

Vers: Balog Emese VIII.B osztály
Próza: Tóth Antónia – IX.B osztály
Kása Krisztina – VIII.B osztály

Felkészítők: Leczo Kornélia, Icso Edit

VI.kategória

Énekelt vers: Dako Fanni - IX.B osztály – felkészítő Dobos András

Járási forduló – március 9., Királyhelmec

I.kategória

Vers: Balog Dávid – I.B osztály
Dubík Esther Júlia – I.B osztály

Próza: Köblös Léna – I.B osztály
Pogány Zsófia – III.B osztály
Vígh Gyula – III. B osztály

II.kategória

Vers: Garan Emília - V.A osztály
Pandi Antónia – V.B osztály
Próza: Dubík Sonja Antoinette – V.B osztály

III.kategória

Vers: Balla Bíborka – VII.B osztály
Balog Emese – VIII.B osztály
Tóth Balázs VIII.B osztály

Próza: Majer Noémi – VII.B osztály
Kása Krisztina – VIII.B osztály
Tóth Antónia - IX.B osztály

Felkészítők: Rigó Katalin, Illésné Popália Irén, Leczo Kornélia, Balog Adél, Icso Edit, Pandi Zsuzsa

Körzeti forduló – február 23., Királyhelmec

I.kategória

Vers: Balog Dávid – I.B osztály
Dubík Esther Júlia – I.B osztály
Marci József – I.A osztály

Próza: Köblös Léna – I.B osztály
Pogány Zsófia – III.B osztály
Vígh Gyula – III.B osztály
Versenyen kívül: Dobos Emma- III.B osztály

II.kategória

Vers: Pandi Antónia – V.B osztály
Garan Emília – V.A osztály
Fekete Ádám – VI.B osztály

Próza: Dubík Sonja Antoinette – V.B osztály
Büti Angelika – IV.B osztály
Miklós Ádám – VI.B osztály
Nagy Péter – V.A osztály

III.kategória

Vers: Balla Bíborka – VIII.B osztály
Balog Emese – VIII.B osztály
Tóth Balázs – VIII.B osztály

Próza: Majer Noémi – VII.B osztály
Murincsák Bettina – VII.B osztály
Kása Krisztina – VIII.B osztály
Tóth Antónia – IX.B osztály

Felkészítők: Szuperák Mária, Illésné Popália Irén, Rigó Katalin, Leczo Kornélia, Balog Adél, Icso Edit, Pandi Zsuzsa

Iskolai forduló – február 22.

I.kategória

Vers: Sándor Viktória, Hornyák Rebeka, Osztroha Benet, Marci József –I.A osztály Balog Dávid, Dubík Esther Júlia – I.B osztály, Gáspár Noémi, Bányácski Orsolya, Bodok Bianka, Tárczy Fruzsina Sára – II.B osztály, Sivák Lúcia – III.A osztály

Próza: Köblös Léna, Pekárik Emília – I.B osztály, Pogány Zsófia, Vígh Gyula, versenyen kívül Dobos Emma – III.B osztály

II.kategória

Vers: Balog Cynthia- IV.A, Garan Emília – V.A, Pandi Antónia, Tóth Orsolya – V.B osztály, Fekete Ádám, Bodok Balázs, Kosztyu Szilveszter – VI.B osztály

Próza: Büti Angelika – IV.B osztály, Dubík Sonja Antoinette- IV.B osztály, Nagy Péter – V.A osztály, Miklós Ádák, Csomós Márton – VI. B osztály

III.kategória

Vers: Balla Bíborka, Bodnár Alexandra - VII.B osztály, Balog Emese, Tóth Balázs – VIII.B osztály, Garani Melánia – VIII.A osztály

Próza: Majer Noémi, Murincsák Bettina, Kiss Mátyás, Tóth Filip – VII.B osztály, Rapcsák Amália-VIII.A osztály, Kása Krisztina, Bodzás Zsolt – VIII. B osztály, Tóth Antónisa – IX.B osztály

Felkészítők: Szuperák Mária, Illésné Popália Irén, Máté Adrianna, Rigó Katalin, Gáspár Kornélia, Kóbori Henrietta, Leczo Kornélia, Balog Adél, Dako Henrietta, Icso Edit, Pandi Zsuzsanna
SZÉP MAGYAR BESZÉD

Kerületi forduló – március 7., Kassa

Kassán rendezték meg március 7-én a Szép Magyar Beszéd kerületi fordulóját. A versenyen a nagykaposi, királyhelmeci, szepsi, buzitai, rozsnyói, bodrogszerdahelyi, bolyi és kassai diákok mérték össze tudásukat.

Iskolánkat az I.kategóriában Szürös Zsófia, V.A osztályos tanuló,
a II. kategóriában Nagy Evelin, IX. B osztályos tanulók képviselték.

Nagy Evelin 3. helyezett lett, ezzel továbbjutott az országos fordulóra!

Felkészítő Balog Adél.

Járási forduló – február 8., Nagykapos


Iskolánkat a nagykaposi járási fordulón Katkó Kyra – IV.B osztály, Szürös Zsófia, V.A osztályos és Nagy Evelin IX.B osztályos tanulók képviselték.

Szürös Zsófia a 3., Nagy Evelin pedig az 1. helyen végzett, így tovább folytatják a versenyzést a kerületi fordulóban, Kassán.

Felkészítők : Kóbori Henrietta, Balog Adél.

Iskolai forduló – február 6.


A Szép Magyar Beszéd kiejtési verseny iskolai fordulójában szép számú versenyzőgárda mérte össze tudását:

I.kategória

Büti Angelika, Katkó Kyra – IV.B osztály
Sohajda Ákos, Makaj Márk, Nagy Péter, Szürös Zsófia – V.A osztály
Kiss Máté, Kozsár Zsombor, Tóth Orsolya, Balog Máté, - V.B osztály
Továbbjutók: Katkó Kyra – IV.B, Szürös Zsófia – V.A
Felkészítők: Kóbori Henrietta, Balog AdélI. Családi nap

Február 9-én újabb eseménnyel bővült a KIP on learning oktatási projekt programsorozata. Családi napot szerveztünk, amelyre meghívást kaptak nemcsak a szülők, de testvérek, nagyszülők is, s amelynek nem titkolt célja volt, hogy a családok és pedagógusok együtt, játszva, sportolva és szórakozva ismerkedhessenek egymással.

A családi nap szervezése izgalmas kihívás volt számunkra, mert egyszerre igyekeztünk szórakoztatni a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.
Két versenyfelhívást is intéztünk a résztvevők felé. A felnőttek a „Nagyanyáink receptjei” elnevezésű süti- és édességversenyre nevezhettek be, a gyerekek pedig „Az én családom” rajzversenyre készíthettek munkákat.
A sütiverseny számunkra is kellemes meglepetést okozott, hiszen ötven „versenymű” közül választhatott a hattagú zsűri – két szülő, két gyerek, két pedagógus.
A rajzversenyre is szép számban érkeztek a családot bemutató rajzok, festmények.
Az I. Családi nap 14:00 órakor rajtolt az iskola kisszínpadán. Szabó Ferdinánd igazgató úr köszöntötte az összegyűlt családokat, vendégeket. Bemutatta a magyarországi Tállyáról érkezett Parapács zenekart, valamint Hudák László gyógymasszőrt.
A technikai eligazítás után a következő foglalkozások várták a csoportokat:
-szabadulószoba, activity játék, asztalitenisz verseny, családfa készítés, krumplilángos sütés, játékos torna, kézműves foglalkozás, táncház a Parapács zenekarral. A csoportok a színes esernyőket tartó pedagógusok köré gyülekezve spontán alakultak, majd egymást váltották a különböző helyszíneken.
A szabadulószobába zárt csoport csak a megadott feladatok megoldása után „nyerhette vissza szabadságát”, az Activity teremben három csoport versenyezhetett mutogatással , rajzolással, körülírással megfejteni a feladatokat, de lehetett családfát készíteni, és kézműveskedni színes papírokból, a tornatermi részben játékos sportversenyek zajlottak, a az iskola gyakorlókonyhájában a napközis tanító nénik vezényletével készült a rengeteg krumplilángos, közben a folyosókon zajlott az asztalitenisz torna.
Az iskola ebédlőjében közben hangszersimogatásra volt mód, ahol a népi hangszereket lehetett megismerni. Itt vette kezdetét fél négykor a fergeteges hangulatú táncház a Parapács zenekarral.
Közben az ebédlő előterében büfé várta a résztvevőket, ahol többek között a pedagógusok által készített édes és sós süteményeket lehetett kóstolni.
Az első emelet egyik osztályterme lett a sütikóstoló terem, ahol bárki kaphatott kóstolót a „ Nagyanyáink receptjeiből” készült finomságokból. Itt a hattagú zsűrinek kellett igazán helytállni, hiszen nekik mind az ötven édességből kóstolni kellett.
A versenyek hivatalos eredményhirdetésére fél hatkor került sor az iskola ebédlőjében.
Először a rajzverseny nyertesei vették át a díjakat: Balog Viktória IV.B, Sivák Lúcia III.B, Görgey Vivien II.B egy –egy különdíjjal gazdagodtak A 3. helyezett Bodok Bianka II.B, II. helyezett Tárczy Fruzsina Sára II.B és I. helyezett Eszenyi Réka IV.B osztályos tanulók lettek.
Ezután az asztalitenisz verseny győzteseit hirdették ki: Majerník Ádám VI.B osztályos tanuló és édesapja Majerník Gábor
A legnagyobb izgalommal a sütiverseny eredményhirdetését várták a résztvevők:
vigaszdíjjal (egy hatalmas fakanállal) jutalmazták Majerník Szilvia zserbóját,
1. helyezett mákos és diós bejglivel Lengyel Erika (díj - Gusto – Finom ízek boltja – Kalapos Árpád)
2. helyezett Cseh Fanni és édesanyja (díj – Gusto – Finom ízek Boltja)
3. helyezett lett Györki Szilvia (díj – Gusto – Finom ízek boltja)
Az I. Családi nap támogatói a Szülői Munkaközösség, Hajdók Pál, valamint Kalapos Árpád és családja voltak.
Mindenkinek hálás köszönet, aki bármilyen formában is hozzájárult ahhoz, hogy ez a nagyszerű délután megvalósulhatott.Sítanfolyam

Minden tanévben lehetőségünk nyílik arra, hogy részt vehessünk egy élményekkel teli, sportos héten, amely nem más, mint a sítanfolyam. Évről évre egyre több jelentkezővel indul útnak az autóbusz, amely idén nem is bizonyult elégségesnek, hiszen 6 gyerek és Máté Adrianna tanító néni vonattal utaztak, mivel nem fértünk el az autóbuszban.

Január 22-én indult a nagy csapat, 50 gyerek, öt pedagógus és egy egészségügyi asszisztens kíséretében az úticél, Tátralomnic felé. Nagy segítség volt számunkra, hogy Pandi Attila bácsi idén is díjmentesen szállította a síléceinket és sícipőinket oda és vissza is, így a csomagjaink kényelmesen elfértek a buszban. Mivel minden a terv szerint haladt, időben megérkeztünk. Azonnal elvarázsoltak minket a Magas-Tátra lenyűgöző téli, havas hegycsúcsai. A szobák birtokbavétele után gyorsan síruhába öltöztünk, és az autóbusz már vitt is minket a sípályához. Mivel sok volt a kezdő síelő, velük négy tanító néni foglalkozott: Máté Adrianna, Géczi Aranka, Gáspár Kornélia és Godzsák Renáta. A középhaladókat Sačko Éva tanító néni igazgatta, a haladókkal pedig Kása Melinda foglalkozott. Az első estét ismerkedéssel, gyors megbeszéléssel és kipakolással töltöttük. Kísérőtanáraink már ekkor izgalmas játékokkal vártak bennünket vacsora után.

A következő napokban a megbeszélt időpontokban találkoztunk az étteremben, ahol mindig kiadós mennyiségű ételt fogyaszthattunk. Minden nap reggel 9 órától délig síeltünk, majd ebéd után ismét visszamentünk a sípályára. Lassan mindenki megtanulta a síelés fortélyait, és egyre magabiztosabban siklottunk lefelé a pályán. Csütörtökön, versenyen mérhettük össze a tudásunkat, külön a fiúk és külön a lányok. A legjobbakat éremmel jutalmazták. A szerdai nap érdekessége volt, hogy sífelszerelés nélkül mentünk a Kőpataki-tóhoz. A kedd estét maszkabállal, a szerdait Ki Mit Tud? Vetélkedővel, a csütörtökit pedig a versenyek kiértékelésével töltöttük. Az esti értékelésnél díjakat kaptunk a versenyekért, a szobák rendbentartásáért, a jelmezbálért és a Ki Mit Tud? vetélkedőért.

Péntek délelőtt fáradtan bár, de kissé szomorúan vettünk búcsút a sípályától, mindannyian sajnáltuk, hogy véget ért ez a csodálatos öt nap.

Ténai Lúcia IX.B, Pokol Lilla, Kása Krisztina VIII.BFélévbúcsúztató jelmezbál

Február 1-jén annak örömére, hogy előző nap mindenki megkapta a jól megérdemelt félévi bizonyítványát, félévbúcsúztató jelmezbált tartottunk az alsó tagozaton. Néhány évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy ha már jelmezbálozunk, akkor aznap ne kelljen tanulni, felmérőt írni, iskolapadban ülni, legyen ez egy jókedvű délelőtt mindenki számára. A legjobban természetesen a legkisebbek, az elsősök izgultak, hiszen számukra ez volt az első iskolai jelmezbál. Fél kilenctől vette kezdetét a jelmezes bevonulás. Az első emeleti zsibongóba jöttek sorra a varázslók, hercegkisasszonyok, vámpírok, Hófehérkék, kalózok, lovagok, állatfigurák, megelevenedett néhány jól ismert mesefigura is. Szabó Ferdinánd igazgató bácsi megnyitóját követően jöhettek a játékok. Széktánc, lufitánc, vonatozás, mindez nagyszerű zene mellett, amit Mulatós Janika – igazi nevén Bagonyi János – szolgáltatott, aki néhány évvel ezelőtt iskolánk diákja volt. Ezúttal is köszönjük neki az önzetlen támogatást, és azt, hogy gyerekeinknek egy valóban fergeteges és felejthetetlen délelőtthöz szolgáltatta a kitűnő zenét. De nemcsak a gyerekek öltöttek jelmezt, hanem az igazgató bácsi és a tanító nénik is, hiszen így volt ez rendjén. A remek hangulaton kívül volt finom süti és ízletes tea is, amit a szakács nénik készítettek. A jelmezes délelőtt végén mindenki édességjutalmat kapott, na meg a jól megérdemelt félévi szünetet.


Helmeczy Mihály Anyanyelvi Vetélkedő

Iskolánk 2018. január 19-én második alkalommal rendezte meg a Helmeczy Mihály Anyanyelvi Vetélkedőt, amelyen hét iskola háromfős csapatai mérhették össze tudásukat. A résztvevők nemcsak a Bodrogközből és az Ungvidékről érkeztek – Bélyből, Nagygéresből, Nagyszelmencről, a helyi gimnáziumból -, hanem Ógyalláról és a magyarországi Komáromból is. A vetélkedő írásbeli része sokrétű tudást igényelt.

A játékos anyanyelvi feladatok mellett a kérdések a nyelvújítást, Királyhelmec történelmét, a városhoz kötődő írók, költők életét és munkásságát is érintették. A feladatlapok kitöltését követően a csapatok verset faragtak a nyelvújító Helmeczy Mihály által alkotott 10 szó felhasználásával. A versenyt az Activity játék zárta.

A vetélkedő szünetében az alapiskola igazgatója, Szabó Ferdinánd beszélgetett Nádasdi Péter színművésszel élete legmeghatározóbb elemeiről: a futballról, a zenéről és a színjátszásról. Az ebédszünet után került sor az eredményhirdetésre.

1. helyen a Királyhelmeci Alapiskola csapata végzett megelőzve a Királyhelmeci Gimnázium és a Nagyszelmenci Alapiskola tanulóit. Az anyanyelvi vetélkedő nyertes csapattagjai mellett díjazva lettek a korábban meghirdetett rajzverseny győztesei is.

Iskolánk győztes csapatának tagjai:

Ténai Lúcia IX.B. Majer Noémi VII.B, Pandi Ádám VIII.B

Felkészítőik Pandi Zsuzsa és Icsó Edit tanító nénik voltak.Workshop

2018. január 18-án 13:00 órai kezdettel a királyhelmeci Alapiskola Csoportmunka kicsit másképp címmel rendezett műhelymunkát. Az esemény a KIP on learning Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belüli nyertes oktatási projekt részeként valósult meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. A műhelymunka központi témája a csoportmunka és annak megvalósítása volt kooperatív technikák segítségével. A kooperatív technikákon túl terítékre került a motiváció és a csoportalkotás témája is.

A Bodrogköz és Ung-vidék pedagógusai mellett a műhelymunkán részt vettek a projekten belüli partneriskolák – a magyarországi Komárom Feszty Árpád Általános Iskola, valamint az Ógyallai Alapiskola pedagógusai is. A megnyitó után Berta István pedagógus, projektvezető tartott rövid, érdekes előadást a motiváció szerepéről a tanítási órán. Máté Adrianna pedagógus a csoportalkotás lehetőségeit vázolta fel, majd a munka három szekcióban folytatódott.

Fecsó Szilárd, az eperjesi Metodikai és Pedagógiai Központ munkatársa, „Csodakamra” címmel tartott foglalkozást. A csodakamrák tekinthetőek a mai múzeumok elődeinek. Ilyen kiállító helyiségeket az iskolák is kialakíthatnak, és az oktatásba belevihetik az élménypedagógia egyik új formáját, a múzeumpedagógiát is. A királyhelmeci Alapiskola is büszkélkedhet egy néprajzi kiállítással, amely a szövés, a fonás, a kenyérsütés egykor használt eszközeit mutatja be. A műhelymunka gyakorlati részében a pedagógusok azt sajátíthatták el, hogyan tudnánk a tanítási órákba belecsempészni a múzeumpedagógia módszereit.

Majer Tímea és Berta István a csoport fejlesztésének szükségszerűségére és céljaira hívta fel a workshopjukon résztvevők figyelmét. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ha a tanárok több figyelmet fordítanak a csoporttagok közötti feszültségek élménypedagógiai és pszichológiai módszerekkel való lecsökkentésére, akkor a tanulók egymás értékeit megismerve és elfogadva, az elméleti és gyakorlati feladatokat is lényegesen jobban oldják meg.

Illésné Popália Irén és Leczo Kornélia a Dráma a tanteremben címet viselő foglakozáson azt mutatták be, hogyan illeszthetők be a drámapedagógia eszközei a csoportmunkába egy osztályfőnöki óra keretén belül, melyet a tolerancia, előítélet és másság kulcsszavak köré építettek fel. A feladatmegoldások és játékok megoldása közben a dramatikus gyakorlatok, a dramatikus játék és a tanítási dráma kapott főszerepet.

A műhelymunkák befejeztével az egyes szekciók beszámolójával ért véget a program.Farsangoltunk az ovisokkal

Január 16-án ismét bekukkantottak hozzánk az ovisok egy vidám, játékos délutánra. A foglalkozás az „Itt a farsang, áll a bál!” címet kapta, ugyanis farsang lévén szerettük volna megismertetni velük a farsangi szokásokat, játékokat.

Ebéd után kissé szorongva nézegettünk ki az ablakon, mivel az időjárás eléggé cudar arcát mutatta. Fújt, havazott, csúsztak az utak, mi pedig izgultunk, hogy emiatt a szülők mihamarabb szeretnék majd gyerekeiket hazavinni az oviból. Szerencsére nem így történt. Fél négy után már megtöltötték az apróságok a kisszínpad előtti teret. Köszöntésképp minden ovis egy-egy színes varázslókalapot kapott a fejére, majd jött egy rövid kis beszélgetés a farsangról, farsangi szokásokról, és kezdődhettek a játékok, versenyek. A zenei alapot a Ghymes zenekar gyerekdalai adták, erre ropták az apró lábak a nyitótáncot. Majd seprűtánccal folytattuk, ami azt jelentette, hogy egy felöltöztetett seprűvel táncolhatott egy kört mindenki. A játékok közben álarckészítés volt a pihentető foglalkozás. Minden gyerek elkészíthette az általa kiválasztott állat maszkját, s a következő versenyek során már ezekben az álarcokban állhattak rajthoz. Nagy örömünkre egy valóban jókedvű, vidám délutánt tölthettünk együtt. Köszönet a kedves szülőknek, hogy ismét érdemesnek érezték elhozni hozzánk csemetéiket. Legközelebb február 13-án várjuk sok szeretettel farsangi fánksütésre a bekukkantani vágyókat.Első helyezett lett Nagy Evelin

az angol nyelvi olimpián

2018. január 16-án Terebesen rendezték meg az Angol nyelvi olimpia járási fordulóját, amelyen a királyhelmeci Alapiskolát Nagy Evelin IX. B osztályos tanuló képviselte. A verseny három fordulóból állt. Az első fordulóban a tanulóknak 35 perc állt rendelkezésére az írásbeli feladatlap kitöltésére. A feladatlap felmérte a versenyzők tudásszintjét nyelvtanból, szókincsük gazdagságát, a hallott és az olvasott szöveg megértésének készségét. Második körben a tanulóknak egy megadott témára kellett párbeszédet folytatniuk a zsűritagokkal. Érvelniük kellett amellett, hogy miért szeretnék a veszélyeket rejtő rendőri pályát választani. Meg kellett győzniük a szüleiket alakító zsűritagokat a pályaválasztásuk helyességéről. A harmadik fordulóban egy kép alapján alkottak történetet. A királyhelmeci Alapiskola diákja, Nagy Evelin 13 versenytársát megelőzve az 1. helyen végzett, így továbbjutott a Kassán megrendezendő kerületi fordulóba.

Gratulálunk Evelinnek és felkészítőinek, és további sikereket kívánunk számára! És természetesen nagyon büszkék vagyunk rá!Ez történt decemberben -

évvégi összefoglalásAz év utolsó hónapja igencsak zsúfolt volt különböző eseményekben, programokban.

December 3-án iskolánk frissen alakult énekkara, a Poszáta mutatkozott be gyönyörű műsorral a Csemadok helyi alapszervezete által rendezett hagyományos Adventi koncerten a Művelődési Központban.

Ugyanezen a napon zajlott a már szintén hagyományos, város által rendezett Mikulás- futás, melyen a rossz időjárás ellenére iskolánkat jónéhány gyerek és pedagógus is képviselte.

December 6-án testvérvárosunk, Ferencváros meghívására Budapestre utazott a harmadik évfolyam néhány tanulója. Mikulás-koncertre szólt a meghívás a Bakáts-téri Zenei Általános Iskolába. Rigó Katali tanító néni vezetésével mutatták be Mikulás-napi műsorukat. Ajéndékként könyveket kaptak a gyerekek, és a Mikulás is meglepett mindenkit gyümölccsel és édességgel. A műsor után még belefért egy rövid városnézés is a programba.

December 6-án természetesen hozzánk is ellátogatott a Mikulás. Minden osztály kapott ajándékcsomagot a Szülői Munkaközösség jóvoltából.

Délután az iskolai klub folyosóját diszkózene töltötte be, ugyanis a napközis gyerekek tartottak Mikulás-napi diszkót. A jó zenét Berta István tanító bácsi szolgáltatta, a jó hangulatot megteremtették a gyerekek.

December 7-én délelőtt a Királyhelmeci Református Egyházközség szervezésében iskolánkba látogatott az abaújvári Palánta református bábcsoport, hogy bemutassák a Csodakönyv címet viselő értékes és tanulságos bábelőadásukat.

December 11-én újra útjára indítottuk a tavaly elkezdett „Kukkants be…“ programsorozatunkat az óvodások részére. Az első foglalkozáson „mézes-mázas délutánt tartottunk. Mézeskalácsot sütöttünk és díszítettünk, valamint az apróságok megismerkedhettek a Luca-napi népszokásokkal.

December 12-13-án a Komplex Instrukciós Program keretén belül iskolánk tanulói Ógyallára látogathattak el. Az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda nemzetközi műveltségi vetélkedőt szervezett, melyet településük híres szülöttéről, Feszty Árpád festőről neveztek el. Iskolánkat három tanuló képviselte a 11 fordulóból álló, komoly felkészülést igénylő versenyen: Lakatos Cyntia (VII.B), Kiss Mátyás (VII.B), Kása Krisztína (VIII.B). Felkészítőik Balog Adél és Leczo Kornélia tanító nénik voltak.

December 15-én került sor a Millenium téren a karácsonyi koccintásra, ahol a város tanintézményei kultúrműsort adtak. Iskolánkat a Poszáta énekkar és a harmadik és negyedik osztály tanulóinak verses-zenés műsora képviselte.

December 18-án a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola sajtótájékoztatón mutatta be a „KIP on learning” Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül elnyert oktatási projektjét, mely a Komplex Instrukciós Program bevezetésére irányul és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg. A sajtótájékoztatóra meghívást kaptak a magyar nyelvű regionális és országos lapok, valamint internetes hírcsatornák szerkesztői, tudósítói, továbbá a bodrogközi és Ung-vidéki alapiskolák igazgatói és a program iránt érdeklődő pedagógusai.

December 20-án a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium Csengettyű kórusát láttuk vendégül. Gyönyörű adventi koncertet hoztak el iskolánk tanulói számára. A „máraisok” minden évben meglepnek minket ezzel a kedves és megható ajándékkal.

December 21-e az utolsó tanítási nap volt a 2017-es évben. Természetesen tanulásról már szó sem volt, hiszen mindenki karácsonyi lázban égett.A kisszínpadon 9:00 órakor kezdődött az ünnepi műsor, amelyen fellépett a harmadikosok csoportja Rigó Katalin tanító néni vezetésével. A negyedik B osztályosok is szerepeltek, őket Kóbori Henrietta és Eszenyi Adrianna tanító nénik készítették fel. Az ötödikesek Leczo Kornélia tanító néni irányítása alatt készítettek gyönyörű karácsonyi műsort. Őket a Poszáta énekkar műsora követte, Majer Tímea és Leczo Kornélia tanító nénik vezetésével. A műsor után Dobos Tímea igazgatóhelyettes kívánt mindenkinek békés karácsonyi ünnepeket.

Az osztályokban egész héten zajlottak a karácsonyi műsorok, az énekkarunk, valamint a harmadikos tanulókból álló csoport meglátogatta karácsonyi műsorával az idősotthonokat és az egyházi intézményeket.Innovatív oktatási projekt a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában

Sajtótájékoztató és projektbemutató

2017. december 18-án a Királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola sajtótájékoztatón mutatta be a „KIP on learning” Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül elnyert oktatási projektjét, mely a Komplex Instrukciós Program bevezetésére irányul és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

A sajtótájékoztatóra meghívást kaptak a magyar nyelvű regionális és országos lapok, valamint internetes hírcsatornák szerkesztői, tudósítói, továbbá a bodrogközi és Ung-vidéki alapiskolák igazgatói és a program iránt érdeklődő pedagógusai. Meghívást kaptak továbbá a helyi középiskolák igazgatói, pedagógusai, akiket Szabó Nándor igazgató köszöntött.

A sajtótájékoztatón Berta István pedagógus, projektvezető mutatta be az új programot, aki elmondta, hogy „az iskola a 2017/2018-as tanévben egy határon átnyúló projekt keretén belül új, hatékonyabb oktatási módszert vezet be. A Komplex Instrukciós Program (KIP) olyan alternatív pedagógiai módszer, mely a különböző társadalmi helyzetű, különböző képességű és teljesítményű gyerekek hatékony együttnevelését tűzte ki célul.

A projekt segítségével a módszer két szlovákiai magyar iskolában, Királyhelmecen és Ógyallán, valamint a magyarországi Komárom Feszty Árpád Általános Iskolájában kerül bevezetésre.

A világszerte kiváló eredményeket hozó tanítási módszer lehetővé teszi a pedagógusok számára a magas szintű csoportmunka szervezését olyan osztályokban, ahol a tanulók között nagy a tudás, és kifejezőkészségbeli különbség.

Partnereink a két említett iskolán kívül a Budapesten működő Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány, akik a pedagógusok továbbképzését biztosítják, valamint a komáromi Rotary Club, amelynek kezdeményezésére a KIP módszer Szlovákiába is eljutott.

A projekt bevezetésére két év áll rendelkezésünkre, majd a következő három évben a módszert alkalmazni kell az oktatásban. Amennyiben a program eredményes lesz, mindenképp folytatni szeretnénk, és a KIP módszert tekintve a Bodrogköz bázisiskolájává válni, ahonnan tovább terjedhet az újszerű oktatási mód a környékbeli tanintézményekbe is. A projekt teljes költségvetése 460 524euró 12 cent. Ebből iskolánk 117 811 euróban részesül, amelyet többek között informatikai és didaktikai eszközök – interaktív táblák, projektorok, notebookok, nyomtatók, tabletek, programozható robotkészletek – beszerzésére, továbbá versenyek, workshopok és műhelymunkák, családi napok szervezésére fordíthatunk.”

A projekt keretében 2017 novemberétől 2018 áprilisáig az iskola valamennyi pedagógusa akkreditált képzésen vesz részt, és az ott elsajátított ismereteket fokozatosan alkalmazzák a tanítási órákon. A pályázat eredményeként létesül egy honlap, kiadnak három könyvet a KIP elméleti és gyakorlati tudnivalóiról, a módszer szlovákiai környezetbe való adaptálásáról, és közös tananyagfejlesztés is zajlik. Az iskolák referencia-központtá fejlődnek, elősegítve a módszer további fejlesztését Magyarországon és Szlovákiában.(Új Szó)

Berta István prezentációja után Majer Tímea matematika-biológia szakos pedagógus számolt be a KIP programmal kapcsolatos tapasztalatairól, ő ugyanis autodidakta módon kezdte megismerni, és alkalmazni ezt a módszert, amely a csoportmunkára épül, ahol a gyerekek közösen, de saját képességeiket, adottságaikat kihasználva oldják meg az adott problémát.

Majer Tímea után Nádasdi Péter, Királyhelmec alpolgármestere szólt arról, hogy miért tartották érdemesnek támogatni a módszer bevezetését, a projekt önrészét ugyanis a városvezetés vállalta magára. Az alpolgármester úr szerint példaértékű lehet a környező iskolák számára is, ha a módszer sikeres lesz.

Illésné Popália IrénNapközis program

Mézeskalács sütés

Az iskolai klub 4. csoportjának tanulói december 15-én „elfoglalták” iskolánk konyháját. Kötényt kötöttek, sodrófát, fakanalat ragadtak, majd teljes erőbedobással gyúrták, nyújtották, szaggatták sütötték és végül díszítették a szebbnél szebb mézeskalácsokat. Ezt a munkát már rutinosan végezték, hiszen nem először sütöttek és díszítettek. A jókedvű délután mézeskalács kóstolással zárult.
Horosz ValériaÓgyallai verseny és kirándulás

A Komplex Instrukciós Program keretén belül 2017. 12. 12-én és 13-án iskolánk tanulói Ógyallára látogathattak el. Az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda nemzetközi műveltségi vetélkedőt szervezett, melyet településük híres szülöttéről, Feszty Árpád festőről neveztek el. Iskolánkat három tanuló képviselte a 11 fordulóból álló, komoly felkészülést igénylő versenyen: Lakatos Cyntia (VII.B), Kiss Mátyás (VII.B), Kása Krisztína (VIII.B). A versenyzők feladatlapokat töltöttek ki Komárom és Ógyalla történelmével, földrajzával, híres szülötteivel kapcsolatban. Fel kellett ismerniük Feszty Árpád festményeit, verset kellett faragniuk a megadott szavak felhasználásával. Egy prezentációt is be kellett mutatniuk városunk, Királyhelmec jelentős személyéről. Tanulóink Dobos László író életrajzát és irodalmi munkásságát ismertették. A vetélkedőt egy kellemes kirándulással kötöttük össze. December 12-én, Budapesten álltunk meg kipihenni a hosszú utazás fáradalmait. Autóbuszunk a Hősök terén parkolt, így a diákoknak alkalma nyílt megtekinteni a téren látható királyszobrokat, de láthatták Vajdahunyad várát valamint Anonymus szobrát. Gyönyörködhettek a karácsonyi vásár kézműves termékeiben is a Vörösmarty téren. Szállásunk a komáromi Panorama Hotelben volt. December 13-án, mialatt háromtagú csapatunk a vetélkedőn vett részt, 15 osztálytársuk az ógyallai csillagvizsgálót tekinthette meg elmélyítve tudását a csillagképekről és a bolygókról. Nemcsak a modern épületszárnyat látogathatták meg, hanem a csillagvizsgáló történelmi épületét is. Az ógyallai temetőben felkerestük a Feszty család sírboltját is. A két nap alatt diákjainknak tartalmas és élményekben gazdag szórakozásban lehetett része.

Balog AdélMegalakult a POSZÁTA énekkar

Szeptemberben alsó és felső tagozatos lányokból 20 tagú énekkar alakult Poszáta néven. Nem véletlen a névválasztás, hiszen a poszáta gyönyörű dallamokat produkáló énekesmadár. A karvezető tanító nénik, Majer Tímea és Leczo Kornélia nagy hiányt igyekeznek pótolni, hiszen egy iskola életének meghatározó eleme egy színvonalas énekkar. A kis csapat annak ellenére, hogy nemrég alakult, már jónéhány fellépést tudhat maga mögött. Képviselték iskolánkat a város által szervezett Idősek napján, szerepeltek az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett iskolai ünnepségen, különleges színfoltja volt a Csemadok helyi szervezete által rendezett Adventi koncertnek. Mikulás napján a helyi idősek otthonába vitték el a zengő énekszót. Az adventi időszakban fellépnek a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete ünnepi délutánján, valamint az egyházak karácsonyi műsoraiban.


Csibeavató

November 29-én felavattuk legkisebb diákjainkat, a kis elsősöket. Öt évvel ezelőtt indult útjára az azóta már hagyományossá vált Csibeavató, amikor is a legkisebbeknek különböző próbatételeken kell átesniük ahhoz, hogy hivatalosan is iskolánk kiscsibéivé váljanak. Az elsősök nagy izgalommal készültek erre a délutánra. Az ünnepélyes bevonulás és bemutatkozás után következtek a próbatételek: széktánc, lekváros kenyér evés, szörpivás szívószállal– természetesen egyikhez sem használhatták segítségül a kezüket. Majd páros lufitánc, tánc az újságpapírszigeten, és limbótánc következett. Miután mindenki sikeresen teljesítette a feltételeket, jöhetett a fogadalomtétel és a befogadást igazoló csibenyaklánc átvétele. A 34 kiscsibe és a közönség csibetánc híján egy nagy közös Kacsatánccal zárta az avató ünnepséget.


Erdélyi János Népdal- és Népmesemondó Verseny

Nagykapos

2017. november 24-én a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház és az Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola szervezésében népdal- és népmesemondó versenyre került sor. A versenyt az Arany János emlékév keretén belül szervezték. A versenyen ung-vidéki, bodrogközi iskolák, valamint a buzitai alapiskola tanulói vettek részt. Iskolánkat ötfős népdal és négyfős népmesemomdó csapat képviselte.

A népdalénekesek kategóriájában Dobos Emma III. B, Eszenyi Réka, Balog Viktória IV.B, Dubík Sonja Antoinette V.B és Majer Noémi VII.B osztályos tanulók versenyeztek. Közülük Dubík Sonja Antoinette I. helyezett, Balog Viktória pedig II. helyezett lett. A mesemondók kategóriájában Juhász Fruzsina, Dubík Esther Júlia I.B, Sivák Lúcia III.A és Pogány Zsófia III.B osztályos tanulók szálltak versenybe. A mesemondók közül Pogány Zsófia kapta a zsűri különdíját. A versenyző gyerekek oklevelet és az Erdélyi János Alapiskola logójával díszített bögrét vehettek át.

A népdalénekeseket Horosz Valéria, Majer Tímea és Leczo Kornélia tanító nénik, a mesemondókat Illésné Popália Irén, Rigó Katalin és Bosznay Izabella tanító nénik készítették fel.

Kedves gesztus volt a szervezők részéről, hogy a felkészítő pedagógusokat is megjutalmazták egy-egy Emléklappal.

A versenyzőknek és felkészítőiknek gratulálunk, és köszönjük, hogy eredményesen képviselték iskolánkat ezen a színvonalas versenyen.Napközi otthon2017. október 20-án a napközi otthon tanulói Horosz Valéria vezetésével turisztikai sétán vettek részt. A túrázók a hegyen keresztülsétálva eljutottak a régi borászatig, majd a Csonkavár felé kanyarodva visszatértek az iskolához. A túra közben nemcsak a lábizmok fejlődtek, a szemünk is gyönyörködött, hiszen az őszi táj sokszínűsége rengeteg látnivalót kínált.

November 10-én Márton napi vigadalmat tartottunk a napközi otthonban. A Márton napi hagyományokat felelevenítve különböző ügyességi versenyekben mérhették össze rátermettségüket a gyerekek. A tengeri hordás, tengeri morzsolás, gumicsizmában (legalább három számmal nagyobban) való futás, magvak szemezgetése, válogatása nagy sikert aratott a gyerekek körében. A jutalom zsíros –hagymás kenyér volt, amit a kimerítő versenyzés után jóízűen fogyasztottak el a napközisek. A finom lakoma mellé jutalmul járt egy jó kis mese is, a Lúdas Matyit néztük meg közösen. Élményekben gazdag, nagyszerű délután volt.

Eszenyi AdriannaOktóberi hírmozaikMozgalmas októbert tudhatunk magunk mögött, hiszen rengeteg esemény követte egymást ebben a hónapban.

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA - Október 2-án immár hagyományosan megemlékeztünk a Magyar népmese napjáról. Az alsó tagozat tanulói és pedagógusai a kisszínpadnál összegyűlve egy rövid prezentációt tekinthettek meg a Magyar népmese napjának történetéről, Benedek Elekről, akinek születésnapja – szeptember 29. - egyben a népmese napja is. A rövid előadás után kvízkérdésekre válaszolva lehetett apróbb ajándékokat begyűjteni, majd egy magyar népmese felolvasása után mesenézés következett, A medve és a macska tréfás történetével ért véget a rendhagyó irodalomóra, melyet Máté Adrianna és Illésné Popália Irén tanító nénik készítettek a gyerekek számára.

BŰVÉSZ – Október 13-án egy Csehországból érkezett bűvészt köszönthettünk a színpadon. Robi Jung, akinek műsorát az óvodásokkal együtt néztük, játszottuk végig, egy valóban felhőtlen szórakozást hozó délelőttel ajándékozott meg minket. Nem csak a saját bűvész- és bábjátékos tudományát mutatta be nekünk, de aktív résztvevővé léptette elő a gyerekeket, de még a tanító néniket is, akik a jó szerepléstől függően cukorkát kaptak ajándékba.

TEKER A SULI – Űj évadához érkezett a Teker a suli név alatt futó népszerű kerékpáros suliregény . Az idei tanévben október 14-én pattantak először bringára a biciklizés szerelmesei, hogy 9:30-kor elinduljanak a 35 km-es táv megtételére. Perbenyíket, Lácacsékét, Nagytárkányt, Bélyt érinve fáradtan bár, de élményekkel annál inkább feltöltődve értek haza. A nagytárkányi vásárlás és a bélyi játszótéren való kikapcsolódás után 14:00 óra körül érkeztek vissza Királyhelmecre. A pedagógiai kíséretet Berta István, Leczo Kornélia, és Géczi Aranka pedagógusok biztosították.
(Pandy Antónia, V.B)

MEGEMLÉKEZÉS – 1956. október 23.- A magyar forradalom napja – ezen a napon mi is emlékeztünk azokra a hősökre, akik 1956-ban megpróbálták kivívni a magyar nép függetlenségét, amint tudjuk, sajnos sikertelenül. A rengeteg áldozatot követelő forradalom és az azt követő események álltak annak az ünnepi műsornak a középpontjában, amelyet hetedikes, nyolcadikos és kilencedikes diákjaink mutattak be Leczo Kornélia és Majer Tímea tanító nénik rendezésében. A prózai részleteket, naplótöredékeket, verseket Koncz Zsuzsa és Presser Gábor dalai színesítették. A gitáros zenei kíséretet Dobos András tanító bácsinak köszönhetjük.

Fellépők: Nagy Miriam, Nagy Evelin, Ténai Lúcia, Dako Fanni, Liska Nikolas, Illés Dárius, Juhász Dominik, Asszonyi Gergő, Tóth Antónia, Román Annamária ( IX.B) Ének: Kása Krisztina, Tomori Viktória, Pokol Lilla (VIII.B), Majer Noémi, Murincsák Bettina (VII.B)

Az előadásról készített fotókat Asszonyi Eszternek, iskolánk volt diákjának köszönhetjük. IDŐSEK NAPJA – A Gimnázium épülete adott otthont az Idősek napjáról való megemlékezésnek és ünnepi műsornak, ahol diákjaink is felléptek. Az újonnan alakult Poszáta énekkar, melyet Leczo Kornélia és Majer Tímea tanító nénik vezetnek, Koncz Zsuzsa és Cserháti Zsuzsa dalaival kedveskedtek városunk nyugdíjas polgárainak. A 3-8. évfolyam tanulóiból alakult énekkar jelenleg 12 tagú, de várják további „jó torkú” társak jelentkezését. A tanító nénik elmondása szerint a Poszáta énekkar igénynek és alkalomnak megfelelően készíti majd műsorait. Nagyon drukkolunk, hogy sikerüljön egy valóban színvonalas, iskolánkat képviselni tudó énekkart működtetni, amelyre mindannyian büszkék lehetünk majd.

TÖKFARAGÁS ÉS DÍSZÍTÉS – Bár sokak szerint a Halloween nem magyar eredetű ünnep. ami valóban igaz, de ennek ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár az ünnep kelta eredetű, de Erdély magyarlakta vidékein is hagyománya van a töklámpások készítésének, így talán mégsem olyan idegen a magyar kultúra számára. A töklámpások faragása már szintén hagyomány iskolai rendezvényeink sorában. Október 25-én délelőtt ismét felbolydult méhkassá változtak az iskola zsibongói. Készültek a szebbnél szebb, esetenként félelmetes töklámpások, az ügyes kezek vájták a tökök belsejét, más ügyes kezek díszítették azokat, hogy végül a földszinti előcsarnokot díszítve szemet gyönyörködtető és orrot csiklandozó látványt és élményt nyújtsanak a betérők számára.

A SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG – színházi előadás – Október 27-én az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon az Ürömről érkezett Nektár Színház zenés meseelőadását tekinthettük meg a Városi Művelődési Központ színháztermében. Az előadáson az óvoda, valamint az 1-5. évfolyam tanulói vettek részt. Az érdekes, vetített díszlet, valamint a komolyzenei dalbetétek újszerű, de kellemes élményt nyújtottak a nézők számára.Büszkeségünk – Ténai Lúcia

2017. szeptember 15- én Királyhelmec város kitüntettjei között ott volt iskolánk tanulója, Ténai Lucia is, aki Felsőzsolca Város Önkormányzatának pénzadományában részesült. Királyhelmec magyar nyelven tanuló legjobb diákja címét tudhatja magáénak. Ténai Luci olyan diák, aki mindig kitűnt tehetségével, szorgalmával, és akire büszke lehet mind iskolája, mind Királyhelmec városa.

Mikor és hogyan derült ki, hogy te vagy ennek a díjnak a várományosa?

Az osztály és a pedagógusok szavazhattak a díjra jelölt tanulókra. Nagyon meglepődtem és természetesen nagyon megtisztelve éreztem magam, amikor osztályfőnököm, Majer Tímea tanító néni közölte velem az eredményt, vagyis, hogy én kaptam a legtöbb szavazatot.

Mi volt a feltétele a díjra való jelölésnek?

Elsősorban a kitűnő tanulmányi eredmény, továbbá a különböző versenyeken való sikeres szereplés. Ezeknek a feltételeknek megfeleltem, hiszen elsős korom óta tiszta egyes bizonyítványt vittem mindig haza, továbbá eredményes voltam a szavaló-, valamint a különböző rajzversenyeken, a Szép magyar beszéd versenyén, az Ismerd meg a szlovák nyelvet versenyen, matematika versenyeken.

Igazi sokoldalú tehetség vagy, aki valóban megérdemli, hogy példakép legyen az iskola és a város magyar nyelven tanuló diákjai előtt. A nagy díjátadókon mindig köszönetet mondanak a díjazottak azoknak, akik valamilyen módon segítségükre voltak. Te hogy vagy ezzel?

Én elsősorban az anyukámnak szeretnék köszönetet mondani, akire mindig és mindenben számíthatok, és aki mindenben támogat. Nagymamámnak, aki szintén ott van mindig mellettem, amikor szükségem van rá, és természetesen azoknak a pedagógusoknak is, akik felkészítettek a különböző versenyekre és hittek bennem,

Hogy érezted magad a díjátadó ünnepségen?

Nagyon szép és megható volt, bár az elején izgultam, de amikor a színpadra szólítottak, elmúlt az izgalmam, és már csak az örömet éreztem.

Kedves Luci! Gratulálunk a díjhoz, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a mi iskolánk tanulója vagy! Köszönöm a beszélgetést!

Illésné Popália Irén94. Nemzetközi Békemaraton – Kassa

Október első vasárnapján (október 1-jén) ismét rajthoz álltak a futás szerelmesei Európa legrégebbi maraton versenyén. Az idei verseny már a 94. volt a sorban. Természetesen iskolánk tanulói és pedagógusai sem hiányozhattak, hiszen minden évben lelkes kis csapat képviseli iskolánkat ezen a nagyhírű megmérettetésen.

A 4,2 km-es minimaraton versenyen iskolánk 11 tanulója indult:

Eszenyi Levente, Kiss Máté, Rigó Antónia, Zdibák Kristóf ( V.B)

Bodok Balázs, Cseh Fanni, Fekete Ádám, Lakatos Dominika, Miklós Ádám, ( VI.B)

Kiss Mátyás ( VII.B )

Liska NIkolas ( IX.B)


Kísérő pedagógusok: Gáspár Kornélia és Máté Adrianna

A felnőtt indulók között 5 pedagógusunk és 1 iskolai alkalmazottunk állt rajthoz:

Eszenyi Adranna és Berta István a 21 km-es félmaratoni távot teljesítették

Miklós Klára (9 km), Géczi Aranka (12 km), Leczo Kornélia (12 km) és Répási Judit (9 km) a váltóversenyben indultak.


Minden versenyzőnek szívből gratulálunk és elismerésünk a kitartásukhoz. Példaértékű, amit a sport és az egészséges életmód területén vállalnak és teljesítenek.Balatonlellei jutalomkirándulás

2017. június 25-től iskolánk három végzős tanulója egy pedagógus kíséretében Balatonlellén tölthetett el egy hetet. A jutalomkiránduláson olyan kilencedikes tanulók vehettek részt, akik a különféle versenyeken eredményesen képviselték iskolánkat. Az osztályfőnökök választása Bodnár Nikolettára, Balla Fannira és Loksa Dávidra esett, valamennyien a IX. B osztály tanulói voltak. Közülük Bodnár Nikoletta készített élménybeszámolót az eseményteli hétről.

„A kirándulásra én és még két osztálytársam, név szerint Balla Fanny és Loksa Dávid juthattunk el.Kísérő pedagógusunk Berta István volt. Velünk együtt jöttek még a szlovák iskola tanulói is. A táborban megismerkedtünk a testvévárosokból érkezett gyerekekkel, beregszásziakkal, sepsiszentgyörgyiekkel, budapestiekkel. Az odaút nagyon hosszú volt ,de ezt feledtette velünk az élmény, amikor a vonatablakon át megpillantottuk a Balaton szürkéskék vizét. A tábor barátságos hangulatú volt, és pont úgy nézett ki ,mint ahogy egy tábornak kell. Már az első nap csobbantunk egyet a Balatonban, nagyon felemelő érzés volt. Csodálatos látvány tárult a szemünk elé. A szervezők rengeteg programot biztosítottak számunkra, bár az időjárás itt-ott bezavart egy kicsit ,de ez egyáltalán nem jelentett problémát. Volt vitorláshajókázás , naplementés hajóút, városnézés Vili vonattal, vidámparkozás ,hajókázás Tihanyba , ahol az Apátságba látogattunk el , majd tettünk egy túrát és indultunk vissza a hajóval. Nekem a kedvenc programom a vidámpark volt.

A táborozás során végig jó meleg volt a Balaton vize, így sokszor tölthettük a vízparton az időnket . A kirándulásra a magaviseletünk,a sok versenyen való részvételünk és a kitünő tanulmányi eredményeink miatt választottak minket.“

Bodnár Nikoletta IX.BErzsébet Tábor – Fonyódliget

Július 9. és 14. között 20 diákunk két pedagógus ( Leczo Kornélia és Géczi Aranka) kíséretében szintén a Balaton partján tölthetett egy hetet. Az Erzsébet Tábor a határon túli magyar iskolák versenyeken, tanulásban sikeres diákjait jutalmazza az egyhetes jutalomtáborral. Két nyolcadikos diákunk, Ténai Lúcia és Liska Nikolas (VIII.B) lelkesen számolt be z élményekben gazdag hétről:

„A nyári szünet egyik vasárnap reggelén mindenki izgatottan várta megbeszélt időpontban és helyen, hogy megérkezzen értünk az autóbusz, amely előtt hosszú út állt. Bepakoltuk a bőröndöket és elindultunk a Balaton partján fekvő Fonyódliget felé. A hosszú és elég fárasztó út megtétele után végre megérkeztünk a fonyódligeti Erzsébet tábor helyszínére. 50 faház sorakozott a tóparton, s ebből az 50-es számot viselő lett az egyhetes otthonunk. Sajnos viharos estével indítottunk, már ami az időjárást illeti, ezért az aznap estére tervezett tábornyitót másnapra halasztották. Minden nap különféle programok vártak bennünket: kézműves foglalkozások, kutyabemutató, vagy a sportnap, amelyen szintén részt lehetett venni bárkinek. Fürödni is lehetett bármikor, betartva a szabályokat. Az estére érkező viharok ellenére egész héten napos, meleg idő volt. Szerdán úgy döntöttünk, meglátogatjuk Fonyódot. Itt gyönyörű panoráma várt minket, és vettünk ezt-azt, amire szükségünk volt. Csütörtökön a keszthelyi Festetics-kastélyt és Tihanyt látogattuk meg. Itt rengeteg élményt szereztünk... Na meg sok fényképet! Este a táborzáró után diszkó következett, ahol szintén jó hangulat uralkodott. Pénteken viszont el kellett búcsúznunk az új ismerősöktől és reggel útnak indultunk hazafelé. A tábornak köszönhetően egy remek héttel indult a szünidőnk.

Ténai Lúcia, VIII.B

Vasárnap reggel 7:30- kor indultunk. Mindenki izgatottan várta az indulást. Sokan közülünk most először utaztak a Balatonhoz. Az út hosszú volt, de megérte a sok ,,szenvedés’’, mert amit láttunk az felejtetlen marad egy életre. A Balaton szépsége szinte elvarázsolt minket. A táborban Felvidékről érkezett gyerekek (vagyis mi) lettek a lilák. A napokat zászlófelvonással és reggeli tornával indítottuk. együtt. Kaptunk 3 úgynevezett ,,tesót’’,akik segítettek nekünk mindenben ( ha akartuk, ha nem). A Balaton vize nagyon kellemes, csak az volt az egyetlen gond, hogy este 7után már nem fürödhettünk benne. Az első két napon bizony jócskán megperzselt minket a nap. Szerdán Fonyódra, csütörtökön Keszthelyre és Tihanyba utaztunk, ahol vásárolhattunk ajándékokat is. Másnap indultunk haza, ez az üt egy kicsit hosszabbra sikeredett, mert egy baleset miatt a forgalom több mint 2órára leállt. Ez már nem volt annyira kellemes. A táborvezetők kedvessége külön ajándéknak számított, és ez a balatoni nyár felejthetetlen élmény marad számunkra.

Liska Nikolas VIII.BSzülői értekezlet

A tanév első szülői értekezletén Szabó Ferdinánd igazgató úr megnyitója után a szülői szövetség elnöke, Vigh Katalin beszámolója következett, amelyben a szülői szövetség anyagi helyzetéről és a leendő változtatásokról tájékoztatta a szülőket. Ezt követően Berta István bemutatta a KIP tanítási módszert, amelynek bevezetése folyamatban van az iskolánkon. Zárásként a szülők az iskolatanácsba megválasztottak két új tagot, Kása Melindát és Vigh Katalint. Sok sikert munkájukhoz.


Bodrogközi Kulturális Fesztivál és II. Szőlőszem feszt

2017. szeptember 14-én kezdődött idén a BKF rendezvénysorozata. A nyitórendezvények között kapott helyet a II. Szőlőszem feszt is, melyet második alakalommal rendeztünk meg. Az előző évhez hasonlóan az iskola épületében, udvarán, valamint az iskola feletti lakótelep focipályáján zajlottak az események. A napot egy rendkívül látványos és érdekes programmal nyitottuk – AIKIDO bemutatóval, melyet a nagykaposi AIKIDO klub vezetője, Soltész István és csapata jóvoltából tekinthettünk meg.

A folyosókon és az iskolaudvaron zajlottak a különböző ügyességi játékok. Az alsó tagozatosok szüreti témájú rajzversenyt rendeztek, az osztályok csomagolópapírra készíthettek közös rajzot. Az első emeleti zsibongóban és a harmadik emeleti osztályokban ügyességi versenyek és kreatív foglalkozás zajlott. A felső tagozat tanulói az iskola előtti udvart vették birtokba, ahol aszfaltrajz verseny, sakkverseny, és különféle műveltségi és ügyességi versenyek szórakoztatták a résztvevőket.

Vendégül láttuk az ovisokat is, akik kézügyességüket próbálhatták ki, majd birtokba vették az első emeleti csúszdát.

Közben a focipályán öt iskola részvételével zajlott a focitorna. A csapatok Bolyból, Bélyből, Nagyszelmencről, Nagytárkányból és Királyhelmecről érkeztek. Miután lezajlottak a mérkőzések, kialakult a végleges sorrend: 1. Királyhelmec, 2. Boly, 3. Bély, 4. Nagyszelmenc, 5. Nagytárkány.

Pénteken a Mailáth József Regionális Múzeumban került sor a város által alapított díjak ünnepélyes átadására, ahol egyik diákunk is díjat vehetett át. Ténai Lúcia, IX.B osztályos tanuló Felsőzsolca Város Önkormányzatának pénzadományában részesült, mint Királyhelmec magyar nyelven tanuló legjobb diákja. Lucinak ezúton is gratulálunk, hiszen tudjuk, hogy nagyon megérdemelte ezt a díjat.

Iskolánk az idei fesztiválon is képviseltette magát a Zöldség- és gyümölcskiállításon, ahol néhány ügyes kezű tanító néni (Eszenyi Adrianna, Balla Anita, Majer Tímea, Dobos Tímea, Leczo Kornélia) kompozíciója méltán zsebelhette be az elismerő szavakat a látogatóktól. Természetesen a szombati hagyományos szüreti felvonulásról sem hiányozhattak iskolánk tanulói és pedagógusai. Az ősz színeit felvonultató, színes ernyőkkel tarkított felvonuló csoportunk látványos színfoltja volt a felvonulásnak. Az ezt követő műsorban felléptek népdalénekes lányaink (felkészítők Majer Tímea, Leczo Kornélia, Horosz Valéria) Pandy Csaba tanító bácsi citerakíséretével, moderntánc csoportunk, valamint aerobic csoportunk (felkészítő Géczi Aranka).

Köszönet minden tanulónak, pedagógusnak, segítőnek, akik bármilyen módon hozzájárultak a négynapos rendezvény sikeréhez, s ezáltal iskolánk jó hírnevének öregbítéséhez!Becsengettek

Szeptember 4-én útjára indítottuk a 2017/2018-as tanévet. Bár az időjárás siratta kissé a mai napot, s az iskola első emeleti zsibongójába szorított minket, a folytatás remélhetőleg derűsebb napokat hoz majd.

Diákjainkat, valamint a kis elsősöket és szüleiket iskolánk igazgatósága, valamint városunk polgármestere, Pataky Károly és Leczo Bernadett, a Közös Tanügyi Hivatal vezetője köszöntötte. Az ünnepi köszöntők és a szervezési kérdések ismertetése után az első és az ötödik évfolyam tanulói az osztálytermekben ismerkedhettek meg az osztályfőnökökkel, az osztálytársakkal.

Ezután újra elcsendesedtek a folyosók, az osztálytermek, hogy felkészüljenek a 10 hónapos gyerekzsivajra, csengőszóra, trappoló lábakra, nevetésre, fecsegésre – az előttünk álló új tanévre.

Kívánunk tanárnak, diáknak egyaránt sikerekben, élményekben gazdag boldog új (tan)évet!